Politizáljon-e egy író?

MTI-HÍRSanghaj.

MTI-HÍR

Sanghaj. Megosztja a kínai közvéleményt a 2012-es irodalmi Nobel-díj kínai nyertesének, Mo Jennek a stockholmi díjátadón elmondott beszéde – sokak szerint hazafias és őszinte volt, mások a cenzúra kritikáját hiányolják az író szavaiból.

Mo Jen köszönetet mondott rokonainak, honfitársainak és a „termékeny földnek, amely megszülte és táplálta”. Tisztában van vele, hogy az irodalomnak csekély befolyása van a politikai vitákra vagy a gazdasági válságra, az emberiségre gyakorolt hatása ugyanakkor ősidőkre vezethető vissza.

A kínai internetező közösséget az elmúlt hetekben lázban tartotta a díj híre. A 420 millió felhasználót jegyző Sina blogon a legvitatottabb témák egyike volt, több mint 24 millió kommenttel. Sokan azt vetik az író szemére, hogy túlságosan is „visszafogott” volt, nem használta ki helyzetét arra, hogy a kínai cenzúra ellen, a szólásszabadság mellett álljon ki, és meg kellett volna emlékeznie elhallgattatott írótársairól is. Sokan „állami írónak” tartják Mót, aki soha nem megy szembe a kommunista párt politikájával. A rajongótábor szerint azonban ahhoz, hogy valaki elismert író legyen, nem feltétlenül kell részt vennie a politikai harcokban.

A témáról a pekingi kormány szócsövének tekintett Global Times is ír: a lap szerint a Nobel-díjas író bölcsen teszi, hogy nem beszél politikáról, az embereknek pedig nem kellene forszírozniuk ezt, hiszen az elismerés is „az irodalomról, nem a politikáról szól”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?