Nehéz a dolga a katonának

dd

Bevonult a hadseregbe a dél-koreai BTS fiúcsapat legidősebb tagja, Jin, aki már a fazonigazításon is átesett, és új frizurájáról fotót is posztolt magáról, azzal a megjegyzéssel, hogy „cukibb, mint gondoltam”. Az ország legjövelmezőbb exportcikkének számító BTS 2025-ben ígéri a visszatérért, akkorra abszolválják mind a heten a kötelező katonai szolgálatot.

Jin, azaz Kim Seok-jin egy hónappal ezelőtt búcsúzott el a rajongóktól Argentínában, ahol a Coldplay koncertjén szerepelt vendégként, és előadták The Astronaut című közös dalukat. December 4-én betöltöte 30. életévét, így nem halogathatta tovább a bevonulást. Ez a 18 hónapos katonai szolgálatra jelentkezés felső korhatára, amit egyébként 2020 decemberében emelt 28-ról 30-ra az országgyűlés, épp Jin kedvéért, illetve a BTS zavartalan működése érdekében. A popzene történetében először fordult elő, hogy egy zenekar vagy előadó közvetlen hatással lett volna országa törvényhozására.

Idén a csapat többi tagja is főként a szólóprojektekre fókuszált, egymás után jelennek meg saját dalaik, albumaik. Sokáig úgy volt, hogy kivételért folyamodnak, törvény ugyanis megengedi, hogy az országimázs szempontjából fontos sportolók és művészek felmentést kapjanak. A kormány állítólag már fontolgatta, hogy nyilvános felmérésben kéri ki a lakosság véleményét arról, mi legyen a BTS-es fiúk sorsa, amikor mind a heten bejelentették, hogy szolgálni akarják hazájukat a hadseregben.

Jinért most világszerte több millió rajongó aggódik, mert komoly régiós feszültségek közepette kénytelen bevonulni. Észak-Korea ugyanis újrakezdte ballisztikus rakétatesztjeit és Phenjan többször éles kirohanást intézett Dél-Korea ellen. Olyan hírek is terjednek, hogy a popsztárt a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben teljesít majd szolgálatot.

A BTS menedzsmentje arra kérte az elkeseredett rajongókat, ne menjenek el az újoncavatásra, mert azon csak családtagok vehetnek részt.

A csapat 2013 óta fokozatosan hódította meg a világot, Amerikát is koreai nyelvű dalaival igázta le, amire nem volt még példa a könnyűzene történetében. Az alapvetően angolszász zeneiparban ugyanis nagyon kevés kívülről érkező tudott megkapaszkodni saját anyanyelvén. Első angol nyelvű daluk, a Dynamite csak 2020-ban jelent meg.

A pandémia előtt a külföldi turisták 30 százaléka kifejezetten azért utazott Dél-Koreába, hogy élőben láthassa fellépni a BTS-t, illetve szétnézzen a fiúk szülővárosaiban, ahol idegenvezetők mutogatják, hová járt óvodába, iskolába és gördeszkázni kedvencük, mielőtt beválogatták a fiúcsapatba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?