Péntek vagy másik nap – a lakatlan szigeten

A Szlovákiai Filmklubok Asszociációja (ASFK) ebben a hónapban tartja Yvan Le Moine belga rendező Péntek vagy másik nap című belga–francia–olasz–szlovák koprodukcióban készült filmjét. A belga filmesnek ez a második rendezése; előző játékfilmjét, A vörös törpe című vígjátékot 1998-ban forgatta.

A Szlovákiai Filmklubok Asszociációja (ASFK) ebben a hónapban tartja Yvan Le Moine belga rendező Péntek vagy másik nap című belga–francia–olasz–szlovák koprodukcióban készült filmjét. A belga filmesnek ez a második rendezése; előző játékfilmjét, A vörös törpe című vígjátékot 1998-ban forgatta. Miként annak is, a 2005-ös Péntek vagy másik nap című mozgóképnek is Michel Tournier regénye szolgált alapul, amely valamiféle Robinson-átirat, s a tizennyolcadik század közepén játszódik. Egy világjáró színházi társulat tengeri útja során hajótörést szenved. A szerencsétlenséget csak egy idős színész, Philippe de Nohan éli túl, akit a csodával határos módon egy lakatlan szigeten vetnek partra a hullámok. Nehezen alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, a luxus-, a komfort- és a konvenciónélküliséghez. Magányát kezdetben azzal próbálja oldani, hogy feleleveníti gyermekkorát, szoros kapcsolatát édesanyjával, színészkarrierjének emlékezetes epizódjait és számtalan szerelmi kalandját. Egy nap azonban békés nyugalmát kannibálok serege zavarja meg. Territóriumát fegyverrel próbálja megvédeni. Sikerrel üldözi el az emberevőket, akik menekülés közben hátrahagyják egyik foglyukat, egy fiatal fekete néma fiút. Az idős színész a fiút Pénteknek nevezi el, mivelhogy az incidens pénteki napon történt, és megpróbálja a francia társadalom törvényeit érvényesíteni vele szemben. Az ifjúnak ehhez nemigen fűlik a foga, és ahol csak tudja, igyekszik nevetséges helyzetbe hozni mesterét, az idős színészt. Végül is a két különböző karakter megbékél egymással, fokozatosan elsajátítják az együttélés íratlan szabályait.

A Péntek vagy másik nap világpremierjét a 2005-ös Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották. Ahogy Yvan Le Moine rendező nyilatkozta: „Ez az egyik legkalandosabb könyv, amelyet olvastam... ezzel együtt ez egy lélektani mű tele kalózokkal és kurtizánokkal.”

A szlovákiai premiert, egyben a filmklubterjesztés kezdetét június 22-ére tervezik. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?