Nyert a profizmus felé hajló irány

Ha Márai szerint az írás mágia, akkor a versmondás, a szövegmondás az a szómágia, amikor szellemet, érzést idézünk. Költőt, írót, éltető és megtartó kultúra egy szeletét, amit irodalomnak nevezünk. Ennek a helye idén immár tizenharmadik alkalommal ismét Rimaszombat volt, ahová közel kétszáz, az ország szinte minden sarkából érkezett versenyző hozta el mágikus tudását.

Minden szereplő egy-egy ékkőA szerző felvételeA rendezvényt éltetni

Korántsem könnyű feladat. Felelősség, szakmai háttér, jó szándék és természetesen pénz kérdése. A legutóbbin kívül mindig minden időben biztosítva volt. Az anyagiak pályázati úton való megszerzése hosszadalmas folyamat. Remélhetőleg nem lesz semmi zavaró körülmény, és időben megérkeznek az ígért és elnyert támogatások, a számlák időbeni kifizetésének érdekében. Mert e nélkül nem megy. A támogatási rendszer még mindig lassú és vontatott, de ez nem a szervezők hatásköre. Ők most jelesre vizsgáztak.

Nem agyonzsúfolt, hanem szellős, érdekes, színvonalas kísérőrendezvényekkel szórakoztatták a vendégeiket. Kiállításokkal, kézműves foglalkozással, mesével, irodalmi esttel, folklórral. Ételben, italban, szállásban, látnivalóban nem volt hiány.

A verseny

Ennek fontosságát és elhelyezését ma már senki nem kérdőjelezi meg. Méltányolandó tény. Színvonala ismét magas, de ez igazából a lelkes versszerető egyéneken múlik, az ún. szakmai háttér erősítésére szükség mutatkozik. Ennek érdekében rendszeres, folyamatos szakmai felkészítésre lesz szükség. Erre a szándék megszületett, a kivitelezés megkezdésére pedig még folyó év közepéig sor is kerül. Szükség van tanácsot, eligazítást adó, forrásmunkákat és kategóriánkénti lebontásban vers- és prózacímlistákat tartalmazó kiadványokra. Szükség lesz versmondó táborok, továbbképzések, szakmai találkozók szervezésére. Az igényt is erősíteni kell a felkészítők részéről. Nem szabad csupán teljesítményközpontúvá tenni egy ilyen versengést. A versenyszabályzat módosítását, néhány apró változtatást meg kell majd tenni. Erre is született ígéret. A mostani helyzet alapján elmondható, a személyi háttér is megfelelő. Ennek garanciáját a megújult és megerősödött Szlovákiai Magyar Versmondók Szövetsége jelentheti.

A versenyzőkről

Csodálatosan birtokában voltak mindannyian a tehetségnek. Minden szereplő egy-egy ékkő, de ehhez az is hozzátartozik, hogy minden ékkőn lehet még csiszolni. Az idén a legkiemelkedőbb, az igazi és áttörő tehetségeket bemutató versenykategória a harmadik volt. E kategóriában tűntek fel a versenyen a jövő nagy reménységei. Sajnos, számottevően csökkent a felnőtt versmondók száma – ezen javítani kell. Kérdés, hogy hogyan. A megzenésített versekkel szereplők között igazi reménységek mutatták be tudásukat. Teljesen színpadkész, korrekt, magas színvonalú előadásokkal. A legkisebbek nevelése nagy felelősség. Itt mindenképpen szakmai segítségnyújtásra lesz szükség a versválasztás, az értelmezés, a magyar nyelv tiszta használatának erősítése érdekében.

A zsűri

Mindig szubjektív. Idén kétféle szemlélet ütközésére került sor. Az egyik szemlélet a versmondókat pódiumművészi kategóriák szerint, keményen kritizáló és olykor ledorongoló kijelentéseket sem mellőző bírálatokkal illette. A másik szemlélet inkább megbocsátó volt, és az átélés hőfokát értékelte. Nyert a profizmus felé hajló irány. A döntéseken nincs mit vitatni, az igazi értékek mindenütt átsugároztak, bármelyik értékrend szerint is minősítették őket. Mindkét értékrendnek egyenrangú létjogosultsága van.

HELYEZETTEK

Terjedelmi okok miatt csupán a nevek felsorolására szorítkozhatunk.

I. kategória vers: 1. Szabó Anasztázia, 2. Nyúl Dóra, 3. Ďuríček Tamara

I. kategória, próza: 1. Molnár Dóra, 2. Koppányi Kinga, 3. Fellinger Gábor

II. kategória, vers: 1. Szabó Donáta, 2. Varga Enikő, 3. Majer Kitty

II. kategória, próza: 1. Bócz Dominik, 2. Kiss Edina, 3. Csölle Stefánia

III. kategória, vers: 1. Jókai Ágnes, 2. Kiss Helga, 3. Király Krisztina

III. kategória, próza: 1. Keszán István és Ölveczky András, 3. Huszlicska Bálint

IV. kategória vers: 1. Jónás Csaba, 2. Čenky Nikolett, 3. Lancz Orsolya

IV. kategória, próza: 1. Čenky Nikolett, 2. Gaál Julianna, 3. Bergendi Annamária

V. kategória, vers: 1. Szabó Csilla, 2. Podhradská Lea, 3. Meleg Krisztina

Az V. kategóriában a döntőn való részvételért Motyka Ildikót díjazta a zsűri.

Megzenésített versek kategóriája: 1. Forrás együttes (Rakottyai Katalin, Nagy Gabriella, Bednár Gábor, Illés Gábor), 2. Nevenics együttes ( Rózsa Krisztina, Szemete Éva, Pálinkás Dávid, Ferencz Zoltán), 3. Paksi Ágnes és Mucha Attila duója

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?