Rengeteg

Mit keres egy öngyilkosjelölt férfi egy idegen lakásban egy kutyával és egy kanna benzinnel? Milyen lényről beszélget két szaki a szerelőcsarnokban? Miért néz furán az apa a tízéves lányára? Mit eszik a harcsa? Hogyan lépjünk le otthonról, mit csomagoljunk össze egy barátunknak, aki már nincs is?

Mit keres egy öngyilkosjelölt férfi egy idegen lakásban egy kutyával és egy kanna benzinnel? Milyen lényről beszélget két szaki a szerelőcsarnokban? Miért néz furán az apa a tízéves lányára? Mit eszik a harcsa? Hogyan lépjünk le otthonról, mit csomagoljunk össze egy barátunknak, aki már nincs is? Mit csinált a nagyi a nagyszobában? Miért kellene eltűnni a sűrű, sötét erdőben?

Fura kérdések egy fura filmből. Fliegauf Benedek sokszoros díjnyertes filmje, a Rengeteg egy bevásárlóközpont emberrengetegében kezdődik, hogy aztán hét, egymáshoz csak áttételesen kapcsolódó epizóddal ragadja meg a nézők figyelmét. A digitális videóra forgatott, kisköltségvetésű film különlegességét a szerkezet minimalizmusa adja: a szinte mindvégig közelképekre és feszes dialógusokra komponált epizódok az akciók helyett a párbeszédekre, a cselekmény bonyolítása helyett egy-egy drámai-groteszk esemény feldolgozására, értelmezésére és kibeszélésére épülnek. A Rengeteg mégsem pusztán a szavak filmje, a drámába és fekete humorú abszurdba hajló, szövevényes beszélgetések mellett a szuggesztív arcközelik legalább ilyen fontosak.

Fliegauf Benedek az előző években dokumentumfilmmel (Van élet a halál előtt?), rövidfilmmel (Hypnos) és dokumentumfilmnek álcázott fikcióval (Beszélő fejek) is kísérletezett. A minimalista stílus és a közelképek jegyében járja a monológtól a párbeszédig, az egyenes vonalú elbeszéléstől a mozaikos kirakósjáték-epizódokig vezető utat. Szokatlan és meglepő film a Rengeteg, ez azonban ne ijesszen el senkit. Komoly nézői figyelmet igényel, és bizonyára megosztja majd az embereket. Aki azonban szereti a rejtvényeket, kíváncsi arra, miféle titkok bújnak meg hétköznapi helyzetek mögött, illetve mennyire hétköznapi megfejtése lehet egy-egy bizarr helyzetnek; vagy épp csak látni szeretné a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában a 2004-es Oscar-díjra benevezett magyar filmet, az nyugodtan fizessen be erre a másfél órás lélektani kalandtúrára! (est)

Rengeteg, 2003 Színes, magyar filmdráma, 95 perc, R.: Fliegauf Benedek, Szereplők: Braun Rita, Csonka Barbara, Lipcsei Edit, Mészáros Katalin

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?