Nyári vámpírparádé Budapesten

Nagyon vigyázzon az, aki a nyár folyamán Budapestre utazik. A sorozatos útlezárások mellett vámpírokkal is bárhol találkozhat. Három színházi előadás is vámpírok viselt dolgait adagolja a Budapestre látogató közönségnek.

Május 13-án a Vidám Színpadon mutatták be Jonathan Wood, Fred Farelli Démonológia című zenés kísértetjátékát, amelyet Tasnádi István magyarított, s amely egy egyetemi osztály nagy sikerű vizsgaelőadása volt pár évvel ezelőtt. Az előadáshoz Szőcs Artúr és Szemenyei János szerezték a zenét, s a musicaleket és vámpírokat egyaránt kifigurázó előadás főbb szerepeiben Nagy Sándort, Nagy Lórántot, Holecskó Orsolyát, Peller Annát és nem utolsósorban a két zeneszerzőt láthatjuk.

Szemenyei János úgy látszik nagyon beleszeretett Drakulába, mert önálló musicalben is megörökíti a hálás témát. Augusztus 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz a Drakula című musical bemutatója, amelynek a zenéjét Mészáros Lászlóval közösen jegyzi. A romantikus musical-dráma zenéje hanghordozón is megjelenik majd. A darab cselekményéről csak annyit lehet tudni, hogy Jonathan Harker, az ifjú angol ügyvéd a Kárpátok vadregényes hegybércei közé utazik, a hátborzongató várkastélyba, hogy nyélbe üsse Drakula londoni ingatlanvásárlásait. Még nem sejti, hogy miféle szörnyűséget szabadít ezzel a világra: a vámpír gróf ebben a nyugati metropolisban akar újabb áldozatokat szedni, újabb „élőhalott” segítőtársakat toborozni. Miközben Harker a romos várban senyvedve tervezi reménytelennek tűnő menekülését, Drakula kísértethajója máris Anglia felé közelít, ahol két ártatlan fiatal nő készül a boldog házaséletre. Az egyik éppen Mina, Harker menyasszonya, aki kísértetiesen hasonlít a gróf négyszáz éve elhunyt jegyesére. Barátaiknak, egy holland orvosprofesszornak, egy ifjú angol nemesnek és egy amerikai kalandornak minden bátorságukra és leleményességükre szükségük lesz, hogy elháríthassák a túlvilág pokoli támadását.

S akinek ennyi vámpír egy évadra nem elég, az menjen el a Pesti Magyar Színházba, ahol megnézheti a Vámpírok bálja című musicalt. A látványos, táncjelenetekkel gazdagított musical az Oscar-díjas Roman Polanski azonos című filmje alapján készült. A musicalt június harmincadikán és július elsején mutatják be Roman Polanski és Cornelius Baltus rendezésében a Pesti Magyar Színházban. A darabot 1997-ben mutatták be Bécsben, a lengyel származású alkotó rendezésében, húsz évvel az általa készített világhírű film után; az előadást egymillióan látták. Polanski és a zeneszerző, Jim Steinman közös alkotását Budapesten egyedi díszletekkel, új látványtechnikával állítják színpadra. A táncokat Dennis Callahan jegyzi, az előadás díszlet- és jelmeztervezője Kentaur, a darabot Miklós Tibor fordította. A musicalt nyáron adják elő, folytatólagos előadás-szériában, hétfő kivételével minden nap. A budapesti produkció első szereposztásában Egyházi Gézát, Andrádi Zsanettet és Sánta Lászlót láthatja a közönség. A darabban játszik Jegercsik Csaba, Pavletits Béla, Kecskés Tímea, Pirgel Dávid és Dobos Judit is. A második szereposztás főbb szerepeiben Nagy Sándor, Stróbel Dóra és Kamarás Máté mellett a két másik említett darab zeneszerzője, Szemenyei János lép színpadra. A cselekmény a 19. század végén játszódik a vadregényes, havas Erdélyben. Abronsius professzor a rettenthetetlen vámpírvadász fiatal aszszisztensével, Alfréddal követi a vámpírok nyomát. Megérkeznek Chagal fogadójába, ahol mindenütt füzérekben lóg a vámpírriasztó fokhagyma. A falu lakói közül senki sem ismeri el, hogy a közeli kastélyban vámpírok élnek, bár az ellenszer, a fokhagyma iránti vonzalmuk már a megszállottság határát súrolja. A romantikus és érzelmes Alfréd szerelmes lesz a fogadós lányába, aki hasonló érzéseket táplál iránta. A lány ártatlanul igéző énekére megjelenik a vámpírgróf Krolock, és meghívja Sarah-t a közeli kastélyában tartandó bálba. Sarah-ban vágyakozás ébred a gróf és a vámpírok halhatatlan világa iránt. Ez az olthatatlan vonzalom még sok izgalmas bonyodalmat okoz, melyet a vámpírok különös világában csetlő-botló vámpírvadászok humoros kalandjai fűszereznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?