Online színház a hosszú hétvégére

dd

Az alábbiakban olyan színházi előadásokat ajánlunk figyelmükbe, amelyek korlátozott ideig tekinthetőek meg ingyenesen az interneten.

A budapesti Trafó rendhagyó stream-programsorozatot indított Take a Seat! címmel, amelyben az intézményhez köthető legendás régebbi és új produkciókat mutatnak be. Kialakították a nézőtér virtuális mását is, ahol a nézők előre helyet foglalhatnak, majd megtekinthetik a műsorra tűzött előadást a megadott időben. A  www.takeaseat.hu oldalon egy kattintással kiválaszthatják a széküket, telt ház esetén pedig pótszékek állnak rendelkezésre. A szombat esti 20 órás kezdés előtt az aktuális produkció ajánlója látható, de akár körbe is lehet nézni a teremben. 

Most szombaton a Proton Színház és az Óbudai Danubia Zenekar legendás Winterreise című előadását láthatják az érdeklődők Mundruczó Kornél rendezésében. Hans Zender 1993-ban átírta Schubert Téli utazás című dalciklusának zongorakíséretét zenekarra. Ezt használta fel a formabontó rendező az előadáshoz, amelyben a menekülteket helyezte a történet középpontjába.

„Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle. Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És hogy feltegyem a kérdést, vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?”

– mondta Mundruczó Kornél. Az előadás videóinstallációja valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítette meg. 

A napokban elhunyt svéd író, Per Olov Enquist A tribádok éjszakája című művét mutatta be 2014-ben a tatabányai Jászai Mari Színház. Az előadás holnap 20 órától, illetve szombaton 17 órától látható a színház weboldalán (www.jaszaiszinhaz.hu). A később bekapcsolódók kedvéért 30-40 perces ráhagyással teszik elérhetővé az exkluzív tartalmat, ennél tovább jogi okokból nem lehetséges fent hagyni. 

A darab egy színpadi próba története színészekkel és rendezővel, de egy házasság drámája is, feleséggel, szeretővel és mit sem sejtő kívülállóval. A szereplők egy előadást próbálnak, de közben párkapcsolatuk válsága is fókuszba kerül. Vajon a kettő közül melyik bukik meg a végén? A tatabányai előadás rendezője Guelmino Sándor, a szereplők Crespo Rodrigo, Major Melinda, Bakonyi Csilla, Schruff Milán és Tóth Rita. 

A nálunk is népszerű győri Vaskakas Bábszínház minden vasárnap 11 órakor elérhetővé teszi egy-egy sikeres előadásának felvételét. Május 3-án a Misi mókus kalandjait nézhetik meg kicsik és nagyok a színház YouTube-csatornáján. Tersánszky Józsi Jenő népszerű meséjét Nagy Orsolya alkalmazta bábszínpadra, a látványtervező egy szlovákiai magyar művész, Boráros Szilárd, a rendező Markó Róbert. Ez a mese a kiközösítésről szól. Misi mókus fajtársai közül az egyetlen, akinek farka nem vörös, hanem fekete. Egy nap a többiek rábízzák a téli élelmiszerkészlet őrzését, ám valaki ellopja az összes felhalmozott diót, mogyorót és gesztenyét. Misit nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy a mókusok egész télire élelem nélkül maradnak, ezért Bumbával, a cirkuszi majommal útnak indulnak Afrikába, hogy megtalálják a Mindenttermő fát. 

Ugyancsak vasárnap látható a nagyváradi Szigligeti Színház A hetedik lépcsőfok című, Bohumil Hrabal művei által inspirált előadása. A rendező Balogh Attila, kezdés 18 órakor. „Előadásunkban az egész hrabali életművön átvilágító, szikrázó életszeretetet szeretnénk működésbe hozni. Nem egyetlen művét dolgoztuk fel az írónak, hanem az ismertebb regényeinek, novelláinak motívumaiból és a színészekkel közös improvizációk alapján hoztunk létre egy hrabali szellemiségű, de mégiscsak saját történetet” – áll a színház ismertetőjében. 

Végezetül egy igazi csemegét ajánlunk Londonból. A National Theatre holnap este, itteni idő szerint 21 órától azt a 2011-es előadását teszi ingyenesen nézhetővé, amelyre annak idején hosszú hónapokon át lehetetlen volt jegyet szerezni. A Frankensteint egy híres filmrendező, Danny Boyle állította színpadra, a két főszerepet alakító Benedict Cumberbatch és Jonny Lee Miller pedig előadásonként szerepet cserélt benne. Holnap Cumberbatch lesz a teremtmény, a kultikus Train-spottingban megismert Miller pedig Frankenstein.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?