Kultúra

Rítus és stratégia

Penge
Nagy Csilla

2018. december 2. 14:05

Géczi János – Csányi Vilmos: Őszi kék. Élet, történet, rekonstrukció.

Géczi János költő, író – nem mellesleg a Vadnarancsok és A bunkerrajzoló szerzője – idén Csányi Vilmossal készült interjúkönyvét adta közre. A kötet egyszerre mutatja meg a humánetológus-író személyiségének alakulását, az élővilág iránti érdeklődésének rejtett dimenzióit (így a kutyák mellett a halakhoz, a fákhoz és a kertépítéshez való viszonyát), a kutatói pálya véletlenszerű és tervezett váltásainak motivációit, és az íráshoz való odafordulás természetes igényét. A beszélgetés (és ezzel együtt a kötet felépítése) tematikus csomópontok mentén alakul. A gyermekkori természetélmény; az állatokkal való közösségvállalás tapasztalata; a kert mint kulturális és biológiai képződmény; az étel, a táplálkozás és a főzés mint evolúciós és kulturális kódrendszer; az utazás, a helyváltoztatás mint genetikai igény; a közösség, a társas lét és az alkalmazkodás humánetológiai kontextusai – ezek a leghangsúlyosabb témakörök.

Géczi János eredeti szakmája szerint kutató biológus, és ez érződik is a technikáján: a műfaj személyessége ellenére a tudomány a centrumban marad, akkor is, ha közérthető formában jelenik meg. Vállalása több, mint egy művelt, reneszánsz ember portréjának megrajzolása. A beszélgetésfüzér minduntalan az „emberi” fogalmának körvonalazásához tér vissza. Közvetve azt a kérdést is felveti, hogy az élővilág rítusainak és stratégiáinak megfigyelése, átsajátítása révén hogyan lehet konstruktívan megélni a hétköznapokat. Az Őszi kék így nem csupán Csányi tudományos és szépirodalmi életművének háttéranyagaként, hanem, némi túlzással, modern kori multidiszciplináris „füveskönyvként” is működik, amely az élethelyzeteket egy-egy evolúciós folyamat vagy etológiai tapasztalat felől teszi értelmezhetővé.

A könyv közérthető, de időnként túlságosan is kiskorúsítja az olvasót: az fMRI lábjegyzetes magyarázata éppúgy szükségtelen, ahogy sokszor a felmerülő, az általános műveltség részét képező tulajdonnevek lexikonszerű adatolása is.

Géczi János – Csányi Vilmos: Őszi kék. Élet, történet, rekonstrukció. Athenaeum, 2018. 336 oldal.

Értékelés: 8/10

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.