PÁLYÁZATI FELHĺVÁS

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya
kísérleti jelleggel pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra a művészeti képzést nyújtó magyarországi felsőoktatási intézményekbe nappali tagozatos teljes alapképzésre felvételt nyert jugoszláv, román, ukrán, szlovák

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya

kísérleti jelleggel pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra a művészeti képzést nyújtó magyarországi felsőoktatási intézményekbe nappali tagozatos teljes alapképzésre felvételt nyert jugoszláv, román, ukrán, szlovák és cseh állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára a 2002/2003-as tanévben.

A meghirdetett ösztöndíjjal az Oktatási Minisztérium az egész magyarság szempontjából is egyedülálló művészeti értékek megőrzését és a megfelelő tehetséggondozást kívánja megvalósítani. Az Oktatási Minisztérium az ösztöndíjreform keretében a művészetek területén kiemelkedő képességű vagy kimagasló eredményeket elért határon túli magyar hallgatóknak szeretne ösztöndíjat biztosítani. Pályázhatnak

azok a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII törvény hatálya alá tartozó vagy cseh állampolgársággal rendelkező magyar nemzetiségű személyek, akik kiemelkedő művészeti tehetséggel rendelkeznek, és a 2002/2003-as tanévben nyertek felvételt a művészeti tevékenységüknek megfelelő, művészeti szakcsoportba tartozó szakra magyarországi felsőoktatási intézményben. (A művészeti szakcsoportba tartozó szakok listája a 2002. évi Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban található meg.)Az ösztöndíjazással kapcsolatos általános tudnivalók:

- A határon túli magyar hallgató abban az esetben kerülhet állami finanszírozású képzésbe, ha elnyeri a Magyar Köztársaság állami ösztöndíját. Magyarországi felsőoktatási intézménybe jelentkező külföldi állampolgár, amennyiben nem részesül magyar állami ösztöndíjban, a felvételi eredményétől függetlenül kizárólag költségtérítéses képzésben vehet részt. A költségtérítéses képzésben tanulmányaikat megkezdők a későbbiek során nem részesülhetnek magyar állami ösztöndíjban.

- Az ösztöndíj a hallgatót kizárólag a megadott intézményben, szakon és időtartam alatt folytatott tanulmányai alatt illeti meg, és nem vihető át a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának külön jóváhagyása nélkül más felsőoktatási intézményben, tagozaton vagy más szakon végzendő tanulmányok időtartamára.

- Az ösztöndíjat elnyerő hallgatóval a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma szerződést köt, amely tartalmazza az ösztöndíjas jogait és kötelezettségeit. A szerződések megkötését, az ösztöndíjazással és ösztöndíjasokkal kapcsolatos adminisztratív feladatokat és a magyarországi kapcsolattartást a Márton Áron Szakkollégium bonyolítja le.

- Az ösztöndíjra pályázók a lebonyolítónak pályázati költségtérítést (pályázati díj) fizetnek.A pályázásból kizáró általános feltételek:

- Nem pályázhatnak a középiskolai tanulmányaikat Magyarországon végzett és/vagy érettségi bizonyítványukat Magyarországon szerzett személyek.

- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik a felvételi vizsgán a megpályázott szakon nem érték el az államilag finanszírozott ponthatárt.

- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik nem államilag elismert (akkreditált) intézménybe, vagy alapképzés esetén olyan szakra nyernek felvételt, amelyen nincs államilag finanszírozott képzés.

- Nem pályázhatnak a magyar állampolgársággal, magyarországi bevándorlási engedéllyel vagy ezekre irányuló folyamatban lévő kérelemmel rendelkező személyek.

- Nem pályázhatnak az adott képzési szinten nemzetközi egyezményen alapuló, vagy magyar állami, ill. közalapítványi ösztöndíjban részesülő vagy részesült személyek.

- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik a megpályázott szakon a 2002/2003-as tanévben nem első évfolyamos hallgatók lesznek, nem az idén tettek felvételi vizsgát és nyertek felvételt.

- Nem pályázhatnak a magyarországi felsőoktatási intézménybe felvételi eljárás nélkül, átjelentkezéssel bejutó személyek.

- Nem lehet ösztöndíjért olyan főiskolai szintű szakokkal (szakpárokkal) pályázni, amelyekből a 2002/2003-as tanévben indítanak egyetemi szintű képzést.A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:

- Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlanságot állít vagy tényt elhallgat.

- Az értékeléshez pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolható a pályázathoz.

- A pályázatokról a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya, az általa felkért szakértők bevonásával, saját hatáskörében hozza meg a döntést, amely minden pályázóra nézve kötelező. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

- Az elnyert ösztöndíj nem folyósítható, amennyiben a pályázó nem írja alá a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumával az ösztöndíjszerződést. A megítélt ösztöndíj felfüggeszthető vagy megvonható, amennyiben az ösztöndíjazott nem teljesíti vagy megszegi az ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettségeit.

- A megkötésre kerülő ösztöndíjszerződés szerint az ösztöndíjas hallgató köteles a tanulmányainak befejezését követő 1 éven belül visszatérni szülőföldjére, amenynyiben ezt nem teljesíti, köteles visszafizetni a folyósított ösztöndíj kamatokkal megnövelt összegét. Ez alól a kötelezettség alól kivételes esetben, kellő indokok alapján a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya adhat mentesítést. Továbbá az ösztöndíjas hallgató köteles részt venni a szakkollégiumi képzésben.

- A pályázaton ösztöndíjat nyert hallgatók névsora nyilvános.A pályázatok postai beérkezési, ill. beadási határideje:

2002. szeptember 16., 17 óra.A pályázatokat személyesen vagy – ajánlott levélként – postai úton, a budapesti Agora Központi Irodába kérjük eljuttatni, az alábbi címre:

Agora Központi Iroda

1037 Budapest, Kunigunda útja 35., C fszt. 4.Az Oktatási Minisztérium az Agora Központi Irodához határidő után beérkezett ill. a formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.Pályázni az Agora Irodákban igényelhető adatlapon lehet. Az érdeklődők a táblázatban feltüntetett címeken és telefonszámokon kaphatnak további felvilágosítást az ösztöndíjpályázatról, a pályázati adatlapról és az ösztöndíjszerződésről:

A pályázat lebonyolításának adminisztratív költségeire 1500 Ft öszszegű pályázati költségtérítést kell az alábbi folyószámlára befizetni:

Erste Bank, 11600006-00000000-02244165Kötelezően csatolandó mellékletek:

- kitöltött pályázati adatlap

- a középiskola valamennyi osztálya bizonyítványának egyszerű másolata

- érettségi bizonyítvány egyszerű másolata

- a felvételről szóló, a felvételi vizsga eredményét is tartalmazó intézményi értesítő levél egyszerű másolata

- kézzel írt önéletrajz

- min. 2 oldalas esszé a Magyarországon szerzett diploma tervezett szülőföldi hasznosításáról

- szakmai ajánlások:

- szakmai ajánlás és értékelés az elvégzett középiskola egy tanárától (az ajánláson jelenjen meg a tanár neve és aláírása, az iskola neve, címe, telefonszáma; a tanár ajánlásából derüljön ki, hogy ismeri a diák eddigi tevékenységét)

- szakmai ajánlás és értékelés egy, az adott művészeti ágban tevékenykedő, lehetőség szerint elismert, a pályázó eddigi tevékenységét ismerő személytől (az ajánláson jelenjen meg az illető neve és aláírása, elérhetősége; az ajánlásából derüljön ki, hogy az ajánló ismeri a pályázó eddigi tevékenységét)

- a képző-, ipar-, zene- vagy egyéb művészeti tevékenység bemutatása

- 2 db megcímzett és felbélyegzett válaszboríték

- a pályázati díj befizetését igazoló csekkszelvényCsatolható mellékletek:

- szakmai ajánlás és értékelés a fogadó felsőoktatási intézmény egy tanárától (az ajánláson jelenjen meg a tanár neve és aláírása, az intézmény neve, címe, telefonszáma; a tanár ajánlásából derüljön ki, hogy ismeri a diák eddigi tevékenységét)

- a művészeti tevékenységhez kapcsolódóan eddig elért eredmények (versenyen, kiállításon, alkotó művészeti projektben, művészeti csoportban stb. való részvétel, megszerzett díjak) bemutatása és igazolása

- nyelvvizsga-bizonyítvány(ok) egyszerű másolata

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?