Pokolba a szerelemmel!

„Pokolba a szerelemmel!” – olvasható Barbara Novak (Renée Zellweger) könyvének borítóján, mely a megfelelő marketinggel megtámogatva – Judy Garland elénekli azonos című számát Ed Sullivan show-jában – villámgyorsan felverekszi magát a bestsellerlisták élére.

„Pokolba a szerelemmel!” – olvasható Barbara Novak (Renée Zellweger) könyvének borítóján, mely a megfelelő marketinggel megtámogatva – Judy Garland elénekli azonos című számát Ed Sullivan show-jában – villámgyorsan felverekszi magát a bestsellerlisták élére. Ettől kezdve az írónőt modern nők (1963-at írunk) milliói bálványozzák: végre jött valaki, aki megmutatja, hogy a szerelem csak tündérmesékben létező fogalom, és valójában a férfiak számára minden pusztán a nők lefektetéséről szól. Novakra felfigyel a New York legnagyobb nőcsábászának tartott Cather Block (Ewan McGregor), aki általában reggelire, ebédre és vacsorára is stewardesseket fogyaszt. Mi sem természetesebb, hogy Block a regényt, illetve az írónő ellene irányuló személyes megjegyzéseit sértésnek veszi, ezért leleplező cikk írásába kezd. Célja nem egyszerűen Novak ágyba döntése – ez túl egyszerű és a cikk szempontjából értelmetlen lenne – hanem hogy bebizonyítsa: még a feminista mozgalmak példaképe is képes a szerelemre.

Már a 20th Century Fox logo feltűnésekor nyilvánvalóvá válik az alkotók koncepciója: a filmet a ‘60-as évek stílusában szerették volna leforgatni. A főcím után Peyton Reed rendező (Hajrá, csajok!) szerencsére mindvégig kitart ezen elgondolás mellett – a ragyogó színvilág, briliáns díszletek, no és persze maga a történet is teljes egészében az akkori New Yorkot idézi, ráadásul jóval nagyobb eredménnyel, mint az Austin Powers-széria esetében. A kor divatjára és mentalitására hajazó humor Mike Myerses társával ellentétben ugyanis kiválóan működik: a film inkább történelmi és társadalmi utalásokra apellál, túlnőve azon a bárgyú szinten, hogy pusztán a múltból gúnyt űzve szórakoztasson.

Tetszik vagy nem, tetszik, de a romantikus komédiák igazi vonzereje a szereposztásban rejlik – ha a főszereplő páros működik, hajlandóak vagyunk a film összes kisebb-nagyobb hibáját megbocsátani. Tulajdonképpen most is ez a helyzet, Zelly és Ewan együtt szimplán telitalálat: a tehetségéről korábban számtalanszor tanúbizonyságot adó Renée Zellweger egyszerűen mindent el tud játszani, amire kiváló bizonyíték a film végi, vágás nélkül felvett vallomása, a korai Danny Boyle-filmek felfedezettje, Ewan McGregor pedig rutinból hozza az eddig tőle idegennek hitt gavallér szerepet. (mozinet)

Pokolba a szerelemmel! (Down With Love), színes, amerikai film, 2003., 101 perc, Rendezte: Peyton Reed, Szereplők: Ewan McGregor, Renée Zellweger, David Hyde Pierce, Jack Plotnick, Rachel Dratch, Sarah Paulson

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?