RÖVIDEN

Megnyílt a Miskolci Grafikai Biennále
Miskolc. A grafika azért maradt a magyar művészet jelentős ága, mert jószerivel csak ezen a területen vált lehetővé, hogy a XX.

Megnyílt a Miskolci Grafikai Biennále

Miskolc. A grafika azért maradt a magyar művészet jelentős ága, mert jószerivel csak ezen a területen vált lehetővé, hogy a XX. század magyar művésze megmutathassa a valóságot – mondta a Miskolci Grafikai Biennále szombati megnyitóján Marosi Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. A kortárs magyar grafika legnagyobb seregszemléjén a művészettörténész professzor emlékeztetett arra, hogy az 1960-as években és az azt követő időszakban sokáig csak a grafika volt a művészet önállóságának, autonómiájának megteremtője, letéteményese. A három hónapon át látható tárlaton 183 művész 395 alkotása tekinthető meg. A biennále a meghívott közép-kelet-európai művészek alkotásain keresztül nemzetközi kitekintést is kínál. A grafikusképzés műhelyeit bemutató, idén induló sorozat első vendégeként a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola tanszékei mutatkoznak be. (MTI)

Jane Birkin filmes önéletrajza

London. Saját viharos életéről Jane Birkin angol énekes-színésznő filmet készít, amelyhez a forgatókönyvet is ő írta. A mű emlékiratait helyettesíti, amelyet nem akart megírni, bár több helyről felkérték erre. Birkin Serge Gainsbourg, a neves francia énekes-zeneszerző múzsája volt. 1968 és 1980 között házastársak voltak, és ebben az időszakban a párizsi értelmiségi körökben nagy népszerűségre tettek szert. 1969-ben adták ki híres-hírhedt erotikus dalukat, a Je t’aime... moi non plus-t, amelyet a világon szinte mindenütt betiltottak a rádiókban. A filmben, amelyet júniusban kezdenek forgatni, jó nevű színészek játszanak. John Hurt személyesíti meg Birkin első férjét, John Barryt, aki főként a James Bond-filmek zenéivel tette magát ismertté. Maurice Bénichou alakítja Gainsbourgot, Géraldine Chaplin pedig Birkin anyját, Judy Campbell színésznőt, aki két évvel ezelőtt halt meg. (MTI)

Yehuda Lahav a Pozsonyi Casinóban

Pozsony. Yehuda Lahav Ösvény a megértéshez c. kötetét, amely a kassai Hernád Kiadó gondozásában jelent meg, holnap este hat órakor mutatják be a Pozsonyi Casinóban. A szerzővel Juhász Dósa János beszélget, közreműködik Juhász László. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?