Kultúra

Séta a művésztelepen

Somorja | Javában zajlik a DUNART.COM5 elnevezésű nemzetközi művészeti szimpózium. Az eseményhez művésztelep is kapcsolódik.
author
Tallósi Béla

2015. augusztus 19. 11:45

Az ezen részt vevő művészek a Pomléban alkotnak, a gondviselés témára.
 
A szimpózium, mely a Szent István Napok programkínálatát gazdagítja, tárlatnyitóval kezdődött a vmk-ban, ahol magyarországi képzőművészek kiállítása látható. Irodalmi esttel és a művésztelep résztvevőinek egyéni bemutatkozó előadásaival folytatódott a program a Mozi clubban. Most pedig minden a nemzetközi művésztelepre összpontosul.
 
Festék és fatömbök friss illata keveredik. Mérnek, faragnak, csiszolnak, forgácsolnak a szobrászok: süvöltő megmunkáló szerszámoknak adják meg magukat a fatömbök, fahasábok. Vásznakat telítenek meg a festőművészek áttetsző, áhítatot sugárzó színekkel, elnyúló vonalívekkel – a gondviselés témához igazodva. Hanyag összevisszaságban alapanyagok, tubusból kifolyó, tégelybe csorgatott, próbaalapon szétfröccsenő festékek. Rendezetlen szín- és alapanyag-tobzódás. A művészi kreativitás rendszerré fogja össze, s formálódnak a műtárgyak. A hét végére kapnak végső formát. Augusztus 22-én 19 órától a közönség is láthatja ezeket a Korona Udvarban megnyíló Gondviselés című kiállításon.
 
„Minden művésztelep-szervezőnek azt kívánom, hogy ilyen nagyszerű, jókedvű, barátságos, remek munkabírású csapattal dolgozhasson, mint amilyen most a miénk” – mondja Mayer Éva, a művésztelep szervezője, miközben körbevezet az alkotótáborban. – Annak ellenére, hogy vannak alkotók, akik nem értik egymás nyelvét, nagyon szeretetteljesen segítik egymás munkáját, és elfogadják egymást.”
Az ötödik DUNART.COM szimpóziummal a művésztelep létrejöttének jubileumát is ünnepelik. „Az öt év alatt elfogadta és nyomon követi a működését a szakma és a közönség is. Mára már értékteremtőnek számít Somorja életében. Külföldön is sokan tudnak rólunk. Ez ideig 12 országból 52 művész alkotott a művésztelepen. De művészeti írók, művészettörténészek és zenészek is részt vettek a szimpózium egyéb szakmai programjain” – tájékoztat Mayer Éva.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igyekszünk olcsóbban fűteni – téma a keddi Új Szóban

A sajtószabadságból végül a jelenlegi koalíció is lefaragott

Brutális hőség tombol Cipruson

Kegyetlen hőség lesz a hétvégén, kiadták a riasztást!

sport a tévében

Az úszó-vb utolsó napja jön

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij visszahívta Ukrajna szlovákiai nagykövetét

kecske k

Kamikaze-kecskével robbantottak fel negyven orosz katonát az ukránok

kép

Lövöldözés tört ki egy melegklub előtt, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.