Optimista hiphop némi funkyval

dd

Sokállomásos európai turnéja keretében szombaton érkezik Pozsonyba az Arrested Development. Ez a név talán nem sokat mond a mai fiataloknak, ám a kilencvenes években szocializálódó generáció bizonyára emlékszik rájuk, hiszen tele volt velük a Music Television.

Az atlantai hiphopalakulat azzal keltett feltűnést az amerikai színtéren, hogy szembe ment az akkori trendekkel. Főleg a gangsta-rap ellen voltak kifogásaik, mert szerintük ez az együgyű, hamis klisékre épülő stílus rontotta a feketék megítélését. Ezért tudatosan olyan új témákat igyekeztek behozni a műfajba, mint az egyenlőség, a szeretet, béke, a szegénység felszámolása, a tehetséggondozás. És az a felismerés, amellyel a kilencvenes évek elején jócskán megelőzték korukat: hogy a feketéknek a közéletben is biztosítani kell az érvényesülés lehetőségét.

Az ehhez kapcsolódó zene a monoton old-school hiphop helyett színes funkyelemekkel operált, Tennessee című első nagy slágerük fő hangmintája például egy Prince-számból származott. Ezért a dalért Grammy-díjat kaptak 1993-ban, illetve övék lett a legjobb új előadó díja is.

A csapat szóvivője, Todd Thomas a beszédes Speech művésznevet választotta magának még 1988-ban, amikor az atlantai művészeti iskolában retorikát tanult. Ott találkozott Baba Oje nevű zenei mentorával és életvezetési tanácsadójával, valamint a kütyümágus Timothy Barnwellel (alias Headliner). Megalapították az Arrested Developmentet, amelyből Headliner hamar kiszállt, és a felállás később is folyamatosan változott Speech körül (Baba Oje 2009-ig volt tag, és 2018-ban halt meg, 89 évesen) de a zenekar máig aktív. Tavaly és tavalyelőtt is albumot adtak ki, akik pedig pár éve ott voltak első pozsonyi koncertjükön, állítják, hogy nagy élmény élőben látni őket.

Érdekesség, hogy ismét az MMC klubban lépnek fel, szombaton 20 órától, a Danube Music Day keretében. Ez az új koncertsorozat olyan előadókat mutat be, akik meghatározták egy-egy műfaj fejlődését, de vagy nem jártak még nálunk, vagy rég láttuk őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?