Nosztalgiázni és újat látni

E hét végén, június 23-24-én rendezik meg Zselízen a 41. Népművészeti Fesztivált. Jó néhány éves szünet után tavaly éledt újjá a rendezvény, s a jubileumi, 40. évfolyam után, úgy tűnik, újra folytatódik a fesztivál hagyománya. A szervezők között ott találjuk Zselíz önkormányzatát, a Csemadok Művelődési Intézetét, lévai területi választmányát, valamint zselízi városi alapszervezetét.

Az idei programokról Huszár Lászlóval, a fesztivál koordinátorával, „gazdájával”, a Csemadok Művelődési Intézetének igazgatójával beszélgettünk.

Milyen célkitűzésekkel, koncepcióval vágtak bele a zselízi népművészeti fesztivál 41. évfolyamának szervezésébe?

Tavaly újítottuk fel a rendezvényt, mivel úgy láttuk, eljött az az idő, amikor a hagyományos zselízi fesztivállal ismét foglalkozni lehet. Az elmúlt év tehát a felújítás éve volt, az idei pedig a stabilizálódásé. Szeretnénk stabilizálni egyrészt a fesztivál helyszínét, témáját, másrészt a szervezőgárdát. A rendelkezésünkre álló pályázati összegekre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy kétnapos lesz a fesztivál, ugyanis ennyi fér bele az anyagi keretünkbe.

Mi fér bele ebbe a hétvégébe?

Az első nap, azaz a szombat a folklórcsoportok napja, és a hagyományőrzés kap főszerepet. A Virágba szőtt álmok című műsorban lakodalmas szokásokat felújító, bemutató csoportokat láthat a közönség, egészen pontosan a vendégi, a kelenyei, a szepsi, a zsérei, a koloni és a gímesi folklórcsoportokat.

Ezúttal tehát egy konkrét téma köré épül a szombati műsor?

Igen, és a továbbiakban hasonlóan tematikus programokat szeretnénk bemutatni a zselízi fesztiválon. Szerencsére a témát illetően még legalább négy-öt évre előre van tartalékunk. Az összeállítást elsősorban a jeles hazai szakember, Méry Margit végzi, munkájában azonban segítője is van Sipos Anna, a komáromi Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma munkatársának személyében.

A folklórcsoportok szombat esti fellépését megelőzően két kiállítást is nyitnak a városi művelődési központban. Ezek milyen jellegűek?

Az egyik egy néprajzi kiállítás, mégpedig egy magángyűjteményé. Vagyis nem intézmény, hanem magánszemély a tulajdonosa és egyben lelkes, elhivatott amatőrként a gyűjtője is a néprajzi tárgyaknak. Idén Névery Eszterék gazdag gyűjteményéből mutatunk be ízelítőt. A mindennapos használati tárgyaktól kezdve a népviseletig minden megtalálható a gyűjteményben. A Zselízen megnyíló kiállítást Katarína Holubová, a lévai múzeum munkatársa szervezi. Hosszú távú célunk, hogy a fesztivál keretében tovább folytassuk a kisebb tájházak, magánjellegű gyűjtemények kiállítását.

A másik tárlat a Kodály-emlékévhez kapcsolódik, és Görföl Jenő fotográfiáin keresztül a zeneszerző felvidéki kötődéseit mutatja be. Görföl Jenő többek között azokat a népdalköröket, adatközlőket is lencsevégre kapta, akikkel annak idején, gyűjtőútjai során Kodály Zoltán találkozott.

Milyen lesz a vasárnapi kínálat?

Elsősorban van egy apró változás: az zselízi római katolikus templomban az ökumenikus istentisztelet az előzetesen megadott 11 óra helyett 10.15-kor kezdődik. Az istentiszteleten Zobor-vidéki hagyományőrzők is szerepelni fognak vallásos népi énekekkel. Délutánra bevezetésképpen egy kis hangulatkeltő programot terveztünk: két órától elkezdődik a térzene, a vásárúti fúvósok fognak muzsikálni, fél négytől pedig a Duna Menti Tavaszon díjazott sárói Csemeték bábcsoport lép fel, továbbá az ÉS Színház két kis produkcióját láthatja a közönség. Ezenkívül lesz népi mesterségek bemutatója, kirakodóvásár, ahol az iparművészek, kézművesek mutatják be portékájukat. Az esti, háromórás néptáncgálán, melynek szervezője Kraus Ágota, három ország néptánccsoportjai szerepelnek: ott lesz a szlovéniai Muravidék, a magyarországi Bakony, a pozsonyi Lipa folklórcsoport, továbbá a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a füleki Palóc Táncműhely, a lévai Garam Menti Néptáncegyüttes és az Alba Regia Néptáncegyüttes.

Remélem, a szép idő kitart a hétvégéig, és mindenekellőtt annak örülnénk, ha minél többen látogatnának el a fesztivál programjaira. Mindenkit szívesen várunk, hiszen az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig valami számukra újat láthatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?