Sem Kaufland, sem óvoda

Ma már majdnem biztos, hogy nem épül meg a Kaufland hipermarket Vágsellyén, ám azt az óvodát mégis bezárják, amelynek a helyén megépült volna.

Helena Psotová: „Igyekszünk az óvoda minden alkalmazottjának új helyet találni”A szerző felvételeMa már majdnem biztos, hogy nem épül meg a Kaufland hipermarket Vágsellyén, ám azt az óvodát mégis bezárják, amelynek a helyén megépült volna. Amint arról már az Új Szóban is tájékoztattunk, Vágsellyén egy besztercebányai cég tervezett Kaufland típusú bevásárlóközpontot építeni a centrumban, az Sznf és a Felső utca között, ahol ma egy óvoda és több kisvállalkozó üzlete áll. A területet a Duslo Rt. vegyipari üzemtől vásárolta volna meg a hipermarket építését tervező Queen Investment cég, ám ebbe a városnak is volt beleszólása. A telek ugyanis eredetileg a város tulajdonában volt, de azt évekkel ezelőtt más ingatlanokkal együtt elcserélte a Duslo volt kultúrházára, a jelenlegi városi művelődési központ épületére. Az akkori csereszerződésben volt egy olyan kitétel, hogy ha a területet a Duslo el kívánná adni, arra a városnak elővételi joga lesz. Miután a besztercebányai cég azzal az ajánlattal kereste meg a részvénytársaságot, hogy megvásárolná a telket, a Duslo azt az előbb említett szerződés értelmében felajánlotta a városnak, melynek önkormányzata azonban a március 7-i ülésén lemondott elővételi jogáról azzal a feltétellel, hogy a Duslo a becsült érték és a piaci ár különbségét, ötmillió koronát fizet a városnak. A vegyipari üzem ebbe bele is egyezett, és felajánlotta a kért összeget, a dolgok menetébe azonban az érintett, de meg nem kérdezett lakosok is beleszóltak, mégpedig az építkezést ellenző petíció formájában. A tiltakozókat két dolog aggasztotta: egyrészt, hogy az áruház építése miatt megszüntetnék a Felső utcai óvodát, másrészt, hogy az üzletközpont és a mellé tervezett, 240 gépkocsit befogadó parkoló megzavarná a szomszédos bérházak lakóinak életét.

„Én a Vág lakótelepen, a Billa üzletközpont közelében lakom, és ha éjszaka szellőztetni akarok, csak az ellenkező oldalon nyithatok ablakot, mert a Billa klimatizációs berendezése olyan zajt csap, hogy amellett nem lehet aludni. El tudom képzelni, hogy itt a város közepén milyen zavaró lenne egy ilyen hatalmas üzlet, nem beszélve a parkolóból induló autók zajáról, bűzéről” – mondott véleményt egy fiatalasszony, akinek a munkahelye van a tervezett Kaufland közelében.

A mintegy kilencven gyereknek helyet adó óvoda sorsa hónapokig bizonytalan volt, a szülők és az alkalmazottak sem tudták, megmarad-e a létesítmény. A helyi sajtóban egyszer azt olvasták, hogy megépül a Kaufland, máskor azt, hogy mégsem. Éppen emiatt rendes beiratkozást sem tartottak a Felső utcai óvodában. Az illetékesek kezdettől fogva afelől biztosították a szülőket, hogy gyermekeik nem maradnak óvoda nélkül, az azonban a legutóbbi napokig nem volt világos, hogy július elsejétől hová járhatnak majd a kicsik. A Duslo ugyanis a járási tanügyi osztálynak július elsejei hatállyal felmondta az óvodaépület bérleti szerződését. Sokáig olyan megoldás látszott a legvalószínűbbnek, hogy a Kukučín utcai egykori gyermekszanatóriumba költöztetik az óvodát. A Slovo Šaľanov című lap májusi számában meg is jelent egy hirdetés, mely szerint az óvoda július elsejétől a Kukučín utcába költözik, ám mára már ez sem igaz. A legutóbbi változat szerint az óvodában megmaradt gyerekeket a város további nyolc óvodájának valamelyikében helyezik el. Az óvodával kapcsolatos problémákért a Duslo elhárítja magáról a felelősséget. „Cégünk csak azután kezdett bele az eladásról folytatott tárgyalásokba, miután az illetékesek biztosítottak bennünket, hogy a kérdéses óvodába járó gyerekek számára más, megfelelő helyet biztosítanak” – nyilatkozta lapunknak Jaroslav Barcúch, a vegyi üzem szóvivője. A telekeladásra végül nem került sor, mert a városi képviselő-testület annak ellenére, hogy korábban egyetértett az eladással, az április 25-i ülésén elutasította a Queen Investment kérelmét a város területi fejlesztési terveinek megváltoztatására. Ez pedig elengedhetetlenül szükséges az építés megkezdéséhez. Az akkori döntést követően a Duslo szóvivője még a következőket mondta lapunknak: „Mi tartjuk magunkat az eredeti elképzelésünkhöz, most már csak a városi képviselő-testületen múlik, hogy újra megvitatja-e az ügyet, és megmásítja-e előző határozatát. Ettől függ, hogy megépül-e a Kaufland a tervezett helyen, vagy sem.”

Azzal a petícióval kapcsolatban, amelyet a környékbeli lakók a tervezett üzlettel és az ezzel járó zajártalommal összefüggésben írtak, a szóvivő elmondta, biztosan találnának megfelelő megoldást arra, hogy a zajt és egyéb zavaró tényezőket minimalizálják. „Nagy kár lenne, ha nem épülne meg az üzlet, hiszen Vágsellye nem dúskál a munkalehetőségekben, és az áruházban létrehozandó 130 munkahely, valamint a felépítésében a régióbeli vállalkozóknak nyújtandó munkalehetőségek nem elhanyagolható dolgok. Végső soron pedig a lakosoknak is előnyösebb lenne a Kauflandban vásárolniuk, hiszen itt a maiaknál biztosan kedvezőbb árak lennének” – így a szóvivő.

Július Morávek polgármester elmondta, a városi képviselő-testület a lakosok petíciójának figyelembe vételével utasította el a város területi fejlesztési terveinek megváltoztatását. Utólag kiderült, hogy erre nem is lett volna szükség, mert a Queen Investment cég még az ülés előtt két nappal visszavonta a változtatásra vonatkozó kérvényét, az ezt tartalmazó levél azonban csak az ülés után négy nappal érkezett meg a városi hivatalba. Az óvodával kapcsolatban a polgármester kijelentette: „Attól függetlenül, hogy a Felső utcai épületben tovább működhet-e az óvoda, vagy sem, mi egyetlen osztály megszüntetésével sem számolunk. Minden gyereknek, akit a szülei óvodába akarnak járatni, erre lehetőséget teremtünk. Egyelőre két megoldás van végső esetre. Az első, hogy az ottani gyerekeket a városban működő többi óvodában helyezzük el. A Felső utcaival együtt összesen kilenc óvoda működik a városban. Ezek július elsejétől az önkormányzat hatáskörébe kerülnek, ezért kértem, hogy készítsenek pontos áttekintést az óvodai férőhelyek kihasználtságáról. Ha az óvodákban nem lenne elegendő hely, a másik lehetőség szerint az egykori gyermekszanatóriumban helyeznénk el a Felső utcai óvodát.”

A polgármester szerint a probléma abban gyökerezik, hogy a Queen Investment a másik oldalról kezdett hozzá a Kaufland építésének szervezéséhez. Legelőször a városfejlesztési tervek megváltoztatását kellett volna kérni az önkormányzattól, és csak azután bocsátkozhattak volna bármilyen más tárgyalásba. A polgármester nem fogadja el a Duslo szóvivőjének azt az állítását, hogy a Kaufland építésének megakadályozásával egy csomó munkahely megteremtésétől fosztják meg a várost. „Mi nem vagyunk a Kaufland ellen, nyugodtan építsék meg, de a neki megfelelő területen. A város szélén, akár a Galánta, akár a Deáki vagy a Duslo felé vezető főút mellett biztosan találnánk erre megfelelő területet.”

Azóta a Duslo és a járási tanügyi osztály képviselői újból megtárgyalták az óvoda kérdését, és arra az eredményre jutottak, hogy a vegyi üzem továbbra is fenntartja a bérlet felmondását, a Felső utcai óvoda gyerekeit pedig a maradék nyolcban helyezik el. Az óvodában idén tavasszal még négy osztályban 88 gyerek, 9 pedagógus és 7 egyéb alkalmazott volt. Hogy miképpen oldják meg az elhelyezésüket, arra Helena Psotovától, a járási tanügyi osztály vezetőjétől kértünk választ. „Eredetileg azt terveztük, hogy az egész óvodát a Kukučín utcai volt gyermekszanatóriumba helyezzük, ha ezzel a szülők is egyetértenek. Mivel a Felső utcai óvoda épületének bérletéről a Duslóval kötött szerződésünk június 30-ával megszűnt, és július elsejével az óvodák a városi önkormányzat hatáskörébe kerültek, kiderült, hogy város feleslegesen kötne további bérleti szerződést, amikor a tulajdonába kerülő többi óvodaépület nincs teljes mértékben kihasználva. A demográfiai mutatók csökkenést jeleznek, az egész járásban mindössze két községben, Mocsonokon és Felsőkirályiban növekszik az újszülöttek száma, és ott bővíteni kell a óvodát. Vágsellyén azonban van elegendő szabad hely, ezért úgy döntöttünk, hogy az óvodában maradt osztályt a Szövetkezet utcai óvodába helyezzük át az óvónőkkel együtt. Közben a szülők a saját döntésük alapján más óvodákba íratták át gyermekeiket, úgyhogy a Felső utcai óvodából összesen nyolc gyereket kell áthelyeznünk. Ez a megoldás az önkormányzat számára mindenképpen gazdaságos, mert nem kell feleslegesen fűteni és ellátni egy további épületet. Megoldásra vár még az óvónők és a többi alkalmazott elhelyezése, akiknek igyekszünk szintén a többi óvodában helyet biztosítani. Mivel Mocsonokon és Felsőkirályiban egy-egy új osztályt kell nyitni, oda két-két óvónőt tudunk elhelyezni. Közeli községekről van szó, nem gondolom, hogy problémát jelentene számukra a bejárás.”

Psotová biztosított afelől, hogy minden alkalmazottnak igyekeznek a lehetőségekhez képest munkahelyet biztosítani, de szerinte maguk a szülők nehezítették meg a helyzetet azzal, hogy pánikba estek. „Ha egész osztályokat tudtunk volna áthelyezni, akkor az alkalmazottakkal sem lenne most problémánk” – állítja az osztályvezető.

A Felső utcai óvodaépület egyelőre üresen marad. Hogy mi lesz a sorsa, az még kérdés, csak annyit tudni, hogy a Duslo szabadulni szeretne a telektől, mert csak terhet jelent neki. És hogy lesz-e, és hol lesz Kaufland Vágsellyén, ez a jövő zenéje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?