John Lennont ünneplik ma a neten

dd

Nyolcvan éve született a rockzene történetének egyik legmeghatározóbb alakja, John Lennon. Ma este online megemlékezést tartanak, mintegy 60 előadó közre-működésével, akik között magyarok is lesznek.

A Liverpoolból irányított, háromórásra tervezett programot bárki ingyenesen nézheti, itteni idő szerint 21 órától a Facebookon, illetve a YouTube-on, a beatlesgame.com jóvoltából. A „fellépőket” a szervezők választották ki a világ minden táján működő Beatles-emlékzenekarok és szóló előadók közül – legtöbbjüket már nem kell bemutatni a rajongóknak, hiszen rendszeres fellépői a liverpooli Cavern Clubban, a zenekar egykori törzshelyén rendezett Beatles-hétnek. 

Magyarországot a The Bits Beatles-emlékzenekar, illetve a köztudottan Lennon-rajongó dalszerző-előadó, Petruska András képviseli. „Ezen az alkalmon egy műsorban szerepelhetünk a világ Beatles nagyágyúival az USA-tól Japánig, ami nagyon megtisztelő. Másnap pedig találkozhatunk a budapesti Muzikumban mindazokkal, akik velünk együtt szeretnék John Lennon legjobb dalait egy élő koncerten hallgatni” – mondta Derecskei Zsolt, a hét éve működő The Bits vezetője. 

Petruska András így fogalmazott a mai évfordulóval kapcsolatban: „John Lennon 80. születésnapja fontos ünnep az életemben, hiszen egy olyan emberről van szó, aki egészen kiskorom óta példaképként adott erőt, hogy gitárt ragadjak, és tegyem bele a legnyersebb, legőszintébb gondolataimat. Hogy megéljem és megénekeljem a szerelmet, a fájdalmat, hogy a jövőbe egyszerre tekintsek naiv reménnyel és maró kritikával, és közben ne feltétlenül vegyem annyira komolyan magam, hiszen még a legmélyebb sebre is gyógyír a humor.”

A ma esti közreműködők hosszú listájáról két további nevet is a figyelmükbe ajánlunk. A négy fivér alkotta Fülöp-szigeteki Reo Brothers már sztárzenekarnak számít. Tizenéves koruktól a hatvanas-hetvenes évek varázsában élnek, repertoárjuk nem csak Beatles-számokból áll. Zavarba ejtő tökéletességgel szólaltatják meg a jól ismert slágereket, egyedi ízeket csempészve a szerzeményekbe. A YouTube-nak köszönhetik nemzetközi hírnevüket, 2014-ben zajos sikert arattak a Cavern Clubban a már említett Beatles-héten, amelynek ők voltak az első filippínó résztvevői. De játszottak már a New York-i Madison Square Gardenben is, olyan előadók társaságában, mint Jennifer Hudson vagy Jessica Sanchez. Az utóbbi három évben intenzíven turnéztak, koncertjeik mindenütt telt házasok voltak. 

A Beatles-dalok legnépszerűbb előadói között nagyon kevés a nő, épp ezért tartják becsben a rajongók az osztrák MonaLisa Twins duót. Ezek a 25 éves hölgyek tényleg ikrek, és tényleg Monának és Lisának hívják őket. Egyikük szólógitáron, másikuk ritmusgitáron játszik, és bár két fiú is áll mögöttük a színpadon, egyértelműen övék a főszerep. A Cavern Clubban többször felléptek már, és Európa-szerte is sokat koncerteznek, szintén a YouTube-videóiknak köszönhetően. A filippínó fiúkkal ellentétben főként Beatles-dalokra specializálódnak, poposabb megközelítésben dolgozzák fel őket, ezért a fiatalabb korosztály körében is népszerűek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?