Sárdobálás legfelső szinten

Washington. Az amerikai hír-szerző szervek nem foglaltak állást arról, hogy megbízha-tóak-e azok a feljegyzések, amelyek súlyos állításokat fogalmaznak meg Donald Trump leendő amerikai el-nökkel szemben.

Washington. Az amerikai hír-szerző szervek nem foglaltak állást arról, hogy megbízha-tóak-e azok a feljegyzések, amelyek súlyos állításokat fogalmaznak meg Donald Trump leendő amerikai el-nökkel szemben. Azonosítot-ták a Trumpról kompromittáló értesüléseket összeállító egykori brit hírszerzőt.

James Clapper országos hírszerzési igazgató utalt arra, hogy a hírszerzés megosztotta a politikai döntéshozókkal, mi szerepel az ellenőrizhetetlen valóságtartalmú jelentésben, annak érdekében, hogy „a lehető legteljesebb képet alkothassák azokról az ügyekről, amelyek hatással lehetnek a nemzetbiztonságra”. „A sztori egyes részei ellenőrizhetetlenek, s ami a legsúlyosabb, az az alapvető kérdés is, hogy mennyi igaz, vagy egyáltalán bármi is igaz-e ebből a dossziéból” – húzta alá a The New York Times, amely cikke címében is szenzációsnak és ellenőrizetlennek nevezte az iratokat. A lap szerint azonban a kiszivárogtatás ügye rávilágít az elnökválasztási kampányok eddig rejtve maradt oldalára, benne arra, hogy a politikai ellenfelek magánkémeket bérelnek fel, hogy előássák a lehető legsötétebb dolgokat az Egyesült Államok következő vezetőjéről.

Lelepleződött a kém

A lap kitért arra, hogy a feljegyzések szerzőjeként – meg nem erősítetten – azonosított Christopher Steele rendkívül nagy becsben tartott hírszerzési szakember amerikai és brit kollégái körében. Dolgozott az FBI-nak is a FIFA-nál (a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél) elkövetett vesztegetések ügyében, s kollégái szerint tökéletesen tisztában volt azzal is, hogy előfordulhat, hogy orosz forrásai szándékosan téves információkkal látják el. A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget. A The Daily Telegraph brit napilap értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéról kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt pedig „menekülésszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családjának biztonságát.

Feketelistán a CNN

Washingtoni illetékesek már októberben szembesültek azokkal a meg nem erősített és valószínűleg ellenőrizhetetlen állításokat tartalmazó hírszerzői feljegyzésekkel, amelyek kedden bombaként robbantak az amerikai sajtóban, azzal az állítással, hogy Moszkva Donald Trumpról gyűjtött kompromittáló anyagok birtokában van. A 35 oldalas jelentés a többi között vesztegetéssel, szexuális perverzióval vádolja a megválasztott amerikai elnököt, továbbá azzal, hogy az Egyesült Államokban élő oroszokról adott át információkat a Kremlnek.

Trump szerint az egész álhír, politikai boszorkányüldözés folyik ellene, az állítások nem igazak, a kiszivárogtatók pedig „beteg emberek”. A leendő elnök szerdai sajtótájékoztatóján nem engedte, hogy a sztorit elsőként közlő CNN hírtelevízió riportere kérdést tegyen fel. Jim Acosta, a patinás hírtévé fehér házi tudósítója arról számolt be, hogy miután ismételten, többször megpróbált kérdést feltenni, Trump szóvivője azt közölte vele, hogy ha így folytatja, ki fogja dobatni a sajtótájékoztatóról.

Moszkvának jó a helyzet

A most közzétett dokumentumban a súlyos állítások valójában nem azok, amelyek szerint Trumpról érzékeny adatokat gyűjtöttek az oroszok, ez ugyanis a világ legtermészetesebb dolga. Ahogy arra az egykor nemzetbiztonsági területen dolgozó amerikai John R. Schindler is felhívta a figyelmet, az orosz titkosszolgálat (ő konkrétan az FSZB-t említi) az Oroszországba utazó fontos embereket (amilyen Trump) is szemmel tartja. Ha pedig Trump egy moszkvai luxushotelben olyat csinál, ami később akár kínos is lehet rá nézve, akkor az FSZB gondoskodik arról, hogy mindezt rögzítse is.

Csakhogy ebben a történetben nem az az érdekes, hogy Trumpnak mik a perverziói. Igazából az sem fontos, hogy korrupt-e, vagy valaha korrupt volt-e. Hanem az, hogy a volt brit hírszerző anyagában lényegében azt állítja: az Egyesült Államok leendő elnökének emberei kapcsolatban álltak az orosz titkosszolgálattal, utóbbiak pedig abban segédkeztek nekik, hogy a demokratákat gyengítsék az elnökválasztási kampány alatt. Valójában ez a durva vád. Ha Trumpról adatokat gyűjtenek, akkor ő az oroszok áldozata. Ha viszont az emberei együttműködnek az oroszokkal (akár amiatt is, mert Trump zsarolhatóvá vált), az már hazaárulás. Ugyanakkor ami történik, az Moszkvának egyelőre kedvező. A nyugati hatalmak, a médiafogyasztó nem tudja, mi történik, a média kapkod, ott is oroszokat sejt, ahol nincsenek, és ott pedig óvatlan, ahol nagyon is óvatosnak kellene lennie. Ebben a hibrid háborúban, ahol az már bizonyítást nyert, miszerint az oroszok meghackelték az amerikai kampányt (ezt Trump is elismerte), Moszkvának inkább érdeke a nyugati politikai rendszerek destabilizálása. Így tehát az is az érdekükben állhat, hogy ezzel az ezer sebből vérző Trump-sztorival foglalkozzon a nyugati sajtó. (MTI, Index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?