Shakespeare időtlen vígjátéka

Kassa.

Kassa. Csütörtökön mutatja be a kassai Thália Színház William Shakespeare művét, a Tévedések vígjátékát, Nádasdy Ádám parádés fordításában.

Az előadás rendezője Léner András, a főbb szerepekben Nádasdi Pétert, Benkő Gézát, Ollé Eriket, Madarász Mátét, Bocsárszky Attilát, Latócky Katalint és Lax Juditot láthatja a közönség. A dalszövegeket a slam poetry legismertebb hazai képviselője, Laboda Róbert írta.

A Tévedések vígjátéka Shakespeare közismert, mégis mindig felfedezésre váró bravúros komédiája. A kitűnően megkomponált darab egy pillanatra sem engedi, hogy a néző fellélegezzen. Végletesen eltérő műfajú és stílusú jelenetek váltják egymást gyors egymásutánban. Sorstragédia után szinte krimibe illő jelenet következnek, a politikai drámát azonnal felváltja a virtuóz nyelvi humor, a burleszkelemek mellett szépen megfér az érzelmes nosztalgia, kegyetlen fekete humor után pedig jöhet a szinte szürreális kavargás.

Efezus városában gyűlölik a szirakúziaiakat. Ha csak nem tudják magukat pénzzel kiváltani, halállal lakolnak, ha beteszik a lábukat Efezusba. Egeon, a kereskedő mégis vállalja ezt a kockázatot. Egyik fiát még annak csecsemőkorában vesztette el feleségével együtt, a másik fiú öt évvel ezelőtt elindult megkeresni ikerfivérét, apja azóta nem hallott róla. A Tévedések vígjátéka a társadalmi rend és az elszabadult ösztönök ütközésének fergeteges komédiája.

Az előadás Léner András harmadik kassai munkája. Rendezői értelmezésében a szerző iránti tisztelet mellett nyitott a jelenkori párhuzamokra, a mélyebb összefüggések és váratlan asszociációk felvillantására is. Jól ismert mai alakok népesítik be Shakespeare időtlen vígjátékát, és igazolják: alapjaiban keveset változott a világ az elmúlt négyszáz évben. (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?