Otthont teremtettek a tisztulni vágyóknak

„Boldog születésnapot, igazgatónő, de ezt a tortát ám nem azért adjuk, hogy megegye, hanem azért, hogy eldicsekedhessen vele, a drogosoktól kapta! Merthogy mi ilyet is képesek vagyunk készíteni.”

Zuzana Mikovának könnyet csalt a szemébe a védencei által költött köszöntő versike az őt ábrázoló ünnepi „képeslapon”. Ferko pedig a neki sütött tortát mutatja. A spájzban kizárólag saját készítésű befőttek sorakoznak.Szőcs Hajnalka felvételeEzekkel a szavakkal adta át a szemet gyönyörködtető alkotást – egy háromemeletes szív alakú tortát – a jubiláló igazgatónőnek az egyik ügyfele, Ferko. Egy másik fiatalember, Vlado a következő szavakkal gratulált: „Nem kívánok önnek egyebet, csak még sok olyan kitűnő pácienst, mint jómagam vagyok.” Aztán jöttek még egy tucatnyian, akik apró ajándékokkal, őszinte, meleg szavakkal gratuláltak Zuzana Mikovának, a Galánta Hody városrészében működő Tiszta nap (Čistý deň) nonprofit szervezet által fenntartott reszocializációs központ igazgatónőjének. Jómagam nem a születésnap miatt látogattam oda – a meghitt ünnepségbe csak véletlenül csöppentem bele –, én arra voltam kíváncsi, mi változott a kigyógyult szenvedélybetegek reszocializálásával foglalkozó intézményben két évvel ezelőtti létrehozása óta.

Az itt élők ügyfelek

A „drogosok” és „páciens” kifejezések idézőjelben értendők, itt ugyanis már nem kábítószer-élvezők, hanem ebből a betegségből kigyógyult emberek élnek, akik ügyfelei az intézménynek. A központ célja, hogy visszavezessék a rendes hétköznapi életbe azokat, akiket a kábítószer vagy az alkohol korábban annyira leépített, hogy saját erejükből képtelenek a visszatérésre. Annak idején, mielőtt a központ 2002. június elején megkezdte volna működését, riportban foglalkoztunk azzal, milyen nehézségekbe ütközött a létrehozása. Épülete a korábban itt működő pszichiátriai központ része volt, és miután a szaléziánus egyházi rend restitúció által visszaszerezte az ingatlant, a főépületben kialakított Szaléziánus Ház gondnoka, egy idős pap mindent megtett a reszocializáció beindításának megakadályozásáért. Azt sem engedélyezték, hogy a központ létrehozói a restituált területen át vezető úton közelítsék meg a főépület mellett álló saját épületüket, és hogy azon keresztül bevezessék a gázt. Zuzana Miková akkor a nonprofit szervezet ügyvezetőjeként bíróságon támadta meg a szerinte jogtalan restitúciós határozatot, mert ezt látta az egyetlen lehetőségnek, hogy egyáltalán működtetni tudják a központot. A bíróság nemrég hozott előzetes határozatot, amelyben nekik adott igazat. Most már a rendfőnök is hajlandó tárgyalni a dolgok tisztázásáról, ráadásul a Szaléziánus Háznak új, megértőbb gondnoka van, úgyhogy a problémák két év után rendeződni látszanak. Annak idején Hody lakosai petícióval tiltakoztak a központ megnyitása ellen, mert féltek a „drogosok” jelenlététől. Mára ez a félelem is elszállt, a központ lakói barátságos focimeccseket vívnak a községi csapattal.

Családias légkör

Kérdésemre, hogy a reszocializációban milyen eredményeket mutathatnak fel, az igazgatónő elmondta, ilyen jellegű munkánál a két év rövid idő ahhoz, hogy mérleget vonhassanak. „Három ügyféllel kezdtük a munkát, közülük egy van még nálunk. Egynek a házirend megsértése miatt idő előtt el kellett hagynia az intézményt, ennek ellenére tovább tartjuk a kapcsolatot, és úgy tudom, hogy ma is drogmentesen él, dolgozik és rendezett életet folytat. Egy fiú sajnos visszaesett, ő megint kábítószerezik. A harmadik, aki ma is itt van, időközben leérettségizett, és nemrég felvételizett egyetemre, most várjuk a választ, hogy felvették-e” – ismerteti a tényeket Miková asszony. Habár kívülről az épület azóta sem változott, belül a két évvel ezelőttihez képest összehasonlíthatatlanul megújult. A gyönyörűen berendezett szobák, irodák, a jól felszerelt könyvtár, a számítógépek, a műhely, konditerem, az egész környezet fegyelmet, ugyanakkor családias hangulatot áraszt. Jelenleg 16 ügyfelük van, 12 férfi és 4 nő.

Szigorú rend és munka

A házban nagyon szigorú rend uralkodik, de nem börtön ez, kényszerrel senkit nem tartanak itt. Aki elfogadja az itteni létformát, annak nincs ideje unatkozni, az egész napja be van táblázva. Reggel fél hétkor ébresztő, utána torna, mosdás, takarítás, reggeli, rendellenőrzés, majd csoportos megbeszélés, ahol az egész társaság összejön, és ha valakinek problémája, gondja van, azt itt kibeszélheti magából, s közösen keresnek rá megoldást. Van munka- és sportterápia, mindenkinek kötelező. Szakácsnőt, mosónőt, takarítónőt nem tartanak, az ő munkájukat a munkaterápia keretében maguk az itt lakók végzik.

Fél napot töltöttem a közösségben, és a szíves ebédmeghívást is elfogadtam, így elmondhatom, hogy az ügyeletes szakács, Vlado – aki civilben autóbádogos, és állítása szerint egy hónappal korábban még semmit nem tudott a főzésről –, segédjével, Radóval kitűnő ebédet készített. Munkaterápiára szolgál az alagsorban berendezett műhely, ahol a fa- és fémmegmunkáló szerszámokon kívül egy cserépégető kemence is áll. Agyagozó korongjuk egyelőre még nincs, de gyurmázó módszerrel is jópofa dolgokat kreálnak. Van itt néhány régi irodabútor, amit a városi hivataltól kaptak, amikor az nemrég új helyre költözött, ebből az ügyesebb fiúk polcokat, kisasztalokat készítenek. A nőknek varrógép áll a rendelkezésükre, a függönyöket, drapériákat is ők varrták, de kisebb ruhajavításokat is vállalnak. Az igazgatónő születésnapjára szánt egyik ajándékot is ők készítették – a szervezet logóját, két felhő között kukucskáló mosolygó napot ábrázoló párnákat varrtak. Munkaterápia nem csak az épületen belül zajlik, a már régebben itt lévők egy Érsekújvár melletti farmon dolgoznak szerződéses alapon. Háromfős csoportokban három-négy napos turnusokban járnak oda kertészkedni, állatokat nevelni. Ketten az ügyfelek közül rendes állásban vannak egy galántai vállalatnál, oda járnak be naponta műszakokra. Néhányan tanulnak, a dunaszerdahelyi kereskedelmi magánakadémiát végzik távúton.

Függőből terapeuta

A fiatalok nevelője, Peter Tománek nem tagadja, korábban maga is drogfüggő volt. Öt évig élt heroinnal és más kábítószerrel, majd három évet töltött az érsekújvári drogelvonóban, miközben teljesen megváltozott az életfelfogása. Ott ébredt rá, hogy a hasonló szenvedélybetegek segítésének akarja szentelni az életét. Eredeti foglalkozása hentes, de jelenleg középiskolát végez, és érettségi után egyetemen, ő is szociális munka szakon szeretne továbbtanulni. A központ lakói Peterrel értik meg magukat legjobban, mert ő igazán tudja, hogy miről beszélnek. A legtöbben egészen fiatalon, még alap- vagy középiskolás korban kezdtek kábítószerezni, leggyakrabban csak azért, hogy „ne lógjanak ki a bandából”. Az egyik 29 éves fiatalember, Rado azt sem hallgatta el, hogy már rács mögött is ült. Egyenesen a hét hónapos pozsonyi vizsgálati fogságból költözött Hodyba. Bevallotta, ő maga is termelt mariskát, azaz marihuánát, és azt árusította, de miután keményebb drogokra tért át, ez a bevétel kevés volt. Eleinte ötszáz korona, később ennél is több kellett a saját napi adagjára, ezért utcalányokat futtatott, és lopott áruval is kereskedett, míg le nem bukott. A végén már olyan állapotba került, hogy ha reggel nem kapta meg a rendes kábítószeradagját, akkor tört-zúzott, mindenkivel agresszívan viselkedett. Végül a hét hónapos vizsgálati fogság jelentette számára a kényszerű elvonókúrát. Ma már szerencsének tartja, hogy lebukott és bezárták, mert a drogtól olyan ördögi körben forgott, hogy az egyik adagtól a másikig semmi másra nem volt gondja, csak arra, hogy bármi áron megszerezze a rávalót. „Éreztem, hogy valaminek lennie kell, mert ami körülöttem és velem történt, az csak rosszul végződhet.” Az édesanyjának is hálás, amiért elintézte, hogy a börtönből egyenesen ide, Hodyba jöhessen, és visszatérhessen a rendes életvitelhez.

Hálásak a támogatásokért

Az igazgatónő, Zuzana Miková csak hálával tudja említeni a Nagyszombati Megyei Önkormányzat szociális osztályát, ahonnan minden lehető segítséget megkapnak a működéshez. Anyagilag is az önkormányzat támogatja működésüket, de az ügyfelek is fizetnek az ittlétért. Nemcsak azért, mert a megyei dotáció nem fedezi az összes kiadást, hanem azért is, mert ha fizetnek, jobban meg is becsülik itt magukat. Sokan akadnak akik önzetlenül segítik az intézményt. A könyvtárat például ingyenes könyvadományokból építették ki, az állami Drogellenes Alap pedig teljes költségét vállalta a negyedévenként megjelenő Čistý deň című folyóirat kiadásának, aminek célja, hogy mindenki számára feldolgozható formában segítse a kábítószeres megelőzést.

Két évvel ezelőtt akadtak olyanok is, akik azzal vádolták Zuzana Mikovát, hogy haszonlesésből akarja létrehozni a központot. Ha látták volna a meghatottság könnyeit, amelyeket a születésnapjához gratuláló „páciensei” csaltak a szemébe, biztosan elismernék, hogy nagyot tévedtek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?