Pofa be!

A francia krimivígjáték nemes hagyományokkal rendelkező műfajának legemlékezetesebb főszereplői mindig a nehezen összeillő párosok voltak.

Általában egy komoly pofa és egy idióta, aki nem hagyja, hogy a komoly végig komoly maradjon. A Pofa be! rendezője, Francis Veber évtizedek óta sikerrel alkalmazza ezt a receptet, sőt Gérard Depardieu-t is több ízben bevetette már, például a Balfácán vagy a Balekok című Pierre Richard-komédiákban. Igaz, ott Depardieu még a komoly tag szerepét kapta, a Pofa be! esetében viszont idiotizmusban övé a pálya.

Itt egy piti bűnözőt alakít, Quentint, aki régen űzi már a szakmát, de nem tűnik úgy, mintha ez tapasztalt profivá érlelte volna. Legutolsó bankrablása után például csak azért kapták el, mert egy multiplex mozin keresztül menekültében a vásznon látott rajzfilm annyira megnevettette, hogy képtelen volt tovább futni. A börtönben aztán kiderül, miért Pofa be! a film címe, fecsegő hősünk ugyanis ezt hallja minden cellatársától, mielőtt azok teljesen kikészülnének tőle. Csupán a kötélidegzetű, szótlan Ruby (Jean Reno) nem dobja be a törülközőt, és ezzel Quentin a legjobb barátjának nevezi ki. Ruby azonban szökést tervez, odakinn ugyanis egy elrejtett táskában 20 millió euró, valamint egy elintézendő leszámolás várja. Quentin sem akar lemaradni legjobb barátjától, sőt átveszi a kezdeményezést...A börtön falai közt játszódó durva komédiát egy Párizs utcáin kavargó üldözéses bohózat követi hihetetlenül gyors tempóban. A cselekmény elejétől fogva mulatságos ugrásokkal halad előre, a kényszerűségből – hogy a százszor látott fordulatokon átugorjon – erényt, azaz stílust kovácsolva. A két főszereplő kiváló: Reno hozza a tőle jól ismert, hűvös figurát, míg Depardieu hibátlan idétlenségével brillíroz. (est)

Pofa be! (Tais toi! / Ruby & Quentin), színes, francia film, 2003, 85 perc, Rendezte: Francis Veber, Szereplők: Gérard Depardieu, Jean Reno, André Dussollier, Jean-Pierre Malo, Richard Berry

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?