Orbáncfű, a remény gyógyszere

Orbáncfű (Hypericum perforatum L.) kb. 50 cm magas, egyenes szárú növény, felső részén elhelyezkedő dús, bogernyős virágzattal. Ha aranysárga virágait leszakítjuk és ujjaink közt szétmorzsoljuk, kezünk mintha véres lenne, mert piroslilásra festi a hipericin festékanyaga.

Orbáncfű (Hypericum perforatum L.) kb. 50 cm magas, egyenes szárú növény, felső részén elhelyezkedő dús, bogernyős virágzattal. Ha aranysárga virágait leszakítjuk és ujjaink közt szétmorzsoljuk, kezünk mintha véres lenne, mert piroslilásra festi a hipericin festékanyaga. Ezért nevezték el elődeink keresztelő Szent János virágának. Továbbá azt tartották róla, hogy akkor kell gyűjteni a virágzó szárát, amikor Szent János ünnepe van, s valóban, a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy éppen akkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.

Az orbáncfüvet megtaláljuk az erdőszéleken, száraz legelőkön, réteken, s bár a síkságon is megterem, tömegesen a hegyvidékeken fordul elő. Fő hatóanyaga a hipericin festékanyag, amely meghatározza gyógytulajdonságait, továbbá sok cserzőanyagot, illóolajat, rutint és flavonoidokat tartalmaz., valamint szerves savakat, C-vitamint és A-provitamint.

b Antidepresszívum, antibiotikum, görcsoldó, összehúzó, étvágyjavító, vizelethajtó, epetermelést serkentő és epehajtó, sebgyógyító, bőrgyógyászati szer, immunstimulátor, gyulladásgátló és az AIDS kezelésében is hatásos szer.

b Segít a depressziós neurózisnál, a pánikbetegségnél, az ágybavizelésnél. Antidepresszív hatását úgy fejti ki, hogy blokkolja a monoaminoxydáz enzimeket. Antibiotikus hatását főleg a női gyulladásos betegségeknél érvényesíti. Szlovákiában korábban injekciók alapanyagaként a női betegségeknél (krónikus petefészek-gyulladások) alkalmazták.

b A fekélybetegség (a gyomor és a patkóbél, valamint a vastagbél elfekélyesedésénél) az első számú gyógynövény. Hatását fokozni lehet, ha 1:1 arányban apróbojtorjánnal, körömvirággal és kevés csalánnal kombináljuk. 3-4 evőkanálnyit leforrázunk fél liter vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, leszűrjük, és 1 nap alatt – mindig éhgyomorra – elkortyoljuk. Az orbáncfű nemcsak a fekélyeket gyógyítja, hanem leveszi azt a feszültséget is, mely a gyomorfekélyt okozza.

b Serkenti az epetermelést, hígabbá teszi az epét, és kihajtja az epehólyagból. Oldja az epevezeték záróizomzatát, hogy a kiürülés 100%-os legyen. Ezzel meg lehet előzni az epehomok, valamint az epekövek keletkezését. Görcsoldó tulajdonságát fel lehet használni azoknál az epéseknél, akiknek az epéjük nyomásszerűen fáj és kisugároz a jobb lapocka alá.

b Javítja a keringést a hajszálerekben, segít az angina pektroisznál, de a hatékonyság kedvéért ajánlatos galagonyavirággal kombinálni.

b Cserzőanyag-tartalma segít a hasmenésnél, ilyenkor minden négy órában adagoljuk a teáját. Hatásos a bakteriális eredetű hasmenéseknél is. Ha nagyon komoly a hasmenés, akkor jó kombinálni apróbojtorjánnal, tölgyfakéreggel, málnalevéllel és diólevéllel.

b Az orbáncfű virágából és olívaolajból készítik az Alpokban a János-olajat, melyet az égési sebek kezelésére használnak. Eddig ez bizonyult a leghatásosabbnak az öszszes alkalmazott gyógyolaj közül.

b Az orbáncfű aktivizálja az immunrendszert, ami flavonoidjainak köszönhető. Tisztítja a vért, gyógyítja az ekcémát, gyulladásgátló, eltávolítja a lábduzzanatot, gyógyítja a tüdőt, főleg akkor, ha kombináljuk fekete ürömfűvel, valamint gyógyítja a lépet és a májat.

b A vesegyulladásoknál alkalmazott teakeverékek alkotórésze. Ezért aromatikus gyógynövényekkel kombináljuk, például kakukkfűvel, borsikafűvel és szurokfűvel, amelyeknek szintén erős antibiotikus hatásuk van. A vegyítés révén ez az antibiotikus hatás még fokozódik.

b Aranyéri bántalmaknál is segít az orbáncfűtea mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva. Összehúzza a kitágult aranyeret, gyulladásgátlóként hat, antibiotikus hatásával felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, ami abban nyilvánul meg, hogy a kellemetlen tünetek megszűnnek, és elindul egy kellemesen érezhető gyógyulási folyamat.

Az orbáncfűtea azokon is segít, akik szívpanaszokkal küzdenek, például a meghűléses betegségeknél, szívaritmiáknál, szívfibrillációknál.

b Félelem, pszichikai feszültség, neuraszténia esetén is segít, ha szurokfűvel és angyalfűvel kombináljuk. A pánikbetegség lelki betegség, erre lelki gyógyszer kell, az orbáncfű – akárcsak a többi gyógynövény – sem gyógyítja ki a lelki beteget, csak fogékonnyá teszi arra, hogy megkeresse lelki gyógyszerét.

b Rehabilitációs kúránál, amikor valaki azért gyengült le, mert sokat feküdt a kórházban vagy otthon, belsőleg erősítésre, külsőleg pedig masszírozásra alkalmazzuk az orbáncfüvet.

b A szklerózis multiplexnél hosszú távon kell alkalmazni, hogy eredményes legyen. Ezzel összefügg a gyógykrémmel való masszírozás a végtagok gyengeségénél és bénulásánál.

b Az orbáncfű belsőleg alkalmazható a szédülésekre, belső kisebb vérzésekre, mert javítja az érfalak minőségét. Javítja a hangulatot a klimaxban, tompítja a feszültséget. Segít az agyvérzés utáni állapot normalizálásában, a felépülésben, belsőleg alkalmazva mint ivókúra, külsőleg pedig az olajos kivonatát masszírozzuk azokba a végtagokba, amelyek átmeneti időre megbénultak, vagy gyengébbekké váltak.

b Az orbáncfű balzsam az idegekre, megszünteti az olyan álmatlanságot, amikor valaki este el tud ugyan aludni, de éjjel felébred, és nem tud visszaaludni. A teát előre el kell készíteni termoszba, és ilyen esetben éjjel meginni.

Annak ellenére, hogy az orbáncfű olyan kitűnő gyógytulajdonságokkal rendelkezik, nem alkalmazhatja mindenki.

Ellenjavalt:

1. a komoly cukorbetegségnél; 2. pollenallergiánál; 3. az alacsony vérnyomásnál; 4. a daganatos betegségeknél, még akkor is, ha csak a veszélye áll fenn a rákos daganat kialakulásának; 5. a természetes szőkéknél, ha a tea fogyasztása után napoznának, vagy télen síelnének, komoly bőrgyulladást okozna kiütések formájában.

Hogyha például a fehér nyusziknak adnánk orbáncfüvet, és kiengednénk őket a napra, elpusztulnának. Ezt fotoszenzibilizáló hatásnak nevezzük, vagyis az orbáncfű fokozott érzékenységet okoz a nap energiájára. Az embereknél ilyen veszély nincs, de nem árt óvakodni, és ha orbáncfűteát iszunk, ne menjünk napozni.

Az orbáncfűteát nem szabad kombinálni amfetaminnal, narkotikumokkal, fogyókúrás tablettákkal, szénanátha elleni tablettákkal, allergia elleni gyógyszerekkel és asztmabefújókkal. Továbbá nem szabad keverni sörrel, kávéval, joghurttal, csokoládéval, babbal, füstölt és savanyított ételekkel.

Szlovákiában gyártják tabletta formájában is Ľubovník néven. Egy tablettában 30 mg orbáncfű-hatóanyag van, és tartalmaz még B6-vitamint is, amely erősíti az idegeket, valamint magnéziumot, amely szintén természetes nyugtató. Az adagolás naponta 1x 1 tabletta nappal a depresszióra, vagy éjjel 1 tabletta az álmatlanságra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?