Kultúra

Rítus és stratégia

Penge
Nagy Csilla

2018. december 2. 14:05

Géczi János költő, író – nem mellesleg a Vadnarancsok és A bunkerrajzoló szerzője – idén Csányi Vilmossal készült interjúkönyvét adta közre. A kötet egyszerre mutatja meg a humánetológus-író személyiségének alakulását, az élővilág iránti érdeklődésének rejtett dimenzióit (így a kutyák mellett a halakhoz, a fákhoz és a kertépítéshez való viszonyát), a kutatói pálya véletlenszerű és tervezett váltásainak motivációit, és az íráshoz való odafordulás természetes igényét. A beszélgetés (és ezzel együtt a kötet felépítése) tematikus csomópontok mentén alakul. A gyermekkori természetélmény; az állatokkal való közösségvállalás tapasztalata; a kert mint kulturális és biológiai képződmény; az étel, a táplálkozás és a főzés mint evolúciós és kulturális kódrendszer; az utazás, a helyváltoztatás mint genetikai igény; a közösség, a társas lét és az alkalmazkodás humánetológiai kontextusai – ezek a leghangsúlyosabb témakörök.

Géczi János eredeti szakmája szerint kutató biológus, és ez érződik is a technikáján: a műfaj személyessége ellenére a tudomány a centrumban marad, akkor is, ha közérthető formában jelenik meg. Vállalása több, mint egy művelt, reneszánsz ember portréjának megrajzolása. A beszélgetésfüzér minduntalan az „emberi” fogalmának körvonalazásához tér vissza. Közvetve azt a kérdést is felveti, hogy az élővilág rítusainak és stratégiáinak megfigyelése, átsajátítása révén hogyan lehet konstruktívan megélni a hétköznapokat. Az Őszi kék így nem csupán Csányi tudományos és szépirodalmi életművének háttéranyagaként, hanem, némi túlzással, modern kori multidiszciplináris „füveskönyvként” is működik, amely az élethelyzeteket egy-egy evolúciós folyamat vagy etológiai tapasztalat felől teszi értelmezhetővé.

A könyv közérthető, de időnként túlságosan is kiskorúsítja az olvasót: az fMRI lábjegyzetes magyarázata éppúgy szükségtelen, ahogy sokszor a felmerülő, az általános műveltség részét képező tulajdonnevek lexikonszerű adatolása is.

Géczi János – Csányi Vilmos: Őszi kék. Élet, történet, rekonstrukció. Athenaeum, 2018. 336 oldal.

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová fogadta az új amerikai nagykövetet

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?