No exit

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója Totth Benedek <em>Holtverseny</em> című regényéről.</strong></p>

Az első regényét közreadó Totth Benedek eleddig az olvasók előtt elsősorban Cormac McCarthy, Aldous Huxley, Hunter S. Thompson jeles fordítójaként volt ismert. Ez a tekintélyes fordítói praxis kétségkívül jól kamatoztatható regényírás közben is. A Holtverseny egy ízig-vérig zúzós, tekerős kamaszregény, melyben a főszereplő négy tinédzser némileg az amerikai próza fenegyereke, Bret Easton Ellis prózájának a karaktereire hajaz. A regényben erőteljesen tárul fel a kamaszkor ijesztő határzónája és a serdülőkor lázadásával együtt járó kiábrándultság. Az identitásdiffúziós kamaszok szlenges kommunikációja úgy viszi színre az énhatárok képlékenységét, hogy közben a magabiztosnak és lazának mutatkozó nyelvi panelek mögött meghúzódó szorongás és bizonytalanság meredélye is fölsejlik, ami – óhatatlanul – az olvasó saját élettapasztalatát is játékba hozza, és nem utolsósorban teszteli az empatikus képességét. Arról a serdülőkori örvényről van szó, melyet a nemi hormonok túlzott működése és egyfajta permanens krízisállapot jellemez, amit a gyakori droghasználat sem tud ellensúlyozni. Annak a tini generációnak a (szülők számára jobbára láthatatlan) mindennapjairól szól a regény, melynek a kémiaóráról a Breaking Bad jut az eszébe, a vidéki belváros pedig a Walking Dead díszleteit idézi meg.  A szövegben a populáris kultúra darabjai az elbeszélőnek tájékozódási és eligazodási pontként jelennek meg. A pergő, nagyon gyakran filmes párbeszédek során a kamaszok a haveroktól várják a megerősítést és a visszaigazolást. Ugyancsak lehangoló belesni a főszereplő tizenéves úszók ifjúsági versenyeinek kulisszái mögé; az állandóan üvöltöző, káromkodó, verekedő Bandibá, az alkoholista és teljesítményorientált edző is alkalmatlan arra, hogy példaképként szolgáljon. Az anonimitását végig megőrző kamasz elbeszélő egy helyen így jellemzi ezt a generációt: „Mondjuk a pornó tényleg nagyon hasít mostanában. Bármelyik haverom kapásból fel tud sorolni tíz AVN díjas pornósztárt a legjobb külföldi dupla anál jelenet kategóriában, de az aradi tizenháromból max Kossuth vagy Széchenyi van meg nekik.” Totth Benedek: Holtverseny. Magvető Kiadó, 2014. 248 oldal. Sánta Szilárd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?