RÖVIDEN

Meghalt a Nobel-díjas Nagíb Mahfúz
Kairó. Kilencvennégy éves korában meghalt Kairóban Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író. Mahfúz 1988-ban – eddig egyetlen arab íróként – nyerte el a világ legrangosabb irodalmi elismerését.

Meghalt a Nobel-díjas Nagíb Mahfúz

Kairó. Kilencvennégy éves korában meghalt Kairóban Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író. Mahfúz 1988-ban – eddig egyetlen arab íróként – nyerte el a világ legrangosabb irodalmi elismerését. Regényei közül, amelyek legtöbbször szeretett kairói óvárosának mindennapi életét ábrázolták, az Útvesztő magyarul is megjelent. Leghíresebb alkotásának az 1950-es években megjelent Kairói trilógiát tartják. Pályafutása során többször is szembekerült az egyiptomi iszlám szélsőségesekkel, akik istenkáromlással vádolták őt. 1994 októberében fiatal fanatikusok késsel támadtak rá (nyakon szúrták kairói otthona előtt), de túlélte a merényletet. Az író rendszeresen publikált az egyiptomi kormányhoz közel álló al-Ahram című lapban, több regénye is ott jelent meg először folytatásokban. Liberális politikai nézeteket vallott, és nagy vitákat váltott ki az egyiptomi-izraeli békekötés támogatásával. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?