Nívó és sokszínűség

Dunaszerdahely |

<p>Színvonal és műfaji sokszínűség jellemzi változatlanul a Dunaszerdahelyi Zenei Napokat. A dunaszerdahelyiek körében rendkívül népszerű rendezvényt idén huszadik alkalommal szervezik meg április 4. és 15. között.</p>

A forgatókönyv változatlan, a koncertek mindig 18 órai kezdettel három helyszínen zajlanak, a művészeti alapiskola remek akusztikájú hangversenytermében, a Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes-villában és a református templomban. Az első koncerten, április 4-én hétfőn a Győri Egyetemi Zenekar mutatkozik be a művészeti alapiskolában. Az együttes a Széchenyi István Egyetem 1968-ban alapított Zeneművészeti Intézetének növendékeiből állt össze, és az évek folyamán komoly szimfonikus zenekarrá nőtte ki magát. 1999 óta Ménesi Gergely karmester irányítja. Sikerrel koncertezett Németországban, Ausztriában és Svájcban, több CD-felvételen is közreműködött.

Április 6-án szerdán a The Classical & Jazz Art Duo szerepel a Vermes-villában. A két pozsonyi művészt, Miloš Jurkovičot (fuvola) és Ján Hajnalt (zongora) külföldön is jól ismerik. Jurkovič egyik legkiválóbb fuvolaművészünk, a klasszikus zene és a dzsessz világában egyaránt otthon van. Jellemző, hogy koncertező szólista karrierje akkor indult be, amikor az 1962. évi helsinki dzsesszfesztiválon aranyérmet nyert. Négy világrész koncerttermeiben lépett fel, köztük olyan világhírűekben, mint a bécsi Musikverein, a lipcsei Gewandhaus, a londoni Wigmore Hall. Több mint húsz CD-t játszott fel, köztük Händl, Bach és Mozart összes, fuvolára írt művét, valamint szlovák zeneszerzők neki komponált darabjait. Ján Hajnal nemcsak zongoristaként ismert, hanem műveiben dzsesszt és szlovák népzenét egyéni módon ötvöző zeneszerzőként is. Gyakran szerepel Svájcban és Ausztráliában, a dzsessz olyan nagyságaival lépett fel, mint Miroslav Vitous, Jan Hammer jr., Benny Bailey, Hans Koller, John Purcell, Laco Déczi, Pavol Polanský, Garry Scott, Hany Sokal, Jozef „Dodo” Šošoka.

A dzsessz kedvelőinek, de nemcsak nekik szól a következő, április 8-án pénteken a MAI koncerttermében hallható produkció is. Közreműködői neves budpesti muzsikusok, Binder Károly (zongora) és Borbély Mihály (szaxofon). A dunaszerdahelyiek által már ismert Binder világjáró zongorista, emelett több mint 100 zongora-, kamara-, és zenekari mű, valamint 34 film- és színházi zene szerzője. Számos verseny győztese, előkelő díjak tulajdonosa, eddig 41 lemeze jelent meg. Borbély Mihály, a Vujicsics Együttes alapító tagja rendkívül sokoldalú muzsikus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán klasszikus klarinét, illetve jazz szaxofon szakon végzett, de szinte nem létezik fúvós hangszer, amelyet ne szólaltatna meg mesteri fokon. A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik, szólistaként vagy mint különböző formációk tagja. Számtalan lemezfelvételen működött közre, Európa szinte minden országában fellépett, de koncertezett az USA-ban és Ausztráliában is.

Igazi „nagyágyú” az április 12-én kedden feleségével, Szőke Dianával, a tavalyi Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny győztesével a MAI koncerttermében közösen fellépő Szokolay Balázs is. A nagy hagyományú magyar zongoraiskola egyik legkiválóbb kortárs reprezentánsa, a világ legnevesebb koncerttermeinek visszatérő vendége eddig négy kontinens több mint 30 országában hangversenyezett. Számos felvétele jelent meg, az egyik, Grieg Naxosa 1992-ben Londonban elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. Olyan rádió- és tévéállomások készítettek vele felvételt, mint a BBC-London, RIAS-Berlin, AVRO és TROS-Hollandia, RAI-Torino vagy a CBC-Kanada. Őt is hallhatta már a Dunaszerdahelyi Zenei Napok közönsége.

A Dunaszerdahelyi Zenei Napok minden alkalommal kezdő fiatal művészeknek is lehetőséget ad a bemutatkozásra. Április 13-án szerdán a Vermes-villában a Fiatal tehetségek koncertjén pozsonyi, budapesti és bécsi ifjú szólisták lépnek fel.

Április 15-én pénteken a református templomban kerül sor a rendezvénysorozat zárókoncertjére, a Hradec Králové-i GENTLEMEN SINGERS kamarakórus fellépésére. A 8 éve alakult, 8 tagú férfi kamarakórus nagy nemzetközi fesztiválok sztárja, eddig 14 országban, Afrikában és az USA-ban is vendégszerepelt. Gazdag repertoárja a gregorián énekektől napjaink slágereiig terjed.

Mint eddig minden évben, a koncertek az idén is ingyenesek, de ezúttal is ki lesz téve a pénzgyűjtő kis doboz, a közönség tetszés szerinti összeggel támogathatja a rendezvényt.
Vojtek Katalin

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?