Pálmákkal és oroszlánokkal

Pozsony. A hároméves múltra visszatekintő, tehát nagyon is fiatal Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál mindig is a minőségre törekedett, valóban színvonalas művészi filmeket igyekezett bemutatni. Az azonban, hogy fiatal, nem azt jelenti, hogy gyerekcipőben jár.

Pozsony. A hároméves múltra visszatekintő, tehát nagyon is fiatal Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál mindig is a minőségre törekedett, valóban színvonalas művészi filmeket igyekezett bemutatni. Az azonban, hogy fiatal, nem azt jelenti, hogy gyerekcipőben jár. Ezt bizonyítja nemzetközi elismerése is, aminek köszönhetően jó néhány olyan mozgóképet sikerült megszerezni a pozsonyi szemle programjába, amely az idei nagy európai fesztiválokon tűnt fel, és szerzett elismerést. A szlovákiai közönség november 30-tól december 8-ig jó néhányat láthat majd a velencei, a cannes-i vagy a rotterdami filmfesztiválok díjnyertes filmjeiből. Mi több, a programban szerepel két olyan európai film is (francia, belga), amelyet Oscar-díjra jelöltek a nem angol nyelvű filmek kategóriájában.

Idén újabb minőségi javítással rukkol elő a fesztiváligazgatóság. Ez éven ugyanis nem az Istropolis, hanem a Polus City Centerben lévő Ster Century Cinemas multiplexmozi ad otthont a fesztiválnak. Nem kell megijedni, ezzel a szervezők nem nyúlnak mélyebbre a nézők zsebébe, mert a belépőjegyet kedvező egységáron, hatvankilenc koronáért kínálják a szemle vetítéseire. A fesztivál egyes filmjeit a Mladosť moziban és a ligetfalui Rovnianek Utcai Művelődési Házban (Zrkadlový háj) is bemutatják. Válogatni pedig lesz miből: 170 mozgókép, 23 rövid- és 147 nagyjátékfilm pereg majd le a fesztivál mozitermeinek vásznain.

A pozsonyi szemle fő szekciójába, az első- és másodfilmes rendezők versenyébe húsz alkotást válogatott be Peter Nágel, a fesztivál programigazgatója. Köztük olyan opusok szerepelnek, mint az idei, 58. Velencei Filmfesztiválon a Jövő Oroszlánja Díjjal kitüntetett Kenyér és tej, amely Jan Cvitkovic szlovén rendező munkája, valamint az osztrák Ulrich Seidl Hunddtage című mozgóképe, amely ugyancsak Velencében a zsűri nagydíját kapta.

A sok közül még néhány cím, amelyek valóban vonzóvá teszik az idei Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivált. Sikerült megszerezni az olasz Nanni Moretti legújabb filmjét, A fiú szobáját, amely elnyerte az idei cannes-i fesztivál Aranypálma Díját, továbbá A zongorista nő című osztrák filmet, amely ugyancsak Cannes-ban a zsűri nagydíját kapta. A szemlén az utóbbi évek lengyel filmgyártásának egyik legnagyobb szenzációját, a Quo vadis című történelmi tablót is bemutatják.

Idén a Nemzeti kinematográfiák elnevezésű szekcióba olyan mozgóképeket válogattak be, amelyek a kanadai és az argentin filmművészetbe adnak bepillantást.

A középkelet-európai országok filmfesztiváljai közül elsőként a pozsonyi vázolja egy filmcsokorral a neves holland dokumentumfilm-rendező, Johan van der Keuken pályaívét.

A III. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál nemcsak Az európai film elnevezésű szekciójával ad nagy teret kontinensünk mozgóképművészetének, hanem azzal a kétnapos szakmai tanácskozással is, melynek témája a filmfesztiválok feladata az európai filmek terjesztésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?