Régi kölykök fiúzenekarai

Néhány napja hivatalosan is bejelentették, hogy visszatér a fiúzenekarok úttörője, a New Kids On The Block. Ennek apropóján összeszedtük a hasonszőrű együttesek közül a legnépszerűbbeket.

Már az év elején csicseregtek a madarak a New Kids On The Block újraalakulásáról, bár a Bostonból indult csapat ameddig tudta, cáfolta a híreket. Jonathan Knight, Jordan Knight, Joey McIntyre, Danny Wood és Donnie Wahlberg turnéra indul, és a nyár folyamán új albumot is megjelentet.

A New Kids On The Block forradalmat indított el annak idején, bár a fiúk alkotta énekegyüttesek közül nem ez volt az első. Az egész mozgalmat, ha nagyon akarjuk, vissza lehet vezetni az r&b-pop énekegyüttesekig, a Jackson5-ig, amely megnyitotta az utat többek között a New Edition nevű szintén öt afroamerikai fiatalemberből álló bostoni együttesnek. Ennek a formációnak Maurice Starr volt a producere, aki 1984-ben a New Kids-fiúkat is egy zenekarba terelte. A New Kids On The Block hivatalosan 1994-ben intett búcsút a közönségnek. A legfiatalabb tag, a most már 35 esztendős Joey McIntyre szólóalbumokat adott ki, és sokat volt látható a Broadway színpadán. Donnie Wahlberg – aki a színész, Mark Wahlberg bátyja – Hollywood felé vette az irányt: az HBO több Emmy-díjjal is kitüntetett sorozatában, Az elit alakulatban kapott főszerepet, de az NBC Boomtownjában, vagy éppen A hatodik érzék című filmben is láthattuk. Az együttes meghatározó énekesének számító Jordan Knight zenei szólókarrierét építgette kisebb-nagyobb sikerrel, míg Danny Wood többgyermekes apaként zenei producerként dolgozgatott. Egyedüli pályaelhagyónak Jordan bátyja, a már negyvenéves Jonathan Knight tekinthető, aki az ingatlanszakmában találta meg a helyét: elvégezte a műszaki egyetemet, és egy jól menő bostoni ingatlanközvetítő cég tulajdonosa és vezetője lett.

Nagy-Britanniában a Take That követte legkorábban a New Kids On The Block sikereit. A zenekart, pontosabban az énekegyüttest Nigel Martin-Smith menedzser hozta össze 1990-ben, Manchesterben. Az eleinte melegbárokban fellépő formációt Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen és Robbie Williams alkotta, közülük Barlow volt a vezéregyéniség. Ő volt az, aki konyított valamennyit a zeneszerzéshez is, így a Take That dalait nem kizárólag külsős zenei munkások írták. A karrierjük igazi sikertörténet volt a kilencvenes évek első felében, azt a piaci űrt töltötték be Európában, amelyet a New Kids hagyott maga után. A Take That a legnépszerűbb brit fiúcsapat volt a Beatles-érát követően, amit mi sem jelez jobban, mint hogy 1996-os feloszlásuk után telefonos lelkisegély-szolgálatot kellett létrehozni a csalódott rajongók megsegítésére. A Take That 2005-ben alakult újjá, természetesen Robbie Williams nélkül. A megmaradt négyes egy felnőtt lemezzel tért vissza, amely ismét a csúcsra repítette a Take Thatet, sőt a zenekar legsikeresebb és legelismertebb korongjává vált a Beautiful World.

A legrégebb óta létező (csupán egy kisebb kihagyás zavarta a működésüket) és egyszersmind legsikeresebbé váló fiúzenekar a Backstreet Boys. A floridai együttest Lou Pearlman menedzser hozta össze, aki a New Kids On The Block sikerét megirigyelve fogott bele zenekaralapításba. Érdekes, hogy az első három évben az amerikai zenekar Európa bástyáit vette be. Úgy tűnik, hogy kontinensünkön sokkal nagyobb hiányt okozott a New Kids On The Block kimúlása. Amerikában csak akkor futhatott be a Backstreet Boys, amikor ismét a popzene került a középpontba olyan előadóknak köszönhetően, mint a Spice Girls vagy a Hanson. A fiúcsapat ma már négytagú: Kevin Richardson 2006 júniusában úgy döntött, kiszáll, és más terveket szövöget. A legutóbbi korong már nélküle jelent meg, Unbreakable címmel, s túl nagyot nem durrant.

Kétségtelen, hogy az eddig tárgyalt három zenekar a három legjelentősebb fiúcsapat, még ha nem is feltétlenül mindegyikük volt a legsikeresebbek között. A Take That csupán minden idők ötödik legnépszerűbb fiúzenekara, ha a lemezeladásokat nézzük. Az 1995-ben alakult ’NSync több mint 56 millió lemezt adott el világszerte, közel 20 millióval többet, mint Barlowék. Az ’NSync a Backstreet Boys második kiadása volt, szintén Lou Pearlman volt a bába, szintén Orlandóban. Ha a lemezeladásokat nézzük, akkor még az ír Westlife is megelőzi a Take Thatet sikerességben. A Westlife már a második generációs fiúcsapatok közé tartozik az 1998-as alakulásával. A 21. század legnépszerűbb fiúcsapatának számít több mint negyvenmillió eladott lemezzel. Elsősorban Európában (azon belül is a Brit-szigeteken) és Ázsiában népszerűek, az Egyesült Államokba eddig nem sikerült betörniük. A másik ír fiúbanda, a Ronan Keating által vezetett Boyzone, bár korábban indult, a Westlife sikereit nem érte el. Egy másik fiúcsapatot, a Five-ot ugyanaz a producer segítette (Simon Cowell), mint a Westlife-ot. A zenekar 1997-ben robbant be a köztudatba, s közel húszmillió lemezt adott el. Ezzel a teljesítménnyel már csak a középmezőnybe lehet bekerülni a fiúzenekarok között. A Five 2001-ben feloszlott, majd 2006-ban ismét próbálkozott, ám héthónapos vergődés után végleg elköszöntek egymástól az alapítók, példát szolgáltatva arra, hogy nem minden újjáalakulás sikeres. (origo alapján pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?