Nem kukorékol a gall kakas

Nem váltotta, nem válthatja be a hozzá fűzött reményeket a Taxi 4 francia film. A Luc Besson ötlete alapján készült akcióvígjáték nem nyűgözi le a nézőt.

Nem váltotta, nem válthatja be a hozzá fűzött reményeket a Taxi 4 francia film. A Luc Besson ötlete alapján készült akcióvígjáték nem nyűgözi le a nézőt.

Ezt is megértük! Folytatódik minden idők talán legnépszerűbb francia autós üldözős akcióvígjátéka, a Taxi, hogy már a negyedik részben koptassa az ember idegeit és tűrőképességét. A Samy Nacery és Frédéric Diefenthal főszereplésével készült alkotás helyszíne újra Marseille, ahol egy felettébb veszedelmes belga bűnöző próbálja lépre csalni a bugyuta rendőröket. A történet fő vázát ezúttal nem a két főszereplő helyzetkomikumára helyezték, hanem az első három részben nem méltatlanul hanyagolt Gilbert felügyelő csetlés-botlásaira. Ez rossz döntés volt. Az eredeti karakterek pedig mintha teljesen elvesztek volna. Hol vannak már azok a pörgő ritmusú, lélegzetelállító akciójelenetek, melyek közben minden tesztoszteronnal rendelkező egyén azonnal a legmagasabb sebességre kapcsolt. Hiányoznak a taxisofőr tökös megjegyzései, a szexuális túlfűtöttség. A röpke együttlétet egy menetben lezavarják a film első perceiben, ahogyan a szupertaxi kütyüjeit is csak az első pillanatokban élvezhetjük a kitűnő vágásoknak köszönhetően. Persze ezenkívül van még mit nézni, hiszen az előző részben Sly tűnt fel egy kanyarban, a negyedikben a híres focista, Djibril Cissé mutatja meg magát, aki egy jótékonysági futballmérkőzés érdekében ölti magára az Olympique de Marseille mezét.

Az egész filmet a labdarúgás iránti elkötelezettség kinyilvánítása színesíti, de még ez a tömeges sport sem képes mindenkit megszólítani. Gérard Krawczyk rendező mintha az iskolában tanultakat pontos, dramaturgiailag kiváló formában tálalta volna a néző elé, aki azonban a szerkesztettségen és klipszerű effektusokon kívül mást nem kap. A film unalmas. S ezen nem segít a két jó barát családapa szerepének való megfelelési kényszer vicces ábrázolása sem. Samy Naceri kicsit meghízott, elszállt belőle a pezsgő irónia és szarkazmus, egy megkeseredett öregember néz le ránk a vászonról, aki már a visszavonulást fontolgatja. Elmarad a sokak által kedvelt fiatalos, heves temperamentum. Olyannyira nem vették komolyan az alkotók minden egyes szereplő karakterének kidolgozását, hogy Marion Cotillard már nem vett részt a produkcióban, inkább eljátszotta Piafot az életrajzi ihletésű filmben.

Még a két ötéves forma gyermek sem adott új lendületet a filmnek. A két srácot egy idő után nem szerepeltetik a filmben. Pedig mennyi lehetőség rejlik a különféle korosztályok ütköztetésében. Az új szereplők tehát nem sok vizet zavarnak. Kár. Elmondható, hogy csak egy legény van talpon a vidéken, és az is lány. Kétségkívül Petra a leghosszabb combú német rendőrnő, aki ráadásul átáll a rossz oldalra, pontosabban beépül a belga tolvajbandába és belülről próbálja meg megfúrni akciójukat. Ezúttal a végzet asszonyának szerepét osztották rá a filmkészítők. Sajnos, ez az egyedüli nézhető elem a másfél órás filmben. Még a Peugeot autót is csak villanásnyira láthatjuk. „Kezd elegem lenni belőletek” – mondja Gilbert felügyelő a rosszfiúknak, majd szitává lövi a pazarul berendezett villát. A Hazatérés alcímet viselő film alkotói jobban tették volna, ha forgatás helyett otthon maradnak, és haveri körben megnéznek egy izgalmas focimeccset. A gall kakasok országában játszódó történet messze alulmúlja a korábbi Taxi-filmeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?