Nem várt érdeklődés

Pozsony. A szervezőket is meglepte az a nagy érdeklődés, amellyel a nagyrészt fiatalokból álló közönség kísérte a Minority Film Festival első évfolyamát – a kisebbségekről szóló filmek seregszemléjét, amely szeptember 12-től 14-ig zajlott Pozsonyban.

Pozsony. A szervezőket is meglepte az a nagy érdeklődés, amellyel a nagyrészt fiatalokból álló közönség kísérte a Minority Film Festival első évfolyamát – a kisebbségekről szóló filmek seregszemléjét, amely szeptember 12-től 14-ig zajlott Pozsonyban. A Mladosť moziban és a Cseh Központban tartott 15 előadáson 39 rövidfilmet és négy játékfilmet tekinthetett meg a fesztivál közönsége a kisebbség, a tolerancia, a kultúrák találkozása és egymásra hatása témakörében. A legnagyobb sikert a játékfilmek aratták: a Jalla! Jalla!, amely a Svédországban élő libanoniakról szól, és az Atanarjuat, amely Észak-Kanada őslakosainak, az inuitoknak a legendáit dolgozza fel. A fesztivál nyitó játékfilmjét, Zdeněk Tyc Rohadékok című munkáját a hatalmas érdeklődésre való tekintettel egyszerre két teremben vetítették. Honnan ered a félelem, a gyűlölet és az intolerancia? Xenofób nemzet a szlovák? címmel szombaton délután kerekasztal-beszélgetést tartottak. Az eszmecserét Peter Hledík filmrendező vezette, Michal Vašečka szociológus, Grendel Gábor publicista és Samuel Abrahám részvételével. Mivel kérdésekben és észrevételekben nem volt hiány, a kerekasztal-beszélgetés csaknem három órán keresztül tartott. Nem csupán a Minority Film Festival, hanem a szlovák főváros kulturális életének is kellemes színfoltját jelentették a seregszemle kísérőrendezvényeként műsorra tűzött esti koncertek. Pénteken a Pressburger Klezmer Band, szombaton Banyák István cigányzenekara, vasárnap pedig a Bendő zenekar táncoltatta meg a Hviezdoslav téren a közönséget.

A Minority Film Festival első évfolyamát Csáky Pál miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, védnökséget Rudolf Schuster államfő és Eduard Kukan külügyminiszter vállalt a rendezvény felett.

Mivel a fesztivál bebizonyította, hogy a pozsonyi közönség érdeklődik az együttélés és a tolerancia témájával foglalkozó dokumentum- és játékfilmek iránt, a rendezvény szervezői – a szlovák kormány és a Barok Film –, valamint társszervezői – a Bioscop Bratislava, a Szlovák Filmintézet, a Pozsony megyei önkormányzat, Pozsony-Óváros és a Cseh Központ – megegyeztek abban, hogy egy év múlva megrendezik a kisebbségekkel foglalkozó filmek seregszemléjének második évfolyamát. (ms)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?