Shakespeare után szabadon

JUHÁSZ KATALINPozsony. A vihar, William Shakespeare utolsó műve a népszerű és állandóan újraértelmezett darabok közé tartozik.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. A vihar, William Shakespeare utolsó műve a népszerű és állandóan újraértelmezett darabok közé tartozik. Szerényen világpremierként reklámozza a Szlovák Nemzeti Színház az eredeti, angol címet viselő The Tempest című balettet, amelynek bemutatója ma este lesz a Hviezdoslav téri régi épületben.

A Shakespeare-év megkoronázásaként, a Rómeó és Júlia, valamint a Szentivánéji álom után most A vihar került sorra, méghozzá elsősorban a darab filozófiai mondanivalója. Három fiatal koreográfust kért fel Jozef Vlk rendező, hogy öntse mozdulatokba mindazt, ami a Shakespeare-drámáról eszébe jut. Mivel egymástól függetlenül dolgoztak, tulajdonképpen három táncmű született, amelyet Tom Ciller díszlete fog egybe. Jozef Vlk egyébként Peter Zagarral együtt a zenét is jegyzi.

A táncosként, táncpedagógusként és koreográfusként is aktív Jaro Viňarskýnak a civilizációtól érintetlen természeti lény, Caliban alakja tetszett meg, akit a hajótöröttek a szigeten találnak, és aki vadságával, zabolátlanságával tökéletes ellentéte a művelt Prosperónak, Milánó hercegének. „Azt találtam meg Calibanban, ami kiveszőben van az emberből. Nem a vadsága, hanem a korlátlan szabadsága érdekelt, ezt próbáltam mozdulatokkal kifejezni. Ez az ösztönösség természetesen nem a klasszikus balettben, hanem a kortárs táncban keresendő” – mondta az előadás sajtótájékoztatóján Viňarský, aki olyan feladatok elé állította a balett-társulat táncosait, amelyek meglehetősen szokatlanok voltak számukra, de épp ezért élvezték a munkát.

Andrej Petrovič Prospero és Caliban viszonyát elemzi a másodikként látható duettben, amelynek fontos kelléke egy póráz. Egyik végét Prospero fogja, másik végén pedig a betörhetetlen természeti lényt látjuk, aki valójában Prospero mélyebb vagy öntudatlan énje, melyet nem hajlandó a magáénak elismerni. A táncosoknak lehetőségük van némi improvizációra is, ezért minden este valami mást láthat a közönség.

Stanislava Vlčeková a harmadik részben A vihar hat fontos szereplőjének karaktereit mutatja be. Amellett, hogy egy-egy jellegzetes embertípust jelenítenek meg, mindegyiküknek saját története van. Itt is a kortárs tánc elemei jelennek meg.

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján úgy tűnik, ebben a produkcióban új oldalukról ismerhetjük meg a Szlovák Nemzeti Színház balett-társulatának szólistáit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?