RÖVIDEN

New York szeptember 11. után
Besztercebánya. A szeptember 11. utáni New York képei címmel nyílt fotókiállítás az Állami Tudományos Könyvtárban tegnap, a New York-i World Trade Center elleni terrortámadás 5. évfordulóján. A tárlatot Rodolphe Vallee, az Egyesült Államok szlovákiai nagykövete nyitotta meg.

New York szeptember 11. után

Besztercebánya. A szeptember 11. utáni New York képei címmel nyílt fotókiállítás az Állami Tudományos Könyvtárban tegnap, a New York-i World Trade Center elleni terrortámadás 5. évfordulóján. A tárlatot Rodolphe Vallee, az Egyesült Államok szlovákiai nagykövete nyitotta meg. A New York-i Városi Múzeum által szervezett fotókiállítás 2002 óta több tucat országot bejárt szerte a világban. Szlovákiában tavaly Ipolyságon láthatták az érdeklődők, Besztercebányán a hónap végéig tekinthető meg. (SITA)

Kert-örökségünk

Pozsony. Kert-örökségünk címmel rendez műemlékvédelmi szakmai találkozót holnap 11 órától a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a szlovákiai Műemlékvédelmi Hivatal munkatársainak részvételével a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete (MKKI) az MKKI pozsonyi székházában (Védcölöp út 54). A konferencia témája a magyarországi kertművészet története, kiemelkedő alkotásai és a műemléki kertvédelem eredményei. A szakmai rendezvényhez kiállítás is csatlakozik, amelyet 17 órakor nyit meg Deme Péter, a KÖH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója és Szécsi Zsolt, az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ igazgatója. Megtekinthető 2006. szeptember 28-ig. (as)

A lengyel kultúra napjai Pozsonyban

Pozsony. Mától szeptember 22-ig A lengyel kultúra napjai címmel színházi előadást, filmvetítéseket, koncerteket és fotókiállítást felvonultató rendezvénysorozat népszerűsíti a lengyel kultúrát. Az ünnepélyes megnyitót ma tartják a Tatra moziban Krzysztof Kieslowski 1991-es filmjével, a Veronika kettős élete című lélektani fantáziajátékkal. A színházi előadások közül a KTO színház bemutatója ígérkezik érdekesnek: a társulat testbeszéddel, a mozgás nyelvén és zörejek alkalmazásával adja elő Ivan Bukovčan egyik tragikomédiáját. A Zichy-palota zenei szalonjában rendezik meg Zbigniew Kulik Krkonoše című fotókiállítását. (SITA)

Greenaway Rembrandtról forgat

Varsó. A világhírű holland festőről, Rembrandt van Rijnről (1606–1669) készíti legújabb filmjét a kiváló brit rendező, Peter Greenaway. A forgatás a napokban kezdődött el a lengyelországi Wroclawban. A főszerepet a rendező honfitársa, Martin Freeman alakítja, a további szerepekben Jodhi May (Geertje), Eva Birthistle és Emily Holmes (Hendrickje), valamint lengyel színészek – Krzysztof Pieczyński, Andrzej Seweryn és Maciej Zakościelny – lesznek láthatók. Greenaway legújabb munkája az Éjjeli őrjárat címet viseli, a holland festőművész egyik leghíresebb képe nyomán. A film világpremierje a tervek szerint a jövő évi cannes-i filmfesztiválon lesz. (TASR)

EFA-díjra nevezett magyar filmek

Az Európai Filmakadémia (EFA) 2006-os nevezési listájára az idén három magyar film is felkerült. Az Európai Filmdíjakra nevezett játékfilmek között Kenyeres Bálint Before Dawn, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, továbbá Pálfi György Taxidermia című munkája képviseli Magyarországot. A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia 1700 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. (MTI)

Kiállítás: Aktok a falon

Párkány. Holnap délután 15 órakor nyitják meg Gabriel Kosmály lévai fotóművész Aktok című kiállítását a Párkányi Városi Galériában. A különleges technikával készült munkákat Kocsis Ernő képzőművész méltatja. (-écz-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?