OPUS No.13 - szlovákiai magyar írók folyóirata

<p>Egy minden tekintetben kiváló összeállítás nyitja a lap idei negyedik számát: Domonkos István klasszikus verse (Kormányeltörésben) két sorának („nem gondolni kollektív / nem gondolni privát.“) továbbírásából állt össze az a nagyszerű kortárs költészeti összeállítás, melyet Ladik Katalin, Balla D. Károly, Barak László, Kemenes Géfin László, Németh Zoltán, Papp Tibor, Szászi Zoltán és Telmah Cima szövegei alkotnak, H. Nagy Péter bevezető soraival.</p>

Az ihletadó Domokosvers címével azonos című összeállítás szerény olvasói vélekedéssel is a nyári idény egyik legizgalmasabb folyóirathozadékának tekinthető.
A Fikciók rovat öt hoszszabbrövidebb prózai alkotást közöl (mindet novellaként jegyzi a tartalom): Fehér Lászlóét (Kurt Kettő), Szalay Zoltánét (Fogság), Janković Nóráét (Nappalok sötétsége), Fehér Krisztáét (Eleni) és Szunyogh Zsuzsáét (Anyámok számozatlanul - részlet a ciklusból). A Hölgyválaszban három tanulmány hívja fel magára a figyelmet; Brutovszky Gabriella a Szíves könyvecske című, 1629-ben megjelent Hajnal Mátyás-művet elemzi: a magyar barokknak ezt az első jelentős szépirodalmi alkotását, mely szerzője szerint „lelki comédia“ és „isteni játék“, nem utolsósorban vallásos meditáció, műfordítás és képes könyv. Poór Marianna tanulmánya (Törvényen kívül?) a Törvényen belül című Galgóczi Erzsébet-kisregényt elemzi; eszerint a mű „a heterogén, kisebbségi pozíciók által kódolt női identitásformák lezárhatatlanságát hozza játékba egy olyan ideologikus társadalmi rendszerben, amely ellehetetleníti a normától való eltérés jegyében artikulálódott szubjektum identitáskonstrukcióit. A szöveg rámutat arra, milyen lehetőségeket rejt magában a nemi identitás és az abból fakadó megkülönböztetettség, hogyan ábrázolható a női tapasztalat és önazonosság a szociális és politikai valóságok által formált kisebbségi pozíciókban, valamint milyen értelmezési kódokat rejtenek magukban a patriarchátus szimbolikus rendjét felforgató és a heteroszexuális olvasatokat felülíró női írások“. Végül Sós Dóra pedig az Aktuális Levél című, az Artpool Művészetkutató Központ által 1983 és 1985 között kiadott művészeti szamizdat folyóirat 11 számának történetét foglalja össze.
Az utolsó rovat, a Palimpszeszt a lap hagyományainak megfelelően a könyvismertetőké; itt L. Varga Péter recenziója (Könyvvé lett világ) olvasható Kovács András Ferenc Bohócöröklét (Impromptuk és divertimentók, 2003-2009) című verseskötetéről, valamint Vízkeleti László recenziója a Nyelvi szondázások (Alkalmazott nyelvészeti tanulmányok a szlovákiai magyar nyelvhasználat köréből) című Simon Szabolcs-tanulmánykötetről. A sort Hushegyi Gábor esszétanulmánya zárja (Juhász R. József - para-normál sport a művészetben), mely a lapszámot illusztráló Rokkó-műveket (köztük az idei Velencei Biennálén bemutatottakat) taglalja, a művész pályarajzát is vázolva.
A mellékletben az írószövetség (a lapgazda SZMÍT) szokásos Tájékoztatója, benne az életjubileumukat ünneplő szerzők köszöntője: Szászi Zoltán Ardamica Ferencről szóló szövege, Duba Gyula Czagány Erzsébetről, Zirig Árpád Gyüre Lajosról, Angyal Sándor Koncsol Lászlóról, Keserű József Kovács Magdáról, Poór József Mács Józsefről, Lacza Tihamér Mészáros Lászlóról, Szilvássy József Miklósi Péterről, Nagy Erika pedig Motesiky Árpádról.

Kenéz Borbála

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?