Megjelent a Beatles utolsó dala

kép

Óriási várakozás övezte a Beatles utolsónak dalát: a Now and Then készítésénél az eredeti tagok mellett a mesterséges intelligencia is besegített.

A Now and Then című dalt 45 évvel ezelőtt kezdte írni John Lennon, azt követően, hogy a zenekar 1970-ben feloszlott. Lennon New Yorkban demót is készített a készülő dalhoz, melyet halála után felesége, Yoko Ono az egykori zenekar tagjainak adta. Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr Lennon demóiból készítette el a kilencvenes évek közepén a Free As a Bird és a Real Love című dalokat. A Now and Thennel azonban nem tudtak mit kezdeni a felvétel gyenge minősége miatt.

Amihez akkor nem állt még rendelkezésükre megfelelő technológiai háttér, azt most a mesterséges intelligencia alkalmazásával valósulhatott meg. Lennon felvételéből elsősorban a vokált és a zongoraszót kellett szétválasztani, illetve kiszűrni a háttérzajokat. A technológiát az új-zélandi rendező, a Gyűrűk urát is jegyző Peter Jackson cége fejlesztette ki. Jackson ezt a technológiát alkalmazta már a 2021-es The Beatles: Get Back című dokumentumsorozatában is, amely az 1970-es Let It Be című album keletkezésének körülményeit tárja fel, és amelyben számos, a nagyközönség számára addig ismeretlen felvételt használt.

A most napvilágot látott dalba, melyet a még két élő Beatles-tag, Paul McCartney és Ringo Starr tavaly vett fel, Lennon felvételei mellett Harrison 1995-ben felvett gitárszólamai is bekerültek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?