Kultúra

Profi táncosokhoz zárkózik fel

Két bemutatóra készül, de még mindig minden kérdéses, mondja Béhr Márton. A mi osztályunk komáromi próbafolyamatát többször is megszakította a koronavírus. Budapesten a Nemzeti Táncszínház égisze alatt születő A halálra táncoltatott lány próbáival december közepén három hét után álltak le.
Szabó G. László

2021. január 14. 18:30

marci
„Egészen kivételes csapatba kerültem” (Talabér Tamás felvétele)

Másodéves volt a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen, amikor bekerült a Szlovák Nemzeti Színház Sissi című előadásába. Novák Pétertől, a darab koreográfusától kapott egy másfél perces ropogós szólót. Füstölt a színpad a talpa alatt. Kisiskoláskorában, Dunaszerdahelyen kezdett el néptáncolni, de négy év után abbahagyta. Gimnazistaként aztán a barátai rábeszélésére folytatta. A színművészeti egyetemen táncban is keményen helyt kellett állnia. Balettben és kortárs táncban ugyanúgy, mint színpadi mozgásban. A néptáncot éppen hogy csak érintették. A leginkább a kontakttánc fogta meg. Az nagyon érdekelte. Komáromban nem egy előadásban kamatoztatni is tudta a korábban tanultakat. Például a Bánk bánban vagy a Zsugoriban. Előbbiben Ottó agresszív viselkedését Melindával szemben táncban kellett megfogalmaznia. Utóbbiban a commedia dell’arte stílusát követve sok mindent mozgással kellett kifejeznie.
A Sissi után négy évvel Novák Péter rendezőként ajánlotta fel Béhr Mártonnak Szabó Gábor szerepét A halálra táncoltatott lányban.
„Azzal váltunk el Pozsonyban négy évvel ezelőtt, hogy remélhetőleg összefúj még bennünket a szél valamikor. Az izgalmas, autentikus néptánc ma is közel áll hozzám, Péterben pedig a szakmaiságát, az energiáját, a humorát, az emberi magatartását szeretem. Örülök, hogy megkeresett, és meghívott a produkcióba. Elküldte a szövegkönyvet, és írt hozzá pár sort. Nagy vonalakban vázolta az elképzeléseit. Hogy nem egy nagyon egyszerű népi játékban gondolkodik, hanem egy alternatívabb táncszínházi produkcióban. És finoman utalt a színház tiszta elemeivel dolgozó, a hagyományos értelemben vett teatralitást elvető Tadeusz Kantor alkotásaira, amelyeket én is szeretek. Nem állítom, hogy egész életemben ezt a stílust akarom követni, de ha a Kantor-féle színházat vegyítjük a magyar népzenével, néptáncelemekkel, akkor a végeredmény egészen izgalmas lehet. Péter fejében nagyon jó ötletek születnek, mindent pontosan felépített. Tudja, mit szeretne látni a színpadon. A népzenéből fakadó világzene nála kompatibilis a szöveggel. Próza és tánc szimbiózisa lesz az előadás.”
Hogy mi állította nehezebb helyzet elé, maga a tánc vagy prózai színészként megnyilvánulni a tánc forgatagában egy sajátos stílusú előadásban?
„A legnehezebb ezt a kettőt variálni – vélekedik Béhr Márton. – A prózából táncra váltani, és fordítva. 
A táncos agya másképpen működik, mint a színészé. A táncos térben és lépéskombinációkban gondolkodik, a színész történetben. Mivel régen táncoltam, nagyon kell koncentrálnom a koreográfiára. De amint azt megcsináltam, azonnal meg kell szólalnom, méghozzá úgy, hogy mélysége legyen a dolognak. Ez a kihívás az egészben. Nem kevés rutin kell hozzá. Már tánc közben olyan lelkiállapotba kell hoznom magam, hogy amint prózára váltok, hiteles legyen minden megszólalásom. A kettő kombinálása a legnehezebb. Egy kalap alá venni a táncos és a színészi létet. A tánc fegyelmet, fizikai teljesítményt kíván. A koreográfus, jelen esetben Berecz István, azt a mozgásfolyamatot kéri, amit megkomponál, a színész, még ha instruálja is őt a rendező, szabadabban gondolkodik. Én is minden jelenetben kreatívan akarok részt venni, de sokszor táncosként akarom megcsinálni a prózai részt is, ami viszont másfajta koncentrációt kíván. Péternek is az a legfontosabb, hogy a két műfaj ne kioltsa, hanem erősítse egymást.”
Szabó Gábor, a történet hőse beleszeret Sághy bíró lányába, Erzsibe. A szegénységből fakadó szerencsétlenség a mozgatórugója mindennek, ami kettőjük kapcsolatát motiválja. Szabó Gábor hősszerelmes, a sorsától viszont nem tud elszakadni, az, mint a mocsár, visszahúzza. A szegénység formálja a jellemét, a szerelemben keresi élete értelmét, de ha ezt is megvonják tőle, miért éljen tovább? Egyszerű a történet, mégis bonyolult kérdéseket vet fel.
„Nincs kitörési lehetősége a fiúnak, igazságtalan vele a sors. Nincs pénze, vagyona, társadalmi megbecsültsége, a lehetőségei pedig szűkösek. Beleszeret egy gazdag lányba, akit birtokolni akar. Ráadásul kishitű. Ez rengeteg kínnal, keserűséggel jár. Bonyolult a szerep. Sok mindent kell érzékeltetnem benne. Ami a koreográfiát illeti: a báljelenetben nagyrészt szatmárnémeti táncok vannak, de amikor katonának viszik a legényeket, ott vagy nyolc tájegység verbunkmotívuma megjelenik. Így lesz összegyúrva egyetlen táncjelenet. Csodás lehetőség, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akikre magam is felnézek, hiszen mindenki a topon van a szakmájában. Egészen kivételes csapatba kerültem. Új élmények, friss impulzusok érnek.”
November 23-tól december 16-ig tartott az első próbafolyamat, a szereplők már a folytatást várják.
„Nekem táncból kellett felszívnom magamat. Egy csavaros csapót, lábfigurát, amelyet ott, a próbán látok először, öt percen belül tudnom kell. Profi táncosokhoz kell gyorsan felzárkóznom. Hála istennek olyan anyag is van a koreográfiában, amit már táncoltam régen, azt sokkal könnyebb felelevenítenem. Azzal nem nulláról kell indulnom. Vannak részek, amelyeket felveszek a mobiltelefonommal, és viszem magammal házi feladatként. Nézem, és jár a lábam. Fejben gyakorolok, mintha szöveget memorizálnék. Sokszor még próba után is gyúrom a verbunkot. A nap végére hullafáradt vagyok, de legalább jókat alszom.”
Az elmúlt pár hetet pihenéssel töltötte Béhr Márton. De már abban reménykedik, hogy Komáromban is, Budapesten is mielőbb beindul a színházi élet. Két bemutató vár rá. Mindkettőre lelkesen, nagy erővel készül.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyűlnek az aláírások a Minority SafePack-hez

Minority SafePack: sikertelen az 1,1 millió aláírás

Armin Laschet

Armin Laschet lett a német CDU új elnöke

koronavírus

Koronavírus: 55 beteg elhunyt, 2045 új fertőzöttet találtak pénteken

Boris Johnson

Hétfőtől minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban

koronavírus Magyarország

Meghalt 87 beteg, 1438-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Dominic Thiem

Érkeznek a teniszezők Ausztráliába, Gombos Norberték is útnak indultak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.