Pozsony is kikosarazta Vidnyánszkyt

Pozsony |

<p>Nem vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház azon a színházi fesztiválon, amelyet a budapesti Nemzeti Színház szervez március végén. A pozsonyi teátrum a második, amely nem fogadta el a magyar Nemzeti Színház tavaly botrányos körülmények közt kinevezett igazgatójának meghívását.&nbsp;</p>

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház tavaly nyáron funkcióba lépett igazgatója a pozsonyi társulatot is meghívta a találkozóra, amelyen tizenkét ország társulatai lépnek színpadra egy-egy előadással. A Szlovák Nemzeti Színházat Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációjával hívták meg Budapestre. A darabot évek óta sikerrel játssza a pozsonyi teátrum, és az a Roman Polák rendezte, aki ma a prózai társulat igazgatója. „Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást” – írta a prózai társulat igazgatója. Polák levelében nem fejtette ki bővebben, mit ért a magyar színházi élet helyzete alatt, lapunknak sem kívánt részletekbe bocsátkozni az üggyel kapcsolatban.  Vidnyánszky Attilától megtudtuk, hogy értetlenül áll a döntés előtt, hiszen egy Márai-darab „kapóra jött volna” a fesztiválprogramban, és épp a két ország közös kulturális örökségét lett volna hivatott prezentálni. Polák egyébként az elutasító levél végén meghívta Vidnyánszkyt arra a nyári szakmai szemináriumra, melyet a V4-es országok színházai között létesült kapcsolatok alakulásáról rendeznek Pozsonyban.  Nem a Szlovák Nemzeti Színház az egyetlen, amely nem kíván részt venni az említett fesztiválon. A bécsi Burgtheater már tavaly szeptemberben visszautasította a meghívást, Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatokra hivatkozva.  Vidnyánszky Attilát 2012 decemberében választotta a Nemzeti igazgatójává egy bíráló bizottság, amelybe olyan színházi intézmény is delegált tagokat, melyet épp Vidnyánszky vezet. (juk) További részletek az Új Szó hétfői nyomtatott kiadásában!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?