Plaza Joe Strummer

JUHÁSZ KATALINTíz éve hunyt el Joe Strummer, a legendás brit Clash együttes énekese. Az évforduló alkalmából egy teret neveznek el a punk-ikonról Granadában. Strummer 1984-ben hosszabb időt töltött a városban, és Spanyolországhoz fűződő szoros kapcsolata ismert volt.

JUHÁSZ KATALIN

Tíz éve hunyt el Joe Strummer, a legendás brit Clash együttes énekese. Az évforduló alkalmából egy teret neveznek el a punk-ikonról Granadában. Strummer 1984-ben hosszabb időt töltött a városban, és Spanyolországhoz fűződő szoros kapcsolata ismert volt. A Spanish Bombs című Clash-számban több más spanyol város mellett Granadát is említi. A dal az 1979-ben kiadott legendás London Calling című dupla albumon jelent meg, és a spanyol polgárháborúról szól.

Granadai újságíróktól és közszereplőktől indult a kezdeményezés, hogy közterületet nevezzenek el a punkmozgalom egyik legfontosabb figurájáról. Az indoklásban az állt, hogy amikor a Clash feloszlóban volt, Strummer Granadába „menekült” az egyre sűrűsödő problémák elől. A hetvenes években madridi barátnője is volt, az a Paloma Romero, aki később Palmolive néven több fontos brit punkegyüttesben is dobolt. Ezekből az időkből ismerte Strummer azokat a spanyol barátait, akiket 1984-ben meglátogatott Granadában. Ott aztán felfedezett magának egy 091 nevű helyi zenekart, amelynek később rövid időre a producere lett, saját pénzéből fizette stúdióköltségeiket. A lokálpatrióta újságírók szerint spanyol zenészek több generációjára volt komoly hatással a Clash zenéje és Strummer sajátos énekstílusa. A Egy Barcelonában élő brit filmrendező, Nick Hall a következőket nyilatkozta a Guardian című napilapnak:

„Úgy tűnik, azokban az időkben sokkal több szeretetet és odafigyelést tanúsított a granadai zenekar iránt, mint a Clash iránt. Addigra megcsömörlött az egész rockiparból. Fel akart töltődni, megtalálni régi önmagát. és azok a spanyol srácok nyilván saját fiatalságára emlékeztették őt, azokra az évekre, amikor a zenekar az életben maradásért küzdött és kis klubokban játszott.”

Granada város vezetése kedden hozta nyilvánosságra a döntést, mely szerint a város egyik tere hamarosan a Plaza Joe Strummer nevet kapja.

A Clash énekese 2002 decemberében, ötvenéves korában halt meg szívelégtelenségben. Utolsó éveiben az elektronikus zene, az underground techno megszállottja lett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?