Sikerült átfesteni a Beatles zebráját

dd
London |

Az Abbey Roadon található a rocktörténet leghíresebb zebrája, amelyet ritkán tudnak átfesteni, mivel ez London egyik idegenforgalmi látványossága, folyamatosan tele van turistákkal. Most a koronavírus miatti korlátozó intézkedéseket használta ki e célra az önkormányzat.

Tavaly volt ötven éve annak, hogy az észak-londoni utcán libasorban átsétáltak a Beatles tagjai. Azóta mindenki, aki szereti a zenekart, ellátogat oda a brit fővárosban járva.

A fotó a Beatles tizenegyedik, Abbey Road című albumának borítójára került, ez az egyetlen olyan brit kiadás, amelynek borítóján sem az együttes nevét, sem a lemez címét nem tüntették fel. Az ötletgazda és megvalósító Iain MacMillan skót fotós volt, aki jó néhányszor sétáltatta fel s alá a fiúkat a zebrán, hogy teljes legyen a harmónia, ám maga a fotózás nem tartott tíz percnél tovább. Paul McCartney javasolta a kiadónak, hogy ez a kép kerüljön a lemezborítóra.  

Az együttes történetének ismeretében akár úgy is értelmezhetjük a fotót, hogy a négy zenész itt indult el külön utakon, bár látszólag még együtt mennek. Az Abbey Road volt ugyanis az utolsó közös lemezük, az 1970-ben megjelent Let It Be felvételei korábban, 1969 januárjában készültek.

dd

A zebra 2010-ben örökségvédelmi státuszt kapott a brit kormánytól, azaz rendőrök védik a graffitisek „támadásaitól”, és nem nyúlhat hozzá bárki: az önkormányzatnak is engedélyt kellett kérnie a keddi átfestésre. Ez nem kastély vagy katedrális, de egy alig tíz perces fotózásnak köszönhetően hasonló jelentőségre tett szert, mint egy műemlék-épület. A brit kultúrtörténet részévé vált” – mondta John Penrose idegenforgalmi miniszter.

A gyalogátkelőhelyen általában nyüzsögnek a turisták, mindenki szeretne egy hasonló, „vonulós” fotót, a helyi autósok pedig igyekeznek elkerülni a helyet. Az EarthCam egy webkamerát is felszerelt az átellenes ház falára, amelynek köszönhetően bárki bármikor megnézheti a híres zebrát. Sokan ki is  használják ezt a lehetőséget, hogy integessenek ismerőseiknek.

Jelenleg azonban üres a környék, alig látni járókelőt, mivel a britek kedd óta csak munkába, bevásárolni, és orvosi vizsgálat céljából mehetnek ki az utcára, a turisták pedig elhagyták Londont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?