Bevonultak a dél-koreai idolok

ff

Igazi gyásznap ez a mai a legfanatikusabb BTS-rajongókat tömörítő Army számára. Ma kezdi meg sorkatonai szolgálatát a dél-koreai hadseregben a fiúcsapat maradék négy tagja. Hárman már korábban bevonultak.

Nem szeretném, ha bántódásom esne, úgyhogy gyorsan pontosítok:RM, azaz Kim Namjoon és V, azaz Kim Taehyung ezekben a pillanatokban ölti magára az egyenruhát, Jimin (Park Jimin) és Jungkook (Jeon Jungkook) pedig holnap. Ők ketten ugyanannál az egységnél teljesítenek majd szolgálatot. A tagok közös videóban kérték rajongóikat, ne búcsúztassák őket a laktanyák előtt, mert ezzel a többi bevonuló hozzátartozóinak életét nehezítik meg. A korábbi búcsúztatásokon ugyanis a rendőrségnek kellett oszlatnia a tömeget, főleg Jin, az elsőként rukkoló tag rajongói okoztak komoly fennakadásokat és forgalmi dugókat.

Tavaly nyáron robbant a hír, miszerint a világ legnépszerűbb fiúcsapata, a BTS hosszabb szünetre vonul, mialatt mindannyian kipróbálják magukat szólóban. Hamar kiderült, a döntés elsődleges oka a katonai szolgálat. Dél-Koreában minden 18 és 28 év közötti munkaképes férfinak minimum 18 hónapot kell eltöltenie a hadseregben. Mivel a K-pop csapat az ország legjövedelmezőbb exportcikkének számít, a parlament törvényt módosított, és 30 éves korig tolták ki a korhatárt. Jin, azaz Kim Seok-jin ezzel nyert egy kis időt (szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt rukkolt be, azaz jövő júniusban szerelhet le), az államkasszába pedig további komoly összegek érkezhettek még egy ideig. Becslések szerint a BTS évente 3,5 milliárd dollárt hozott az országnak.

Korábban csak élsportolók és klasszikus zenészek kaphattak felmentést vagy halasztást a szolgálat alól, ám ez a csapat még az ország idegenforgalmat is fellendítette. A pandémia előtt a külföldi turisták 30 százaléka kifejezetten azért utazott Dél-Koreába, hogy élőben láthassa fellépni a BTS-t, illetve szétnézzen a fiúk szülővárosaiban, ahol idegenvezetők mutogatják, hová járt óvodába, iskolába és gördeszkázni kedvencük, mielőtt beválogatták a fiúcsapatba.

A koreai törvényhozásban állítólag már azt fontolgatták, hogy nyilvános felmérésben kérdezik meg a lakosságot, mi legyen a BTS-es fiúk sorsa, amikor mind a heten bejelentették, hogy szolgálni akarják hazájukat a hadseregben, sőt, meg sem várják, amíg mindannyian elérik a korhatárt, így a kényszerszünet várhatóan 2025-ig tart majd.

Persze kérdéses, mennyire volt ez a saját döntésük, hiszen a menedzsment eddig is szigorú szabályokat hozott, kezdve azzal, hogy mit ehetnek, ihatnak, viselhetnek a fiúk, mikor láthatják rokonaikat (nagyon ritkán), és lehet-e barátnőjük (nem lehet). A BTS jövője érdekében viszont egyértelműen az a legjobb, ha minél gyorsabban túlesnek a katonaságon. A rajongóknak addig be kell érniük a tagok szólólemezeivel, melyek közül a kritikusok Suga albumát tartják a legizgalmasabbnak, a rajongók pedig Jungkook pár hete megjelent Golden című korongját, amelynek New York-i bemutatója előtt megbénult a Times Square, annyian gyűltek össze egy különösebben nem is reklámozott emeleti performance-ra.

A BTS tíz év alatt fokozatosan meghódította a világot, beleértve az Egyesült Államokat is, méghozzá koreai nyelvű dalokkal. Az alapvetően angolszász zeneiparban nagyon kevés kívülről érkező tudott megkapaszkodni saját anyanyelvén. A BTS-nek viszont csak 2020-ban jelent meg az első angol nyelvű dala, a Dynamite. A tagok, RM kivételével még mindig alig beszélnek angolul, de az amerikai rajongókat láthatóan ez sem zavarja.

A csapatot alapító és menedzselő Big Hit Music természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a kényszerszünet alatt se felejtsék el őket. Pár nap múlva érkezik a Disney+ csatornára a róluk szóló dokumentumfilm, júliusban pedig 500 oldalas, gazdagon illusztrált könyv jelent meg eddigi pályafutásáról (Beyond the Story: 10-Year Record of BTS), amelyből már elővételben egymillió példány fogyott. A szerző Myeongseok Kang újságíró a fiúkkal közösen, oral history-jelleggel, visszaemlékezésekből írta meg a nem mindennapi sikertörténetet. A könyv már magyarul és szlovákul is kapható.

A hadsereg vezetése sokak szerint tart egy kicsit az Armytól, ettől a jól szervezett, fanatikus rajongótábortól, akik többször bizonyították már, hogy bármire képesek kedvenceikért (akár be is juthatnak a laktanyába, ahogy ez már előfordult). Így vélhetően kénytelenek lesznek időnként hivatalos információkat potyogtatni a BTS-tagok katonai előmeneteléről, híreket, fotókat szolgáltatni a sajtónak, ami eddig egyáltalán nem volt megszokott. A mostani bevonulások kapcsán például első körben rövid, katonai frizurás, egyenruhás képeket követeltek a rajongók – ezt még meg lehetett oldani úgy, hogy a fiúk egy héttel korábban közzétették új frizuráikat. A további lépésekről nyilván folynak a stratégiai egyeztetések...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?