Otthon marad a Medve

Berlin. Az ismét feljövőben lévő német film sikerét hozta az 54. berlini filmfesztivál: a török származású német rendező, Fatih Akin Gegen die Wand (A fallal szembe) című filmje nyerte a fődíjat, az Arany Medvét.

Berlin. Az ismét feljövőben lévő német film sikerét hozta az 54. berlini filmfesztivál: a török származású német rendező, Fatih Akin Gegen die Wand (A fallal szembe) című filmje nyerte a fődíjat, az Arany Medvét.

Akin egy hamburgi török nő történetét meséli el, aki látszatházasságra lép, hogy elmenekülhessen a konzervatív szülői házból. Akin a második generációs, Németországban élő törökök problémáit is beleszőtte filmjébe, amelyet a közönség is nagyon szeretett.

Német film utoljára 1986-ban kapott nagydíjat Berlinben: Reinhard Hauff Stammheim című filmje érdemelte ki a legfőbb elismerést.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét megosztva kapta a dél-afrikai Charlize Theron és a kolumbiai Catalina Sandino Moreno. Az Oscar-díjra is jelölt Theron a Szörnyeteg (Monster) című amerikai filmben sorozatgyilkos prostituáltat alakít, míg kolumbiai kolléganője Joshua Marston filmjében (Maria, Llena eres de gracia) a kábítószer-kereskedelem révén próbálja magának kicsikarni a boldogságot. A legjobb férfialakítást a zsűri szerint az uruguay-i Daniel Hendler nyújtotta (El Abrazo Partido). A film egy fiatal argentin és Izraelbe kivándorolt édesapja fájdalmas találkozását meséli el. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a koreai Kim Ki Duk (A szamaritánus) vihette haza. A svéd Björn Runge filmjének Om Jag Vaender mig om (Hajnali szürkület) színészegyüttese nyerte el a kiemelkedő művészi teljesítménynek járó Ezüst Medvét. A mű a legjobb európai filmnek járó, Marlene Dietrich emlékét idéző kitüntetést (A kék angyal) is megkapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?