Ördög tudja...

Az bizony tudja. Hogyne tudná. Hiszen hatalma van. Képes mindenre. De leginkább mégiscsak a közönség szórakoztatására használható. És szerdán délután egészen az alsóbodokiakat szolgálta. Hivatásos színházakban is ritkán van olyan élményben részem, mint az Ördög tudja című előadás alatt.

Az bizony tudja. Hogyne tudná. Hiszen hatalma van. Képes mindenre. De leginkább mégiscsak a közönség szórakoztatására használható. És szerdán délután egészen az alsóbodokiakat szolgálta. Hivatásos színházakban is ritkán van olyan élményben részem, mint az Ördög tudja című előadás alatt. Csizmadia Gabriella középiskolás csoportjával, a MÖSZ-szel a Fimfárum című bábfilm meséiből szemezgetett, és dolgozott fel két történetet. Úgy látszik, jó döntés volt, az előadás mindenképpen a fesztivál eddigi csúcspontja. Az ötletgazdag produkció remek színészi alakításokkal párosult – szinte hihetetlen, hogy egy középiskolásokból álló csoport minden tagja ilyen magas színvonálú játékot műveljen. „Ezért az előadásért érdemes volt eljönni a fesztiválra” – mondta az értékelésen Tana-Kovács Ági, a Jókai Napok zsűrijének tagja.

A Selye Egyetemi Színpad Witold Gombrowitz Yvonne-ját vitte színre. Az volt az érzésem, hogy a kisebb, egyszerűen kiküszöbölhető hibáktól eltekintve jól megszerkesztett előadást láthattunk. Csengel Mónika darabjának dinamikája, felosztása, megszerkesztése azt eredményezte, hogy a közönség nem unatkozott a produkció közben. De... Gombrowitz lélektani drámája valószínűleg nem az a szöveg, amit egy amatőr színház elvállalhat. Az Yvonne az emberi viszonyok, kapcsolatok drámai alakulását feszegető előadás, ami leginkább a színészi játékra épül. Ha pedig a színészek nem tudják kijátszani a szerepek közötti viszonyokat, akkor a legjobb rendezés sem lesz képes a dráma lélektani ívét kifeszíteni. Egyszerűbben: ha egy rendkívül igényes, komoly szerepet valaki nem tud eljátszani, akkor kiesik a dráma hangulatából, ha pedig mindegyik szerep rendkívül igényes, és egyik sincs kijátszva, akkor a színpadi előadás legyengül, elveszti az erejét. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a komáromi egyetemisták mindannyian rossz színészek lennének, hanem a darab igényeinek nem voltak képesek megfelelni. Egyébként eddig egyértelműen a lengyel író műve volt a fesztivál legnehezebben színpadra állítható szövege. (rozbroy)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?