PÁLYÁZATI FELHĺVÁS – JULIANUS TESTVÉRISKOLA PROGRAM

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma a Julianus Testvériskola Program keretében pályázatot hirdet osztálykirándulás támogatására
Az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Testvériskola Program célja, hogy lehetőséget nyújtson a magyar diákok és tanárok számára, hogy megismerhessék a más ré

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma a Julianus Testvériskola Program keretében pályázatot hirdet osztálykirándulás támogatására

Az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Testvériskola Program célja, hogy lehetőséget nyújtson a magyar diákok és tanárok számára, hogy megismerhessék a más régióban élő (határon túli vagy anyaországi) magyarság életét és kultúráját, továbbá, hogy a programban való részvétel eredményeként az iskoláknak módjuk nyíljon (a Kárpát medencében élő magyarság nyelvi-kulturális kapcsolatait, összetartozását erősítendő) intézményi partnerkapcsolatokat, baráti és szakmai együttműködést kialakítani, illetve fenntartani egymással.

A Julianus Kárpát-medencei Testvériskola Program keretében a minisztérium támogatni kívánja magyarországi és határon túli magyar középiskolai osztályok, csoportok utazását egymás szűkebb hazájába a 2002/2003-as tanévben.

A pályázaton részt vehetnek magyarországi középiskolák, határon túli magyar tanítási nyelvű (magyar osztállyal vagy tagozattal rendelkező) középiskolák és határon túli önálló diákotthonok és kollégiumok (továbbiakban középiskolák) legfeljebb 50 fős, 14-18 éves korosztályba tartozó diákjai, az intézmény pedagógusainak kíséretével. A pályázat keretében magyarországi középiskola határon túli magyar középiskolához, valamint határon túli magyar középiskola magyarországi középiskolához tett utazása támogatható.

A pályázat a testvériskola program keretében megvalósuló osztálykirándulás lebonyolítási költségeiből kizárólag az útiköltségek (vonat-, autóbuszjegy, illetve autóbusz bérleti díj) rész-, illetve határon túli középiskolák esetében teljes összegű támogatását tartalmazza. (Minden más felmerülő költségről pl: szállás, étkezés, belépők, a pályázóknak maguknak kell gondoskodniuk.)

A magyarországi középiskoláknak az utazás költségeiből minimálisan 30% önrészt kell vállalniuk, amelynek forrása iskolai, önkormányzati vagy egyéb támogatás, ill. résztvevői befizetés lehet. A határon túli magyar iskolák esetében nem szükséges az önrész biztosítása.

A megpályázott utazás időtartama: 3–6 nap, amelyből időarányosan minél több helyben tartózkodás szükséges.

(Nem támogatjuk azokat a körutakat melyeken az utazó iskola a testvériskola nélkül vesz részt. Minden kirándulást az utazó és a fogadó iskolának közösen kell lebonyolítania. A pályázat célja, hogy minél intenzívebb kapcsolat alakuljon ki a két iskola között, ennek záloga a sok közös program, ami egy régión belüli körutazás kapcsán nem minden esetben valósulhat meg.)

A pályázatokat a mellékletként csatolt utazási program, útiterv és az előzetes költségkalkuláció alapján bírálja el az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Főosztálya. A költségeket teljesítés után, az iskola nevére kiállított számla alapján – a beérkezett pályázatok számától és támogatási igényétől függően – maximum a költségtervben leírt összeghatárig térítjük meg.

Az elbírálás során előnyben részesülnek:

az egy határ menti régión belül megvalósuló utazások, amelyek jobban elősegítik a természetes földrajzi adottságokból származó kapcsolatok további erősödését

azok a látogatások, melyek során a két iskola diákjai minél több közös programban vesznek részt, elmélyítve ezáltal a testvériskolák közötti kapcsolatot

a testvériskolák viszonzott látogatásai.

Egy középiskola kizárólag egy pályázatot adhat be mind az őszi, mind a tavaszi fordulóban. A pályázatot mindig az éppen utazni kívánó középiskolának kell benyújtania. A támogatás újrapályázható az előző fordulók során már támogatást nyert iskolák számára is. Megfelelő dokumentáció (úti beszámoló, élménynapló, az iskola nevére kiállított számlák, fotók stb.) csatolásával már lezajlott utazással is lehet pályázni.

A kitöltött pályázati űrlaphoz csatolandó mellékletek:

A pályázó iskola rövid bemutatása

A megjelölt testvériskolával közösen megvalósult eddigi programok ismertetése

Amennyiben van, az iskolák közötti együttműködési megállapodás fénymásolata

A program tartalmi részletezése (a testvériskolák közötti kapcsolat elmélyítését szolgáló tevékenységek, programpontok kiemelésével)

Részletes költségterv forintban – amennyiben szükséges – az önrész forrásainak megjelölésével

Az utazást biztosító cég által készített költségkalkuláció

Határon túli középiskolák esetében a pályázati űrlapon megjelölt együttműködő nyilatkozata a devizaszámla használatáról és az átutalt támogatás a pályázó iskolának történő kifizetéséről

A testvériskola fogadónyilatkozata, melyben a fogadó iskola egyetértését fejezi ki a tervezett programmal és a látogatás céljával. Ugyanitt kérjük pontosítani azt is, hogy mit biztosít a fogadó iskola, és ez utóbbi részéről ki felel a közös program megszervezéséért.

A pályázatok elbírálását követően a nyertes pályázókkal, a lebonyolítással megbízott intézmény – a Határon Túli Oktatás Fejlesztéséért Programiroda – támogatási szerződést köt, amelyben rögzíti az elnyert támogatás elszámolásának módját és határidejét.

A határon túli magyar kapcsolatokkal még nem rendelkező magyarországi középiskolák a határon túli magyar középiskolák listájáról a Márton Áron Szakkollégium honlapján – www.martonaron.hu/kataszter kaphatnak tájékoztatást, valamint a Határon Túli Oktatás Fejlesztéséért Programiroda lent ismertetett elérhetőségein is kérhetnek ezzel kapcsolatos információt.

A magyarországi kapcsolatokkal nem rendelkező határon túli középiskolák az Oktatási Minisztérium által működtetett www.sulinet. hu honlapon, az Országos Közoktatási Intézet www.oki.hu/intezmeny/default.htm honlapján, valamint a határon túli Agora Irodákban kaphatnak tájékoztatást a magyarországi középiskolákról.

A pályázatokat személyesen vagy postai úton a következő címre kérjük eljuttatni:

Oktatási Minisztérium

Határon Túli Magyarok Főosztálya

Julianus Testvériskola Program

1055 Budapest, Szalay u. 10-14.

A pályázat beadási, ill. postai beérkezési határideje:

2002. szeptember 1.–2003 január 31. között megvalósuló (megvalósult) programok esetében

2002. november 15. 17 óra,

2003. február 1.–június 15. között megvalósuló programok esetében

2003. február 28. 17 óra.

A pályázatok elbírálása 20 munkanapon belül megtörténik, az elbírálásról az Oktatási Minisztérium minden pályázót értesít.

Pályázni az Oktatási Minisztérium ügyfélszolgálatától, a Határon Túli Oktatás Fejlesztéséért Programirodától, illetve az egyes régiókban működő Agora Irodáktól igényelhető adatlapon lehet (A magyarországi és a határon túli pályázóknak különböző típusú adatlapon kell pályázniuk!). Az adatlap letölthető az Internetről is a www.om.hu, www.julianusprogram.hu, illetve a www.agorairoda.net címekről is.

Az érdeklődők az alábbi címeken és telefonszámokon kaphatnak további felvilágosítást a pályázatról:

Oktatási Minisztérium

Határon Túli Magyarok Főosztálya

Ügyintéző: Szantner Viktor

1055 Budapest, Szalay u. 10-14.

Telefon: +36-1-4737191

Professzorok Háza

Határon Túli Oktatás Fejlesztéséért Programiroda

Ügyintéző: Kondert Annamária

1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Telefon: +36-1-4610163

E-mail: [email protected]

Web: www.julianusprogram.hu

AGORA IRODÁK

Szlovákia

Révkomáromi Agora Iroda

945 01 Révkomárom (Komárno)

Tiszti Pavilon, P. O. Box 71

Szabó Helga

Tel./Fax: +421-35-77-13-841

E-mail: [email protected]

Pozsonyi Agora Iroda

811 03 Pozsony (Bratislava)

Klariska (Klarisszák u.) 7.

Gál Éva

Tel./Fax: +421-2-544-10-411

E-mail: [email protected]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?