Nemzetközi Gitárfesztivál Esztergomban

Tatabánya/Esztergom |

<p>Neves külföldi művészek közreműködésével rendezik meg vasárnaptól a Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivált Esztergomban. A nyitóesten Paul Galbraith angol gitárművész lép fel - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.</p>

A különleges előadásmódjáról és egyedülálló - nyolc húros, a csellóhoz hasonlóan álló pozícióban megszólaltatott - gitárjáról híres Paul Galbraith 1983-ban már nagy sikerrel mutatkozott be Esztergomban, ahol most újra hallható lesz nem mindennapi előadása.
    A megnyitót követő napokon az utóbbi időszak nagy nemzetközi versenyeinek győztesei, a világ fiatal klasszikus gitárművészei közül lép fel Harold Gretton Ausztráliából, Irina Kulikova Oroszországból, valamint Otto Tolonen Finnországból. A Tadic-Stefanovski duótól pedig fergeteges - macedón és szerb népzenei elemekkel tűzdelt - világzenei koncertre számíthat a közönség.
    A Gitárfesztivál díszvendége lesz Leo Brouwer kubai zeneszerző, akit 70. születésnapja és a Bakfark Bálint Esztergomi Gitárzenekar számára írt műve, az Ezerhúrú város ősbemutatójának 30. évfordulója alkalmából köszöntenek a fesztiválon. Augusztus 9-én maga a zeneszerző vezényli majd művét az Esztergomi Bazilikában rendezett záró koncerten.
    A fesztiválon mesterkurzust tart Martin Myslivecek és Jozef Zsapka gitárművész, akik az 1973 évi kezdetektől fogva rendszeres résztvevői az esztergomi fesztiválnak, de oktatnak a magyar gitáros élet prominens tagjai is: Eötvös József, a Zeneakadémia tanára, Szilvágyi Sándor és Csáki András, a Budapesti Bartók Béla Konzervatórium tanárai és Paulikovics Pál Ausztriában élő gitárművész.
    A rendezvényt 1973-ban Szendrey-Karper László gitárművész alapította, abból az alkalomból, hogy Esztergom abban az évben ünnepelte 1000 éves fennállását. Alapításakor a gitáros találkozó a maga nemében egyetlen volt a világon. Az itt szerzett tapasztalatokat felhasználták más nemzetközi gitárfesztiválok szervezésénél.
    A fesztivál részletes programja a www.guitarfestival.hu oldalon található meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?