Kultúra

No exit

Sánta Szilárd recenziója Totth Benedek Holtverseny című regényéről.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. július 9. 15:40

Az első regényét közreadó Totth Benedek eleddig az olvasók előtt elsősorban Cormac McCarthy, Aldous Huxley, Hunter S. Thompson jeles fordítójaként volt ismert. Ez a tekintélyes fordítói praxis kétségkívül jól kamatoztatható regényírás közben is.
 
A Holtverseny egy ízig-vérig zúzós, tekerős kamaszregény, melyben a főszereplő négy tinédzser némileg az amerikai próza fenegyereke, Bret Easton Ellis prózájának a karaktereire hajaz.
 
A regényben erőteljesen tárul fel a kamaszkor ijesztő határzónája és a serdülőkor lázadásával együtt járó kiábrándultság. Az identitásdiffúziós kamaszok szlenges kommunikációja úgy viszi színre az énhatárok képlékenységét, hogy közben a magabiztosnak és lazának mutatkozó nyelvi panelek mögött meghúzódó szorongás és bizonytalanság meredélye is fölsejlik, ami – óhatatlanul – az olvasó saját élettapasztalatát is játékba hozza, és nem utolsósorban teszteli az empatikus képességét. Arról a serdülőkori örvényről van szó, melyet a nemi hormonok túlzott működése és egyfajta permanens krízisállapot jellemez, amit a gyakori droghasználat sem tud ellensúlyozni.
 
Annak a tini generációnak a (szülők számára jobbára láthatatlan) mindennapjairól szól a regény, melynek a kémiaóráról a Breaking Bad jut az eszébe, a vidéki belváros pedig a Walking Dead díszleteit idézi meg. 
 
A szövegben a populáris kultúra darabjai az elbeszélőnek tájékozódási és eligazodási pontként jelennek meg. A pergő, nagyon gyakran filmes párbeszédek során a kamaszok a haveroktól várják a megerősítést és a visszaigazolást. Ugyancsak lehangoló belesni a főszereplő tizenéves úszók ifjúsági versenyeinek kulisszái mögé; az állandóan üvöltöző, káromkodó, verekedő Bandibá, az alkoholista és teljesítményorientált edző is alkalmatlan arra, hogy példaképként szolgáljon. Az anonimitását végig megőrző kamasz elbeszélő egy helyen így jellemzi ezt a generációt: „Mondjuk a pornó tényleg nagyon hasít mostanában. Bármelyik haverom kapásból fel tud sorolni tíz AVN díjas pornósztárt a legjobb külföldi dupla anál jelenet kategóriában, de az aradi tizenháromból max Kossuth vagy Széchenyi van meg nekik.”
 
Totth Benedek: Holtverseny. Magvető Kiadó, 2014. 248 oldal.
 
Sánta Szilárd
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.