Ragályi a jelöltek között

Budapest. Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyez az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között – közölte a Magyar Filmunió. Az Európai Filmakadémia (EFA) díjára 42 játékfilmet neveztek.

Budapest. Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyez az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között – közölte a Magyar Filmunió. Az Európai Filmakadémia (EFA) díjára 42 játékfilmet neveztek. Az alkotások közül az EFA 1800 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A listát a sevillai filmfesztiválon, november 3-án hozzák nyilvánosságra.

A Ragályi Elemér filmje Pusoma Dénes tragédiájáról szól, akit ártatlanul ítélték el gyilkosságért, és majdnem két és fél évet töltött börtönben, mire fény derült a valódi gyilkos személyére. A férfi szabadulása után kártérítési pert indított a magyar állam ellen. Élethelyzetének kilátástalansága miatt perének végkifejletét nem várta meg, öngyilkosságot követett el.

A film forgatókönyvírója Magyar Elemér volt, Pusoma Dénes jogvédője a kártalanítási perben. A megtörtént estet feldolgozó alkotást a magyar mozikban márciusban mutatták be.

Az Európa Filmdíj nevezési listájának másik magyar vonatkozása az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült A csapda című szerb–német–magyar alkotás. A film főszereplője egy fiatal és boldog belgrádi házaspár. Mladen és Marija nagyon szeretik tízéves fiukat, Nemanját. Bíznak benne, hogy hamarosan jobb napok jönnek, és a rendszerváltás nehéz évei után könnyebben megy majd a soruk. Nemanja azonban egy napon rohamot kap, és kiderül, hogy ritka szívbetegségben szenved, amin csak egy külföldi operáció segíthet. A műtét árát nem tudják a szülők előteremteni, ezért hirdetésben kérnek segítséget. Egy rejtélyes „mentőangyal” jelentkezik, aki kifizetné a 30 ezer eurót, csupán annyit kér cserébe, hogy Mladen ölje meg egy ellenségét. A többszörös fesztiváldíjas filmet a szerb Srdan Golubovic rendezte.

Az Európai Filmdíjat 15 kategóriában adják majd át 2007. december 1-jén Berlinben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?