Nem élt, ám máig létezik

Három apropója is van annak, hogy Jára Cimrman munkásságával itt és most bővebben foglalkozunk, bár helyhiány miatt a tudományos alaposságot mellőznünk kell. Először is meglehet, hogy a zseniális cseh feltaláló, színpadi szerző, vándorfogorvos és amatőr építész épp 120 évvel ezelőtt született.

Ladislav Smoljak és Zdeňek SvěrákRobert Šándor felvételeA pontos születési dátumot megannyi más életrajzi adattal együtt sűrű homály fedi. A részeges falusi anyakönyvvezető ugyanis annak idején meglehetősen bizonytalan kézírással jegyezte be a kis Járát a nagy könyvbe, nem sejtvén, hogy az osztrák császár gyerekeinek házi tanítója, Csehov cseresznyéskertjének trágyázója, valamint a joghurt feltalálója látta meg a napvilágot az isten háta mögötti cseh faluban, ahol egyébként ma már Cimrman-emlékmű áll.

Szerencsére akadt két kutató, akik 1966-ban fáradságot nem kímélve vizsgálni, dokumentálni és népszerűsíteni kezdték a mester életművét. Ladislav Smoljak és Zdeňek Svěrák hamarosan egymás után bukkantak rá a nagy cseh polihisztor színdarabjaira és operettjeire, és ezek prezentálása céljából létrehozták a Divadlo Járy Cimrmana színházat, amely kizárólag a mester műveit játssza immár 38 éve. A színház sajátossága, hogy nem veszi le repertoárjáról az egyes darabokat, azok állandóan műsoron vannak, annak ellenére, hogy sokak dilettáns, sőt röhejes műveknek tartják őket. Ezen állításnak ellentmondani látszik az a tény, hogy a Hospoda na Mýtince című operettnek e héten lesz az ezredik előadása, és harmincöt éve zsúfolt ház előtt játsszák. Smoljak és Svěrák így vágott vissza azon kritikusoknak, akik nem átallták Cimrman létezését is kétségbe vonni: „Vajon melyik kortárs szer-zőnk lenne képes ilyen minőségű és terjedelmű életmű létrehozására. Semelyik. Ilyen színvonalú mű érdekében legkevesebb két főnek kellene összefognia, ám nekik is legalább közepes zseniknek kellene lenniük”.

Nos, a szerényen háttérbe húzódó két cimrmanológus kisebbfajta mozgalmat generált Csehországban, az évtizedek alatt sokan csatlakoztak a kutatásokhoz, újabb és újabb területeken és földrészeken fedezve fel Cimrman jelenlétét, illetve segítő közreműködését. Kiderült például, hogy Cimrman asszisztált a Panama-csatorna terveinek elkészítésében, ő irányította Zeppelin léghajóját, ő szerzett albérletet Eiffelnek Párizsban, hogy zavartalanul dolgozhasson a róla elnevezett tornyon, sőt kitartó és intenzív levelezést folytatott G. B. Shaw-val, annak ellenére, hogy a beképzelt ír egyetlen levelére sem válaszolt.

A harmadik apropó, amiért felidézzük a cseh kultúrtörténet méltatlanul háttérbe szorított zsenijét, hogy a négy ország kultúráját bemutató Visegrádi Napok rendezvénysorozata nemrég a legendás Hospoda na Mýtince című operettel indult Kassán. A Thália Színház zsúfolásig megtelt, és bár a közönség nagy része a videokazettáknak, könyveknek és lemezeknek köszönhetően fejből tudta a dialógusokat, sőt már befelé menet dúdolta a mézédes melódiákat, Smoljak és Svěrák, valamint az énekhang nélküli éneklés harmadik meghonosítója, Miloň Čepelka Kassán is könnyeket csalt a szemekbe. (Csak a legelvetemültebbek állíthatják, hogy ezek a vad röhögés könnyei voltak).

Előadás után Zdeněk Svěráknak szegeztük a kérdést, vajon mit szokott mondani azoknak, akik kételkednek Cimrman zsenialitásában, sőt létezésében is. „A századforduló a technikai és ipari forradalom időszaka volt, tájainkon nyüzsögtek a feltalálók, újítók, polihisztorok, akik hol itt, hol ott bukkantak fel. Ma már hihetetlenül hangzik, hogy valaki különböző területeken egyformán jelentőset alkosson, ám akkoriban ez megszokottnak számított. Cimrman példája ékesen mutatja, hogy a legendás cseh találékonyság, a sokoldalúság és a jó humorérzék egész Európában sikeressé tehet valakit. Ám tudjuk, a zsenik sorsa, hogy saját hazájukban általában nem lehetnek próféták” – véli Svěrák. Ladislav Smoljak szerint Cimrman színpadi művei nem hogy elévültek, hanem épp ellenkezőleg: most kezdenek igazán befutni. „Az emberek zöme azért jár színházba, hogy valami újat, meglepőt lásson. Mi a manapság olyannyira ritka biztonságérzetet adjuk az embereknek. A mi közönségünk tudja, hogy amit látni fog, az a korabeli műkedvelő színtársulatok játékmodorában és stílusában lesz prezentálva. És azt is tudja, hogy az antik színház elveit követve nőket nem foglalkoztatunk, nálunk minden szerepet meglett korú férfiak játszanak”. Nos, a harmincöt évvel ezelőtt, illetve bocsánat, nyolcvan évvel ezelőtt Cimrman által papírra vetett poénok még mindig működnek, és ha valaki ismerősnek találná egyik-másik dallamot, ez azért van, mert Lehár, Kálmán Imre, Nedbal és Johann Straus egyszerűen szétlopták az eredeti Cimrman-kéziratot. Azt ugyanis a mester egy bécsi operettpályázatra küldte be, ám vesztére nem ajánlott levélben adta postára, így a felsorolt urakból álló zsűri egyszerűen letagadta a küldeményt, csak azért, hogy ne kelljen szembenézniük egy náluknál nagyságrendekkel eredetibb zeneszerzővel.

Remélhetőleg sikerült felkeltenünk azon olvasóink érdeklődését Cimrman iránt, akik a 90-es évek elején figyelemmel kísérték a felvidéki irodalmárok Tsúszó Sándor-kutatásait. A két méltatlanul elfeledett zseni sorsa ugyanis számos hasonlóságot mutat. A tréfát értő érdeklődőket szeretettel meghívjuk arra az október végén nyíló kiállításra, amely a cseh mester találmányait mutatja be a kassai Kelet-Szlovákiai Galériában, szintén a Visegrádi Napok keretében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?