Remény és emlékezet

Jászó. Remény és emlékezet. E sejtelmes mottóval rendezi meg idén a Csemadok Jászón az V. nyári egyetemet.

Jászó. Remény és emlékezet. E sejtelmes mottóval rendezi meg idén a Csemadok Jászón az V. nyári egyetemet. A hatnapos rendezvény fővédnöke Mádl Ferenc magyar államfő, a társrendezők között pedig ott találjuk a budapesti Anyanyelvi Konferenciát, a szlovák és magyar kulturális tárcát, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetét, valamint Jászó és Szepsi önkormányzatát. A tábor támogatóinak hosszú listája helyett nézzük a programot, melynek egyes pontjai elárulják, hogy a résztvevők mindenekelőtt magyarságuk, anyanyelvük és kultúrájuk ápolását tűzték ki célul. Július 16-án, kedden délután honfoglalással, a házirend ismertetésével, a feladatok elosztásával, valamint ünnepi megnyitóval kezdődik az idei nyári egyetem, ez utóbbin illusztris vendégek is részt vesznek. Szerdán többek közt Pomogáts Béla beszél Illyés Gyuláról, és elhangzanak M. Molnár László megzenésített versei. Csütörtökön a táborlakókra gyalogtúra vár, melynek célállomása a Szent László-forrás. Ellátogat Jászóra László atya, az ismert „médialelkész”, Serfőző Simon, a Felsőmagyarország Könyvkiadó igazgatója, valamint a rozsnyói ZBK együttes, akik megzenésítet verseket adnak elő. A pénteki kínálatból kiemelkedik Selley Zoltán előadóművész műsora, valamint egy visszajáró vendég, Zombori Ottó csillagász, aki „1100 év a Kárpát medence csillagai alatt” címmel tart előadást és távcsöves csillagnézést. Szombaton Romhányi András népművelő beszél a magyar kultúráról, este pedig Jankovics Marcell filmrendezővel és Szörényi Leventével beszélgethetnek az érdeklődők, az Ének a csodaszarvasról című rajzfilm kapcsán. A nyári egyetem utolsó napja immár hagyományosan Jászó Napja is, a helyieket és környékbelieket gazdag program várja, többek közt a KOR-ZÁR együttes, a kassai Csámborgó zenekar, valamint énekmondók, énekkarok és citerazenekar. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?