Nyári befőzés

A nyár a házi tartósítások ideje is. Ilyenkor a háziasszonyok már gondolnak a télre, és lekvárokkal, befőttekkel, savanyúságokkal töltik meg a kamrát. Most a dédmama receptjeiből adunk közre néhányat, hogy vállalkozó kedvű olvasóink igazi finomságokkal lephessék meg a családjukat.

A nyár a házi tartósítások ideje is. Ilyenkor a háziasszonyok már gondolnak a télre, és lekvárokkal, befőttekkel, savanyúságokkal töltik meg a kamrát. Most a dédmama receptjeiből adunk közre néhányat, hogy vállalkozó kedvű olvasóink igazi finomságokkal lephessék meg a családjukat.

Sárgadinnyedzsem citrommal

Hozzávalók:

1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer.

Elkészítése:

A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt és sűrűre főzzük. Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és a feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk a gyümölccsel. A tetejére szintén egy citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba teszszük. Karácsonyra érik össze az íze.

Sárgadinnyelekvár

Hozzávalók:

1 kg sárgadinnye, 50 dkg cukor,

1 citrom leve.

Elkészítése:

Az érett, megmosott, meghámozott sárgadinnyét belétől megtisztítjuk, darabokra vágjuk, és addig főzzük, amíg teljesen szétfő. Ekkor átpasszírozzuk és újra feltesszük főni a citrom levével. Kissé besűrítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett 20 percig tovább főzzük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

Vizes uborka

Hozzávalók:

Uborka, torma, 1 fürt éretlen szőlő, víz, fokhagyma, kapor, felöntőlé, literenként 3 dkg só.

Elkészítése:

A közepes nagyságú, hibátlan uborkákat alaposan megmossuk. Az üvegek aljára megmosott és megtisztított tormát, éretlen szőlőfürtöt, fokhagymát és kaprot teszünk. Erre szépen egymás mellé állítjuk az uborkát, ügyelve rá, hogy minél több beleférjen az üvegbe. Megfelelő mennyiségű sóval annyi vizet, amennyi az uborkát ellepi, felforralunk, és leforrázzuk vele az uborkát. Másnap a levet leszűrjük, felforraljuk, és ismét leforrázzuk vele az uborkát. Az üveget lefedjük. Az uborka leve megzavarosodik, csak néhány nap múlva ülepedik le. Ekkor zárjuk le az üveget. Az ízesítéshez tetszés szerint használhatunk még fekete borsot, mustármagot, köménymagot, babérlevelet, erős pirospaprikát, cseresznyepaprikát, koriandert, tárkonyt, bazsalikomot, borsikafüvet, rozmaringot stb.

Csemegeuborka

Hozzávalók:

Uborka, torma, felöntőlé: 1 l vízhez 3 dl 10 %-os ecet, 3 dkg só, 20 dkg cukor, ízlés szerint koriander, fenyőmag, köménymag, babérlevél, tartósítószer.

Elkészítése:

Az apró uborkát langyos vízbe beáztatjuk. Váltott vízben alaposan megtisztítjuk. Az üvegek aljára megtisztított és felszeletelt tormát teszünk. Elkészítjük a felöntőlevet, és felforraljuk. Tartósítószert teszünk bele. Amikor kihűlt, az uborkára öntjük. Másnap zárjuk le, ha szükséges, pótoljuk a levet.

Karfiol savanyúságnak

Hozzávalók:

Karfiol, szegfűbors, fekete bors, hagyma, babérlevél, mustármag, víz, ecet, só, cukor ízlés szerint, tartósítószer, borkén.

Elkészítése:

Az érett, fehér karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Ezután enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük. A főzőléből kivéve hideg vízzel leöblítjük. Az üvegek aljára szegfűborsot, feketeborsot, babérlevelet, tetszés szerint karikákra vágott hagymát, mustármagot teszünk. ĺzlés szerint ecetes, sós, cukros levet készítünk, és a karfiolra öntjük. Tetejére tartósítószert szórunk. A karfiol elszíneződését csipetnyi borkénnel akadályozhatjuk meg, melyet a felöntőlébe keverünk. Az üvegeket lezárjuk, gőzölőfazékba állítjuk, és 20-25 percig lassú tűzön gőzöljük. A gőzölővízben hagyjuk kihűlni.

Gyömbéres-tárkonyos gyöngyhagyma

Hozzávalók:

Gyöngyhagyma, víz, ízlés szerint ecet, só, cukor, gyömbér, feketebors, üvegenként 1 tárkonylevél, tartósítószer.

Elkészítése:

A gyöngyhagymát tisztítás után annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi. Ecettel, cukorral, sóval ízesítve felforraljuk és 3 percig főzzük. Leszűrjük, majd a hagymát üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe beleteszünk egy-egy szál tárkonylevelet. A főzőlevet gyömbérrel és feketeborssal ízesítjük, majd még annyi ecetet öntünk hozzá, hogy savanyúnak érezzük. Újból felforraljuk, tartósítószert teszünk bele, ráöntjük a hagymára, és azonnal lezárva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Zellersaláta olajban

Hozzávalók:

Zeller, vöröshagyma, étolaj, citromsav, felöntőlé: 1 l vízhez 3 dl 10 %-os ecet, 3 dkg só, 10 dkg cukor, fekete bors, szegfűszeg, tartósítószer.

Elkészítése:

A zellert meghámozzuk, megmossuk, és tetszés szerint fél cm-es karikákra vagy kis hasábokra vágjuk. Citromsavas vízben (3 l vízhez egy púpozott teáskanál citromsav) majdnem puhára főzzük. A főzővízben hagyjuk kihűlni, majd üvegekbe tesszük. Mindegyikbe tehetünk pár karika vöröshagymát, kellemes ízt ad a salátának. Elkészítjük a felön-tőlevet, és felforraljuk. Amikor kihűlt, a zellerre öntjük. Minden üveg tetejére egy evőkanál étolajat teszünk. Lezárjuk, és gőzölőfazékba állítjuk. Lassú tűzön 20 percig gőzöljük.

Savanyú sült paprika

Hozzávalók:

Zöldpaprika, víz, só, ecet, étolaj, cukor.

Elkészítése:

A szép, húsos zöldpaprikákat megmossuk, szárazra töröljük és sütőben megsütjük. Tálba tesszük, besózzuk és letakarva hagyjuk egy kis ideig a gőzben állni. Ezután lehúzzuk a héját, majd szeletekre vágjuk. Kisebb üvegekbe rakjuk, hogy egyszeri használatra elfogyjon. Cukros, ecetes levet készítünk, amely kicsit savanyúbb legyen, mint a más salátákhoz használt lé. Felforraljuk, és forrón a paprikára öntjük. Minden üveg tetejére ujjnyi étolajat töltünk. Lezárjuk, és a forrástól számítva 30 percig lassú tűzön gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Kovászos patisszon

Hozzávalók:

Patisszon, kapor, fokhagyma, pirított kenyérkockák, víz, só.

Elkészítése:

Tetszés szerinti mennyiségű patisszont megmosunk. A kisebb, 5-6 cm átmérőjű patisszonokat egészben, a nagyobbakat viszont meghámozva, belsejétől megtisztítva, 1-2 cm-es kockákra vágva tesszük el. Az üveg aljára néhány szál megmosott kaprot teszünk, erre rakjuk a patisszont és közé 2-3 gerezd fokhagymát. A tetejére egy szál kapor és pirított kenyérkockák kerülnek. Az üveget teleöntjük meleg, sós vízzel (literenként 3 dkg sót számítunk), lefedjük, a napra (vagy meleg helyre) tesszük, és néhány napon keresztül érleljük. Ha a leve már teljesen zavaros, megérett. Leszűrjük, jól zárható kisebb üvegekbe rakjuk, és rászűrjük a levét. Hűtőszekrényben akár egy hónapig is eláll. Ha tartósítót teszünk rá, eltarthatóságát meghosszabbíthatjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?