Olvasd a játékot! Avagy hogyan nézzünk focit

ll

A futball nem élet és halál kérdése. Sokkal fontosabb. William „Bill“ Shankly, a Pool legendás vezetőedzője szerint is, aki bizonyára örömmel lapozná e három szerző taktikai szeánszait. Soós Márk, Szabó „Peet“ Péter és Szabó Christophe kontrollált káosza összehangolt, koordinált. Akárcsak a hetvenes évek holland focija.

Uraim, de inkább hölgyeim! Ne, még ne lapozzanak tovább! Nem labdarúgásról lesz szó. Illetve arról is. Na, jó, leginkább arról. Kivételesen közérthetően, talán élvezhetően is. Olyan kottát kapnak, mellyel meglephetik fanatikus futballdrukker párjukat február 14-én! Aznap indul a Bajnokok Ligája egyenes kiesési szakasza.

Az ajándékpéldány megmutathatja, mennyire romantikus és racionális, adatalapú és véletlenszerű, vagyis mennyire szép a futball. Azaz: az élet. „Egy könyv, mely nem csak kilencven percről szól.” S biztosan nem futball-lexikon. Nem is legendás meccsek lejegyzett láncolata. Még csak nem is jegyzőkönyvek halmaza. Inkább futballstratégia, sportmédia és -közgazdaságtan. Popkultúra. Kornyomatok, ha nem is kőbe vésett igazságok.

(Még) nem a bölcsek kövét tartjuk a kezünkben, hiszen akadnak anomáliák, olyan trendek, melyeket nem látunk át teljesen. Ezek néha hazudhatnak. Vagy nem a valós képet festik le a játékról. Ebben az összevisszaságban kellene megtalálni a kapaszkodókat. Ebben segít a tollat ragadó triász: arra tesznek kísérletet, hogy bemutassák és megértessék a futball világában keringő adatokat és fontosabb modelleket, hogy a helyes következtetéseket lehessen levonni belőlük. A futballromantikusok, csökönyös mesterek, örökös kívülállók a teljesítmény minden egyes paraméterét megfigyelik, megmérik és kielemzik. Összehangolt mozgásformáikkal a reményt akarják átadni nekünk. A bizakodást abban, hogy e sport nem pusztán játék, és nem kizárólag a győzelemért folyó harc. Hanem mindkettő egyszerre.

A kötet „tele van olyan részletekkel, melyek első ránézésre láthatatlanok. Minden akció mögött intelmek, stratégiák, taktikai foszlányok és játékfilozófiai gondolatok bújnak meg.” Edzői elgondolásokat, keretrendszereket és a játék fejlődése szempontjából kulcsfontosságú mérkőzéseket mutat be, melyekből a taktikai vonatkozásokat is desztillálhatjuk. Minden szakasza egy funkcionális egységet alkot, melyekkel sikerült újragondolni a futballpálya dimenzióit. Analitikai ágazatukkal a számokat a stratégia szolgálatába állították, így az adatok a futball megértéséért lesznek és nem fordítva. Kár, hogy az elütésekre, a kihagyott, majd hozzátoldott betűk elrendezésére nem fordítottak nagyobb gondot!

Az alig több mint 300 oldalt kapszulák, videós adatbázisok (WyScout, InStat, Opta, Statsbomb, Infogol…), interjúk, hivatkozások, online források támogatják. Térképekből, grafikákból és egyéb kreatív szemléltető eszközökből sincs hiány. Ahogy anekdotákból sem. Ez a könyv mindazoknak szól, akik szeretnék jobban átlátni, mi zajlik az általuk követett klubbal. A modellek, mintázatok nem elvont teóriák, hanem könnyen áttekinthető ágrajzok. Ha majd egy idő után észrevesz egy-egy ismétlődést, akkor nagy valószínűséggel felismert valamit az olvasottakból. A rengeteg véletlen, az alacsony számú találat ugyan félreviheti az adalékok értelmezésénél, fals következtetésekre lehet jutni, ha a megfelelő kontextus nélkül használjuk őket, de ez könnyen polírozható. A figyelmi áttrenírozás olyan lehet, mint az izma, csak vissza-vissza kell rántania magát arra, hogy ne azt nézze, ami nyilvánvaló. A derbiket nem elég nézni, látni és érteni kell. „Igenis látnunk kell a mérkőzéseket, és annak tudatában tekintenünk az adatokra, hogy alátámaszthatók-e a megérzéseink.” Ez ugyan rossz hír lehet a nőknek, mivel a meccs megnézése alól semmi sem mentesíti őket. Ugyanakkor vigasztaló a tudat, a foci nem csak a férfiaké.

Kaszás Dávid

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?