Nem csak Thália szekerén

<p>Immár kilencedik alkalommal rendez multikulturális fesztivált a kassai Thália Színház. Október 26-tól december 20-ig magyar, szlovák és cseh színházi előadások és komolyzenei, népzenei és dzsesszkoncertek, valamint filmvetítések egész sora várja az érdeklődőket.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Ez a színházi fesztiválként indult kezdeményezés fokozatosan kinőtte az eredeti helyszínt, és a műfajok tekintetében is kibővült. Ma már nemzetiségi fesztiválként tartják számon, ezt tükrözi a fellépők összetétele is. A szervezők úgy válogattak, hogy a Kassán élő összes nemzetiség képviselve legyen. Korábban két-három évente tudták csak megrendezni, az utóbbi négy évben azonban éves rendszerességgel jelentkezik. A fesztivál időtartama alatt havonta három-négy rendezvény zajlik majd két helyszínen, a történelmi városháza impozáns épületének színháztermében, és a kisebb, családiasabb hangulatú Márai Stúdióban.

A nyitóesemény egy Fonogram-díjas produkció lesz október 26-án. A Prímásparádé különleges vállalkozás, amelyben a magyar zenei élet olyan kimagasló egyéniségei lépnek fel együtt, akik a magyar népzenéből építkeznek, ám ezt csak ugródeszkának használták saját zenei nyelvük kialakításához. Az alkalmi zenekar tagja a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, az egyedülálló stílusban játszó Vizeli Balázs, Dresch Mihály, akiről elsősorban a dzsessz, Balogh Kálmán, akiről a világzene, Both Miklós, akiről pedig a rock hangzásvilága jut eszünkbe. Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek mesterei adják a kíséretet: Doór Róbert nagybőgős és Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A két énekesnő: Herczku Ágnes és Korpás Éva.

A három éve működő zenekar a legnagyobb magyarországi fesztiválokon szerepelt, és minednütt óriási lelkesedéssel fogadta a közönség. A koncert után táncház várja a legkitartóbbakat.

A részletes műsort a színház honlapján találják (www. thaliaszinhaz.sk). A kínálatból különösen érdekesnek ígérkezik Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter alternatív Shakespeare-feldolgozása, az És Rómeó és Júlia (november 7-én), Horgas Ádám rendezésében. „Elmesélünk egy történetet azokkal a lehetőségekkel és szabadsággal, amelyet egy mesélői helyzet megenged. Azzal a korlátlan fantáziával (játékosan mégis komolyan véve), ahogy az ember komolyan beszél a gyerekekkel szerelemről, halálról, tisztességről, barátságról. Azt hittem, bizonyos szerepek elmennek az ember mellett. Tévedtem. Csak utolértek. De hogy még dajka is leszek, ez váratlan meglepetés. De kellemes. A célunk az, hogy megszólaljon a darab mondanivalója, a Shakespeare által írt Rómeó és Júlia” – nyilatkozta a darabról Rudolf Péter

Budapestről érkezik a Trainingspot Társulat is, a Nemzetközi Amatőr Színjátszók Fesztiváljának fődíjas előadásával, az Új hídavatással lépnek fel Kassán (december 19-én), amely az Arany-ballada zenés feldolgozása. Az Ifjú Szivek Táncszínház Szlovákiai és magyar című „besztof” műsorával lép fel Kassán november 16-án, egy nappal később pedig a Színházak éjszakája zajlik a Márai Stúdióban, egy szlovák nyelvű előadással, filmvetítéssel és a Hangfoglaló-fődíjas Semi Holsen zenekar koncertjével.

Egy sanzonesttel is készül a Thália Színház társulata. November 27-én a régi szerelmes dalok új zenei köntösben kerülnek színpadra, és kis történetek is párosulnak hozzájuk. Kassa utcáinak egykori szerelmes történetei elevenednek meg az esten, amelynek címe stílszerűen Kassa, a szerelem városa. A dalokat Rák Viktória, Nádasdi Péter, Reiter Zoltán, Madarász Máté, Varga Lívia és Szoták Andrea előadásában hallhatjuk. Az előadás Márai Sándor kupléjával indul.

A színház tervezési titkára szerint ez a fesztivál mindig arról szólt, hogy minőségi előadások révén etnikailag is széles körű közönséget tudjanak megszólítani. „Az utóbbi években a céljainknak megfelelően alakul a helyzet, mert mind több olyan látogató akad, aki egy másik nemzetiség képviselőjeként látogat el a magyar színházi előadásokra vagy fordítva” – mondta Richtarcsík Mihály. Reméljük, ezt a célt idén is sikerül elérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?