Politikai üggyé válik

Még várat magára az RMDSZ és a kolozsvári magyar oktatók több éves törekvésének megvalósulása a Babes-Bolyai Tudományegyetemen létesítendő új magyar karokat illetően.

Még várat magára az RMDSZ és a kolozsvári magyar oktatók több éves törekvésének megvalósulása a Babes-Bolyai Tudományegyetemen létesítendő új magyar karokat illetően. Minekutána ugyanis a Babes-Bolyai Tudományegyetem szenátusa 2003 júniusában megszavazta a két magyar kar létrehozását, az elmúlt héten a egyetem sajtóirodája közleményt adott ki, amelyben pontokba szedve sorolja fel azokat az okokat, amelyek miatt magvalósíthatatlannak véli a karok létrehozását.

Kása Zoltán rektorhelyettes valótlannak tartja a közlemény tartalmát.

A közleményben az egyetemi oktatók elsöprő többsége ellenzi a szeparációs kezdeményezéseket, és elutasítja az egyetem szerkezetének szétzúzására irányuló törekvéseket. A közlemény egyik pontja szerint a magyar nyelvű felsőoktatás bővítése az egyetemen belül nem jelent problémát, de az egyetem karainak etnikai alapon történő felosztása ellehetetleníti a már meglévő 14 kar működését. A BBTE vezetőségének elsöprő többsége a közleményben ellenzi a szeparációs törekvéseket és elutasítja az egyetem már meglevő szerkezetének szétzúzására irányuló kezdeményezéseket. A közleményből még kiderül: az egyetem oktatói ugyanakkor úgy vélik, hogy Európában sincs precedens a szakmai kritériumok etnikai szempontokra való felcserélésére. A magyar karok létesítése azért megvalósíthatatlan, amint azt a közlemény egy másik pontja tartalmazza, mivel nem született meg az egyetem multikulturális struktúráját törvényesítő kormányrendelet, illetve törvény, a tanügy-minisztérium pedig nem vállalta a magyar karok létrehozásának jogi és anyagi felelőségét, valamint nem történt meg a felsőoktatási rendszer szükséges reformja.

Kása Zoltán rektorhelyettes mindezzel kapcsolatban elmondta, hogy a rektori tanácsnak tudomása sem volt a szövegről, amelyben egyébként nagyon sok valótlan információ van. A rektorhelyettes szerint a választási kampánynak tulajdoníthatók mindezek az állásfoglalások. „Sajnos azonban a nyilatkozatok eltolódnak a nacionalizmus felé” – jegyezte meg Kása Zoltán.

Markó Béla RMDSZ-elnök az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a tanügyminiszter a minisztérium és a kormány nevében egyértelműen vállalta a felelősséget a két magyar kar létesítése érdekében, mind az adminisztratív problémákért, mind a finanszírozás tekintetében. Markó Béla szerint a közleményben Andrei Marga rektor a saját, illetve néhány román kollégájának a véleményét próbálja egybemosni az egyetem teljes tanári karának a véleményével, belerántva a magyar és német oktatókat is. (Duna-Nova Press)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?