Kultúra

PENGE: Beszélgessünk róla!

Már maga a tény örömteli, hogy a Beszélgessünk róla! című sorozat megjelent magyar nyelvterületen is, ahol – ugye – az idegengyűlölet a politikai marketing legkelendőbb termékévé avanzsált az utóbbi időkben. A sorozat négy kötete globális problémákat igyekszik a gyerekek számára közelebb hozni, de mindennél többet mond, ha felsoroljuk a címeket: Globális konfliktusok, Rasszizmus és intolerancia, Éhezés és szegénység, valamint az itt recenzálandó Menekültek és migránsok. Ezeknek a problémáknak az értelmezése a felnőttek számára is kihívás – és nem csak összetettségük okán.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 18. 19:13

PENGE: Beszélgessünk róla!

A kelet-közép-európai kulturális tér rendkívül zárt, aminek komoly történelmi hagyományai vannak. Ebbe a hagyományba illeszkedik a 2014-es menekültválság hisztérikus lecsapódása a térségben, aminek a magyarországi menekültellenes kormányzati kommunikáció az elsőrendű gerjesztője és fenntartója máig. Úgyhogy azt gondolom, a HVG Könyvek gyerekkönyvsorozata elsősorban a felnőtteknek szól: a szülőknek, akik már az egyes kötetek beszerzésével lépést tesznek a párbeszéd felé. De a sorozatcím – Beszélgessünk róla! – nemcsak ezért találó.

A szöveg a megfelelő módon didaktikus, egyszerűen az „történik”, hogy a szerző kedves, felvilágosult tanító néniként elmagyaráz jelenségeket, fogalmakat. (Például: mi az otthon, mi a különbség menekült és migráns között stb.) Nincs itt érdekfeszítő sztori, csupán történések, melyeket otthonukat elhagyó gyerekek élhetnek át. A stílus így olykor talán a kelleténél értekezőbbnek (azaz: szárazabbnak) tűnik, de épp itt jön képbe a szülő. Azt gondolom, hogy közösen kell (el)olvasni ezt a könyvet. A szülő felolvas – lelassít, megáll, elmagyaráz, felhívja a figyelmet, kérdez, válaszol és visszakérdez. Ez utóbbiakat a „klasszikus” meseolvasáskor nem okvetlen teszi…

A sorozat négy kötetének Hanane Kai minden hatásvadászatot kerülő illusztráció adnak egységes vizuális megjelenést. Amit a következő is fokoz: ha a kötetek borítóit megfelelőképp összerakjuk, kijön egy szép és veszélyes, forgó földgolyó. A libanoni származású grafikus figyelemre méltó vizuális megoldása, hogy a megrajzolt emberalakok bőrszínét papírfehéren hagyja, az arcokon némi pír, miközben az öltözetben, a környezet ábrázolásában már megjelennek az egyes kultúrák közti különbségek. Ez a megoldás megfelel a könyv éthoszának, ami korántsem merül ki abban, hogy mindenki lehet menekült. Azáltal, hogy a szín csupán behelyettesíthető, mindenki azonos esélyekkel indul (remélhetőleg, nem csak a gyermeki képzeletben). Tényleg átgondolt koncepcióról van szó – elég, ha felütjük a sorozat rasszizmust tárgyaló darabját. Ebben a színes bőrűek már színes bőrszínt kapnak. Csendesen utalva így arra is, hogy bár rasszizmus és idegengyűlölet alapja az előítéletesség, de a kettő mégsem ugyanaz. De erről majd máskor…

A kötet végén Tárgymutatót is kapunk, amely alapján visszakereshetők a legfontosabb fogalmak: család, gyerek, háború, menedékjog, segélyszervezet, menekült, migráns, nyomor, terrorizmus, iskola. Kedves szülők: beszélgessenek róla!

Ceri Roberts – Hanane Kai: Menekültek és migránsok. Fordította: Tulics Mónika. HVG Könyvek, 2018. 34 oldal.

Értékelés: 8/10

Vida Gergely

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.