Pozsony lesz a gitár fővárosa

dd

Június 25–29. között immár 47. alkalommal rendezik meg a fővárosban a J. K. Mertz gitárfesztivált, ahol a hangszer nemzetközi virtuózai lépnek fel. Ez a világ egyik legrégebbi klasszikus gitárfesztiválja, amelyet a komáromi születésű legendás művész, Zsapka József alapított.

A fesztivál rendkívül népszerű lett a közönség körében, de a fiatal zenészek is nagyon várják minden évben, mivel a fellépők közül sokan mesterkurzusokat is tartanak a zeneművészeti egyetemen, sőt zeneiskolai tanárok számára is szerveznek továbbképzéseket a hét folyamán.

A vasárnapi nyitókoncert helyszíne a Prímási palota tükörterme, ahol a műfaj nagy öregje, a görög Costas Cotsiolis lép fel, immár hetedszer a fesztivál történetében. Először 1979-ben járt Pozsonyban, miután egy esztergomi gitárfesztiválon összebarátkozott Zsapka Józseffel. Idén hazánk legjobbjai, a Bratislavské Gitarové Kvarteto vendégeként lép színpadra.

Másnap Karol Samuelčík koncertezik a remek akusztikájú Klarisszák templomban, aki Zsapka József egyik legtehetségesebb tanítványa volt. Azóta bejárta a világot, és 32 évesen már ő maga is tanít a pozsonyi egyetemen. Ezúttal hazai szerzők műveiből állította össze repertoárját, hogy népszerűsítse a kortárs gitárzenét.

Szintén a Klarisszák templomban, a fesztivál fő helyszínén lép fel június 27-én a francia Cassie Martin, aki többek közt Purcell-művek átirataival aratott nagy sikert, és a spanyol Luis Alejandro Arcía, aki Coste- és Tansman-darabokkal keltette fel a szakma figyelmét. Egymástól függetlenül mindketten felfedezték Franz Schubert dalait Mertz átiratában, ezekből is elhangzik néhány.

Az olasz Alberto Mesirca neve ismerősen csenghet azok számára, akik kedvelik a kortárs zenét fókuszba helyező Konvergencie fesztivált, hiszen a gitárművész visszajáró vendége ennek a rendezvénynek. Lelkesen propagálja hazája fiatal zeneszerzőit, de a klasszikusokat is. Június 28-án egy olasz zenetörténeti gyorstalpalóra invitálja közönséget a reneszánsztól a kortársakig. Ezen az estén Jozef Lupták szlovák csellóművésszel közösen is előadnak egy blokkot, ezek lesznek a nem olasz darabok (Schubert, de Falla, Steve Goss).

A jövő csütörtöki zárókoncert rendhagyónak ígérkezik, mivel forró latin ritmusok dominálnak majd egy olyan gitáros előadásában, aki dalra is fakad. Az Ausztriában élő Silfredo Pérez ráadásul a gitár mellett egy cuatro nevű különleges venezuelai hangszeren is játszik, és a tradicionális venezuelai zene nagykövete a világban.

Fiatal tehetségek is bemutatkoznak a fesztiválon, őket június 26-án délután lehet pontozni az Albrecht-ház kertjében, ahol másnap a szakmai továbbképzésen résztvevők zenélnek majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?